Sağlık Hemoroid tekrarlayabilir

Hemoroid tekrarlayabilir

Paylaş
Hemoroid tekrarlayabilir

Uygunsuz beslenme, kabızlık ya da ishal gibi bağırsak hareketlerinin bozukluğunun devam etmesi hemoroid hastalığının tekrarlama riskini artırır

MEDİCAL PARK GÖZTEPE HASTANE KOMPLEKSİ GENEL CERRAHİ UZMANI OPR. DR. BABEK TABANDEH ANLATTI:

Hemoroidin tedavisinde uygulanan skleroterapi nedir?

Hemoroidal damarların ve dokunun büzüşmesine neden olacak bazı kimyasal maddeleri, şiş olan hemoroid pakesine iğne ile enjekte etme yöntemine skleroterapi denir.

Nasıl uygulanıyor?

Hastalarda bulunan hemoroid memelerinin içine kimyasal irritasyon (tahriş) yapan bir madde enjekte edilir. Tahrişten sonra bölge bağ dokusunda fibrozis dediğimiz daha sağlam bir yapı meydana gelir. Fibrozis ortaya çıkarken, çevre dokulara yapışır. Bu nedenle hemoroidin oluştuğu alandaki sarkmalar da düzelmiş olur.

Ne kadar sürüyor?

Bu tedavinin en büyük avantajı, uygulaması kolaydır, narkoz gerektirmez, 5 dakika gibi çok kısa sürede gerçekleşir. En önemlisi hastanede yatmak gerekmez. Hasta, operasyondan hemen sonra evine gidebilir.

Kimlere uygulanıyor?

Bu yöntem her hemoroid hastasına uygulanmaz. Sadece 1’inci ve 2’nci derece hemoroidi olan kişilere uygulanabilir. İlaç miktarı mutlaka kontrollü verilmelidir. Yoksa ciddi kanamalara neden olabilir. Tedavi sonrasında tekrarlanma eğilimi fazladır.

Lazer tedavisi nedir?

Hemoroid’de lazer (IRC) tedavisi hekim olarak benim çok fazla tercih ettiğim ve kullandığım bir yöntem değil.

Kimlere uygulanıyor?

Rahat uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Genellikle erken dönemde 1’inci ve 2’inci evre hemoroidi olanlarda kullanılır. Uygulamayı bilen hekim sayısı arttıkça bu yöntemle yapılan operasyonlar da artmıştır.

Nasıl yapılıyor?

Tedavi öncesi herhangi bir hazırlık gerektirmeden, muayenehane şartlarında rahatlıkla uygulanabilen tedavi şeklidir. Uygulamada hemoroid memesine ve memeye gelen damarın olduğu yere yüksek derecede ısı vererek optik alet dokundurulur. Ortalama 10 dakikalık uygulama sırasında uyuşturucu kullanmak gerekmez. Ancak hafif bir yanma olabilir. Tedavi sırasında ve sonrasında hastanın pek kanama şikayeti olmaz. Dış hemoroidlerde kullanılmaz. Genelikle kişiler operasyon sonrasında aynı gün işe dönebilir.

Hemoroid tedavisinde lazer ile klasik cerrahinin farkı nedir?

Klasik lazer güçlü ışın hüzmelerinin odaklanarak çok yüksek enerji vermek yoluyla dokuların yakılarak buharlaştırma yoluyla tedavi sağlayan bir yöntemdir ve öncelikle pahalı olması ve daha önemlisi yanığın verdiği rahatsızlıktan dolayı uygulama sonrası klasik cerrahiye göre çok daha konforlu olmaması nedeniyle hemoroidin tedavisinde sıklıkla kullanılmayan bir tedavi yöntemidir.

Kızıl ötesi ışınlarla tedavi nasıl oluyor?

Lazer diye adlandırılan ancak aslında infrared koagülator (kızıl ötesi ışınlarla dokuları yakan cihaz) olan yöntem günümüzde erken evre hemoroidlerin tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Anesteziye gerek duyulmaması ve uygun olgularda ağrısız ve başarılı sonuçlar elde edilmesi cerrahiye karşı avantajları iken, sık tekrarlama, dış hemoroidlere uygulanamaması ve ileri evre hemoroidlerde etkisiz olması da dezavantajlarıdır.

Hemoroid tekrarlar mı?

Hemoroid hastalığının tedavisinde hangi yöntem seçilmiş olursa olsun, iyileştikten sonra uygunsuz beslenme ve kabızlık ya da ishal gibi bağırsak hareket bozukluklarının devam etmesiyle hastalığın tekrarlama riskinin hemen her zaman mevcut olduğunu unutmamak gerekir.

Ne zaman cerrahi tedaviye gerek duyuluyor?

Yukarıda bahsedilen cerrahi dışı tedavi yöntemleri yetersiz olduğunda veya daha ilk başvuru muayenesi sırasında hastalığın ileri evrede olup bu tekniklerden fayda görmeyeceği kararı verildiğinde ise cerrahi tedavi gündeme gelmektedir.

Hemoroid konusunda alternatif tedaviler var mı?

Cerrahiye alternatif yöntemlerin arasında en başta kullanılan ilaç tedavisinin dışında lastik bant ligasyonu, lazer veya kızılötesi ışınlarını kullanan değişik cihazlar ve skleroterapi denilen özel bazı kimyasal maddelerin bölgesel enjeksiyonları gibi yöntemlerle etkili tedaviyi sağlamak mümkün olabilir. Pakeleri düşük ısı teması ile dondurarak tedavi etmek (kriyoterapi) ve Doppler ultrasonografi cihazı eşliğinde makatın içinde hemoroid pakelerine giden damarların yerini tespit ederek bu damarların dikişlerle bağlanması da etkili ve ağrısız başka tedavi seçenekleridir.

Hangi evredeki hemoroide daha çok hangi tedavi öneriliyor?

Birinci derece hemoroidler: Tedavisi daha çok diyet ve ilaçlarla yapılmakla birlikte inatçı olgularda bant ligasyonu, kızıl ötesi (infrared) ışınlar ve nadiren skleroterapi gerekli olabilir.

İkinci derecedeki hemoroidler: Tedavisi ilaçlarla yapılabildiği gibi lazer, infrared koagülasyon (kızıl ötesi ışınlarla yakma), lastik bant ligazasyonu (bağlama) ve doppler hemoroidektomi ile yapılabilmektedir.

Üçüncü derece hemoroidler: Halen ilaç tedavisi başarı sağlayabilme şansına sahip olmakla birlikte genellikle yukarıda sayılan tedaviler daha etkili olmaktadır. Ayrıca klasik cerrahi ve Longo isimli hemoroid cerrahi tekniği de uygulanabilmektedir.

Dördüncü derece hemoroidler: Neredeyse her zaman cerrahi teknikler çözüm yolu olarak karşımıza çıkar ancak özel durumlarda diğer teknikler de tedavi planına dahil edilebilmektedirler.

3

Haberin Devamı