Gündem Her 10 kişiden 6'sına göre deprem ‘kader'

Her 10 kişiden 6'sına göre deprem ‘kader'

Paylaş
Her 10 kişiden 6'sına göre deprem ‘kader'

Depremle ilgili yapılan kamuoyu araştırması, her 10 kişiden 6'sının depremi 'kader' olarak gördüğünü ortaya koydu. Araştırmaya göre her 10 kişiden 3'ü depremle ilgili hazırlık yapmadığını belirtirken, katılımcıların yarısının ise deprem sigortası bulunmuyor

Türkiye'de bu yıl 30.000 deprem meydana geldi. NG şirketi de ‘benderimki.com' isimli internet sitesi üzerinden depremle ilgili kamuoyu araştırması yaptı.

İstanbul, İzmir, Kocaeli gibi 1. ve 2. derece deprem bölgelerini de kapsayan araştırmaya toplam 1064 kişi katıldı.

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre araştırmaya katılanların 3'te 1'i yaşadıkları binaların depreme dayanıklılık testlerinin yapılıp yapılmadığını bilmiyor. Katılımcıların 4'te 1'i bu testin hiç yapılmadığını belirtti.

Öte yandan, yapılan testlerde binaların yüzde 38 oranında depreme dayanıklı, yüzde 3 oranında dayanıksız çıktığı dile getirildi.

Katılımcıların yüzde 30'u yaşadıkları ve çalıştıkları yerde hiç toplanma alanı olmadığını, yüzde 26'lık kısmı ise bu konuda fikri olmadığını söyledi.

10 KİŞİDEN 3'Ü HAZIRLIKSIZ


Araştırmaya göre her 10 kişiden 6'sı depremi kader olarak görüyor. Her 10 kişiden 3'ü kaçıncı derece deprem bölgesinde yer aldığını bilmiyor, her 10 kişiden 3'ü ise depremle ilgili hazırlık yapmadığını belirtiyor.

Her 5 kişiden 4'ü deprem sırasında çömelerek korunmayı tercih ediyor, her 4 kişiden 1'i deprem sırasında ışıkları açmak istiyor.

KATILIMCILARIN YARISINDA DEPREM SİGORTASI YOK


Araştırmaya katılanlara deprem sigortası yaptırma nedenleri de soruldu.

Katılanların yüzde 38'i devlet desteğinden yararlanmak için yaptırdığını belirtti.

Katılımcıların yüzde 19'u ev kredisi alabilmek, yüzde 25'lik kısmı elektrik, su gibi hizmetleri kullanabilmek için deprem sigortasına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Tapu işlemleri yapabilmek için sigorta yaptıranların oranının ise yüzde 17 olduğu görüldü.

Ayrıca katılımcıların yüzde 50'sinin deprem sigortasına sahip olmadığı ortaya çıktı.