Ekonomi Hep birlikte kapattılar

Hep birlikte kapattılar

Paylaş
Hep birlikte kapattılar

Türk Eczacıları Birliği'ne (TEB) bağlı 24 bin eczane, 7 bin eczaneyi iflas noktasına getireceği düşünülen tasarruf tedbirlerini protesto etmek için 'bir günlük kepenk kapatma' eylemi yaptı. Eyleme yurt genelinde geniş katılım gösterilirken, nöbetçi eczanelerde büyük yığılmalar yaşandı

NÖBETÇİ ECZANELERE AKIN

Haberin Devamı

İlaç fiyatlarını yeniden düzenleyen Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in yürürlüğe girmesiyle eczaneler, bir günlük kepenk kapatma eylemi yaptı. Eyleme katılım yurt genelinde çok büyük olurken, sayıları üç katına çıkmasına karşın nöbetçi eczanelerde yığılma oldu. Dün yürürlüğe giren ilaçta eczacının iskonto oranını yükselten kararnamenin, Türk Eczacıları Birliği’ne (TEB) bağlı 24 bin eczaneden, 7 bininin kapanmasına neden olacağı öne sürülüyor.

BİR GÜNLÜK UYARI EYLEMİ

Dün yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğle 3 bine yakın, kanser, yüksek tansiyon, kalp ve şeker hastalığı gibi önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların fiyatı yüzde 10-60 indi. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, vatandaşla eczacıların karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını savunarak, “Sorunlarımızın çözülmesi için bir günlük kapatma eylemi yapıyoruz. 11-12-13 Aralık’taki TEB Büyük Kongresi, sorunlarımız konusunda bir adım atılmazsa gerekli tedbirleri alacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

SORUN FİYAT DÜŞÜŞÜ DEĞİL

Bundan sonraki eylemelerinin sonuç eylemi olacağını vurgulayan Çolak, “Sorunu bizimle çözmeyi tercih etmediler. Zararımızın karşılanması konusunda bugüne kadar yardım alamadık” dedi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan da eczacıların, ilaç fiyatlarının düşüşüne değil, zararlarının karşılanmamasına karşı olduğunu belirtti. Saydan, “Son 5 yılda 200’den fazla fiyat düşüşü oldu. Son kararnameyle eczacılara büyük bir darbe vurulmaya çalışılıyor” diye konuştu.

TEBLİĞ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Eczacılara kepenk kapattıran tebliğe göre, depocuya satış fiyatı 3.56 liranın altında olan ilaçlar için KDV dahil perakende satış fiyatından yüzde 4 indirim uygulanacak. İndirimli bedelden eczacı indirimi de yapılacak. 20 yıllık ilaçlardan depocuya satışı 6.79 liranın üzerinde olan ilaçlara referans fiyat alana kadar yüzde 23 iskonto uygulanacak. Jeneriği (orijinal ilacın muadili) olmayan orijinal ilaçlar için iskonto yüzde 23 olacak.

Referansın altında fiyat almış jeneriği olmayan orijinal ilaçlarla orijinali olmayan jenerik ilaçlar için yapılacak mahsuplaşma işleminde, ek yüzde 12 iskonto dikkate alınacak. Mevcut iskontosu yüzde 23’ün üzerinde olan ilaçlar için ilave yüzde 12 iskonto uygulanmayacak. 20 yıldan eski ve depocuya satış fiyatı 6.79 liranın altında olan, depocuya satış fiyatı 3.56 liranın altında olan ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, kan ürünleri, tıbbi mamalar, radyofarmasötik ürünler ve enteral beslenme ürünleri için yüzde 23’lük iskonto ve ek yüzde 12’lik iskonto yapılmasına ilişkin hükümler uygulanmayacak.

Haberin Devamı