Fatih Öztürk Hepimiz FOMO olabiliriz!
HABERİ PAYLAŞ

Hepimiz FOMO olabiliriz!

Haberin Devamı

Sömestr tatilinden sonra yıl göz açıp kapayıncaya kadar çabuk geçiyor. İkinci dönem daha çok sınavların ön planda olacağı bir süreç olacak. Öğrencilerin bu tatili en verimli şekilde değerlendireceğini umuyorum. Ayrıca internette geçirecekleri zamanı iyi planlayacaklarını ve uzun saatler bilgisayar başında olmayacaklarını da umuyorum.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin çıkardığı Yeşilay Dergisi elime geçti. İlginç bir konuyu gündeme getirmişler. Yazının başlığı ilgimi çekti. ‘Hepimiz FOMO olabiliriz!” Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız bir çeşit kaygı bozukluğu ve “gelişmeleri kaçırma korkusuyla gereksiz yere pişmanlık duyma” davranışı olarak tanımlan FOMO yani, “Fear of Missing Out”, Türkçesi “Gelişmeleri Kaçırma Korkusu” hastalığını ele almışlar.

[[HAFTAYA]]

Dergide, sosyal medya bağımlılığının artmasıyla birlikte yaygınlaşan FOMO’nun tehlikelerine dikkat çekilerek, yeni bir durum olarak ortaya çıkan bu hastalığın en önemli özelliğinin ise sürekli olarak diğer insanların neler yaptığıyla ilgilenme arzusu doğurduğu ifade ediliyor. Hastalık hakkında görüşlerine yer verilen Depresyon ve Anksiyete Uzmanı Psikolog Zeynep Selvili ise bağımlı olup olmama kavramına şöyle yaklaşıyor:

“Bir birey internet-sosyal medya ile ilgili aşırı zihinsel uğraş içerisindeyse, sosyal medyayı aktif olarak kullandığı süre içerisinde duygu durumunda değişiklik oluyorsa (kendini suçlu, mutsuz, ümitsiz hissetme), internet-sosyal medyaya erişiminin olmadığı zamanlarda yoksunluk belirtileri (duygusal ve fiziksel olarak nahoş semptomlar) çekiyorsa, internet-sosyal medya kullanımını azaltmak veya bırakmak adına yaptığı tüm girişimleri boşa çıkıyor, başarısızlıkla sonuçlanıyorsa ve en önemlisi internetsosyal medya kullanımı yüzünden aile ve sosyal ilişkileri, okul, iş hayatı zarar görüyorsa kişinin sosyal medya bağımlısı olduğundan şüphe duyulabilir.” Bir başka uzman olan Yalçın Pembecioğlu da teknolojiye yeni adapte olmuş yetişkinler için bu durumun çok büyük bir sorun olarak gözükmediğini ifade ediyor. Yarıyıl tatilinde öğretmenlerin il içi ve iller arası özür grubu yer değiştirmeleri ile 15 bin öğretmen kadrosuna ilk atamalar gerçekleştirilecek. Şimdiden bu öğretmenlerimize hayırlı olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder