Hakan Çelik Hep birlikte olalım Türkiye olalım
HABERİ PAYLAŞ

Hep birlikte olalım Türkiye olalım

Haberin Devamı

Referandum sonucu az bir farkla da olsa “Evet” yönünde çıktı. Sonucu yorumlarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın meydanlarda kullandığı ifadeyi hatırlatmak istiyorum: “Hep birlikte Türkiye olalım.”

“Evet” diyenler de “Hayır” diyenler de bu ülkenin vatandaşları. Bugünden itibaren yine bir arada yaşamaya devam edeceğiz.

Birbirimizi ötekileştirmeden, nefret dili kullanmadan, intikam ve hesaplaşma vb. gibi çağrılara girmeden kucaklaşma zamanıdır. Hükümet yine Türkiye’nin hükümetidir. Cumhurbaşkanı yine Türkiye’nin cumhurbaşkanıdır. Sandıktan çıkan sonuca göre Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiyoruz. Bu sonuç “Evet” cephesinin kendisini daha iyi anlattığını gösteriyor.

“Evet” oranı bu fikri destekleyenlerin beklediği orana ulaşmadı ancak yine de yüzde 50’nin bir fazlası bile yetiyordu. Hiç kuşku yok ki en büyük başarı yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın. En başından beri tavizsiz şekilde modeli savundu, nasıl faydalar getireceğini anlattı. Başbakan Binali Yıldırım da olağanüstü performans ortaya koydu. Hiç durmadı, şehir şehir dolaştı.

Sandıktan daha çok “evet” beklendiği için şunu da söylemek mümkün: AK Parti seçmeninin bir kısmı ile MHP’lilerin önemli bölümü “Evet” dememiş görünüyor.



İstanbul’da “Hayır” oylarının güçlü çıkması da sürpriz değil. İngiltere seçimlerinden, başkent Londra çevresinde “AB’de kalalım” sonucu çıkmıştı. ABD seçimlerinde de New York ve California’da Hillary Clinton yüksek oy almıştı. Ancak sonuç ne oldu? İngiltere AB’den çıktı, ABD’de de Donald Trump kazandı.

Diyeceğim o ki, büyük şehirler önemli ama ülke genelinde alınan toplam sonuçlar neticeyi belirliyor. Türkiye genelinde önceki seçimlerde olduğu gibi bu referandumda da AK Parti en güçlü siyasi hareket olmaya devam ediyor. İktidarda kalmanın her türlü yıpratıcı niteliğine rağmen AK Parti’nin üst üste istediği sonucu alması başarıdır.

Avrupa basını aylardır Türkiye ve Erdoğan karşıtı yayınlar yapıyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi konusunda tereddüdü olanların bile “evet”e yaklaşmasındaki faktörlerden biri de budur. Belli bir seçmen kitlesi Türkiye üzerinde oyun oynandığı izlenimine sahip.

Bir başka sonuç da şu: Doğu ve Güneydoğu’da blok olarak “Hayır” oyları yüksek; ancak “Evet” eğilimi de yükselmiş. Bu sonuç, yöre halkının çukur ve hendek siyasetine ciddi itirazı olduğunu gösteriyor.

Tarihimizin en önemli konularından biri için sandık başına gittik.

Çıkan sonuç milletin iyiliği için nasıl değerlendirilecek, bunu yakında göreceğiz. Sonuç Türkiye’ye hayırlı olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder