Cumartesi Postası Her derde deva 'Aromaterapi'

Her derde deva 'Aromaterapi'

Paylaş
Her derde deva 'Aromaterapi'

Kozmetik ürün satan dükkanlarda, eczanelerde sıkça gördüğümüz rengarenk şişeli yağların içerisinde binbir şifa olduğunu biliyor muydunuz?

Neredeyse her bitkinin özünden yapılabilen esansiyel yağlar iyileştirici, tedavi edici özelliğiyle vücudun dengesini sağlamada da birebir!

Haberin Devamı

KÖKLERİ ESKİLERE DAYANIYOR

Günümüzde esansiyel yağların tedavi ve tedaviye destek amaçlı kullanılmasına ‘aromaterapi’ deniyor. Tıbbi olmasa da destekleyici etkisi olan aromaterapinin kökleri aslında çok eskilere dayanıyor. Bitkilerin kök, çiçek, yaprak gibi bölümlerinden elde edilen esansiyel yağlardan geçmişte en çok kullanılanı ‘zeytinyağı’. Yunanlılar’ın güzellik ve sağlık için başvurduğu zeytinyağı ile uygulanan yöntemler 16. yüzyılda Batı’da tanınır hale gelir. 20. yüzyılın başlarında Fransız kimyager Dr. Gattefosse’un laboratuarında yaptığı bir deney esnasında yanan elini lavanta yağıyla iyileştirmesiyle daha fazla kullanılır hale gelir. Çünkü Dr. Gottefosse’un yaşadığı bu olay onun yağları araştırmasını sağlar. Batı’da esansiyel yağlarda çığır açan Dr. Grottefosse yaptığı araştırmaların sonucunda bu yağların antiseptik mikrop öldürücü, iyileştirici ve hücre yenileyici olduğunu ‘Aromaterapi’ adlı kitabında toplar. Uçucu yağlar da denilen esansiyel yağlar bitkilerin hormonu sayıldığı için insan vücudundaki hormonlara eşdeğer canlandırıcı görev üstleniyor. Bu uçucu yağ özleri, elde edildikleri bitkilerin yapısına göre insan vücudunda iyileştirici etki yapıyor.

Haberin Devamı

Şifalı yağları kullanmada dikkat edilmesi gereken noktalar:

* Ciddi hastalıkları olanlar esansiyel yağları kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalı.

* Aromaterapide kullanılan uçucu yağlar, kan dolaşımı ile istenilen bölgeye ulaşıyor. Bu nedenle yağların miktarının doğru ayarlanması ve uygun yöntemle kullanılması gerekiyor.

* Aromaterapide kullanılan esansiyel yağlar yüzde 100 saf ve doğal olmalı.

* Fındık, buğday, haşhaş çörekotu, tatlı badem, acıbadem, pelesenk, ceviz, ısırgan, jojoba, gliserin, susam, keten, kakao, kantaron ve fındık yağları sabit yağlardır. Masaj yapılacak esansiyel yağları sabit yağlarla yumuşatılarak kullanmak gerekir.

* Her bitkisel yağın yoğunluğu farklıdır. Bu nedenle kullanmadan önce iyice çalkalanmalıdır.

* Yağlarının kapağı sıkıca kapatılmalı serin ve doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde saklanmalıdır.

Haberin Devamı

* Aromaterapi yağlarının ilaç olmadığı unutulmamalıdır.

* Yağların gaz haline getirilerek solunum yoluyla alınması yöntemi, üst solunum yolu rahatsızlıkları, soğuk algınlığı, nezle ve cilt bakımında kullanılır. Yalnız bu yöntem tedavi amaçlı kullanıldığından, yağın miktarı ve tedavinin müddeti, doktor veya bir aromaterapistin kontrolü altında yapılmalıdır.

* Antiseptik, antibakteriyel, antifungal, antiviral ve antioksidan etkiler taşıyan bu yağların küçük çocuklar ve hayvanlardan uzak tutulması gerekir.

ŞİFALI YAĞLAR VE KULLANIM ŞEKİLLERİ

Acıbadem yağı: Öksürük kesici, idrar attırıcı ve kurt düşürücü etkisi vardır. Kuru ve çatlak ciltler için nemlendirici olarak kullanılır. Bir fincan suya 3-5 damla damlatılarak günde bir kez içilir. Cilde masaj yapılarak uygulanabilir.

Adaçayı yağı: Ter giderici, idrar artırıcı etkisi vardır. Bebeklerin gazını giderir. Bronşit, hormonları dengelemek için kullanılır. Yara iyileştirici özelliği vardır. Romatizmal ağrılarda kullanılabilir.

Haberin Devamı

Ahududu yağı: Terletir, idrar söktürür, vücuda direnç verir. Ateşi düşürür. Cilde masaj yaparak uygulanır.

Alabalık yağı: Kireçlenme, adale ağrılarında cilde sürülür. Kas gevşetici özelliğe sahiptir. Romatizmal ağrılara iyi gelir.

Ananas yağı: Stresin giderilmesinde kullanılır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kilo vermeye yardımcıdır.

Anason yağı: Sinir sistemi uyarıcısıdır. Balgam söktürür. Öksürükte göğsü yumuşatır. Anne sütünü artırır. Sarılığa, karında su toplanmasına iyi gelir. Selülit tedavisinde faydalıdır. Şekere 2-10 damla damlatılarak günde bir defa veya bir fincan suya 3-4 damla damlatılarak günde 3 defa kullanılır.

Ardıç yağı: Kalp yetmezliğinde, soğuk algınlığında ve romatizmal hastalıklarda kullanılır. Felçte, bacak kramplarında ve gut hastalığında faydalıdır. Astımda ve idrarını tutamayan çocuklarda etkilidir. Günde bir kez bir fincan suya 2-3 damla damlatılarak kullanılır.

Bergamot yağı: Yağlı cilde sahip olanlar için ideal olan bergamot yağı, hassas cilde sahip olanlara önerilmez. Ayrıca kuvvetli bir antiseptik etkiye de sahiptir. Ağrı kesici etkisinden dolayı uçukta kullanılmaktadır. Cildi yumuşatır ve nemlendirir. Bergamot yağını önce avuç içinize döküp elinizde ovuşturarak, vücudunuza masaj yaparak dağıtabilirsiniz. Antidepresan, rahatlatıcı ve ferahlatıcı etkisi sayesinde uyku bozukluklarına da iyi gelir.

Buğday yağı: Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Zihin yorgunluğuna iyi gelerek beyni ve gözü kuvvetlendirir. Kabızlığı önler. Cildi besleyerek pürüzsüzleştirir. Cilt lekelerinde etkilidir. Saç ve cilt için masaj yapılarak uygulanır.

Ceviz yağı: Kuru ciltleri besler ve yumuşatır. Doğal nemlendiricidir. Saç bakımında kullanılır. Romatizmal ağrılara iyi gelir. Ayrıca bronzlaşmak için kullanılır. Cilde masaj yaparak uygulanır.

Çam terebentin yağı: Solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılır. İdrar yolu enfeksiyonlarında ve bel soğukluğunda etkilidir. Saçı besler, dökülmeyi önler ve kepeği giderir. Bir çay bardağı kadar suya 1-2 damla damlatılır. Saç diplerine masaj yapılarak uygulanır.

Çemen yağı: Metabolizmayı kuvvetlendirir. Cinsel gücü artırır. İştahı açar. Romatizma, gut, siyatik gibi rahatsızlıklara faydalıdır.

Çilek yağı: Cildi sıkılaştırıcı, besleyici ve gözenekleri sıkılaştırıcıdır. Pasta, kek esansı ve koku için kullanılır. Vücudu kuvvetlendirir ve cilde tazelik verir.

Çörekotu yağı: Astım, romatizma ve şeker tedavisinde kullanılır. Grip döneminde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Regl döneminin düzene girmesini sağlar. Anne sütünü artırır. Egzamada da faydalıdır.

Defne yağı: Baş ağrısı, nefes darlığı ve öksürük için kullanılır. Soğuk algınlığında etkilidir. Gaz giderici, mikrop öldürücüdür.

Biberiye yağı: Cilde uygulandığında,kan dolaşımını arttırır, sinüzite iyi gelir. Cilde canlılık verir. Eklem ve kas ağrılarında, romatizmada, rahatsız olan bölgeye günde 4 kez ovularak sürülür. Ayrıca banyo suyuna birkaç damla atıldığında sinir sistemine iyi gelir. Biberiye damlatılmış sıcak suyla 10 dakika kadar yüze kompres yapılırsa canlandırıcı etkisi vardır.

Limon yağı: Grip ve soğuk algınlığına karşı korur. Sivilceleri gidermeye yardımcıdır. Böcek ve sinek ısırmalarında kaşıntı ve şişmeleri önler. Banyo suyuna ilave ettiğinizde cilt pürüzsüzleştirir.

Gül yağı: Banyo suyunun içerisine 10-15 damla gül yağı damlatın. Göze temasından kaçınarak içerisinde 10 dakika kadar oturun. Banyoda kullanılan gül yağı özellikle uykusuzluk çektiğiniz günler için idealdir. Ayrıca banyo suyundaki gül yağı yaraların çabuk kapanmasını sağlar.

Portakal yağı: Selülit tedavisinde sedir yağıyla karıştırılarak, selülitli bölgeye masaj yaparak uygulanır. Kuru ve hasas ciltlere dengeleyici olarak kullanılır.

Jojoba yağı: E vitamini bakımından zengin olan jojoba yağı küçük çizik, kesik, sivilce, saç ve deri bozukluklarında yenileyicidir. Deri yumuşatıcı özelliği de bulunan jojoba yağı güneş yanıklarına karşı kullanılmaktadır.

KARIŞIM ÖNERİLERİ

Aşağıdaki karışımları banyo keyfi yaparken kullanabilirsiniz. Bu yağları banyo suyuna 10-15 damla eklemeniz yeterli.

Rahatlatıcı ve sakinleştirici

- 2 damla lavanta yağı - 2 damla bergamot yağı - 2 damla sedir ağacı yağı

Sinirleri yatıştırıcı

- 6 damla sardunya yağı - 4 damla fesleğen yağı

Uykusuzluğu gideren

- 4 damla papatya yağı - 2 damla lavanta yağı - 2 damla neft yağı - 2 damla kekik yağı

4

Haberin Devamı