Cumartesi Postası Her derde şifa: Kiraz

Her derde şifa: Kiraz

Paylaş
Her derde şifa: Kiraz

Şu sıralar bol bol tükettiğimiz yaqz meyvası kirazdan adeta şifa fışkırıyor

Yaz meyvalarından şifa fışkırıyor. Bu nedenle mutlaka faydalanmanızı öneririz. Şu sıralar bol bol tükettiğimiz kirazın Latince ismi ‘Cerasus avium’ olan kirazın anavatanı Kuzey Anadolu ve Güney Kafkasya olarak biliniyor. Kirazın ismini Giresun kentinden aldığı belirtiliyor. Dünyaya hangi topraklardan yayıldığı konusunda ise farklı görüşler bulunuyor. Bazı araştırmacılar kirazın M.Ö 64 yılında Yunanistan’a, oradan da Avrupa’ya yayıldığını, bazıları M.Ö. 71 yılında Romalı komutan ‘Lucullus’ tarafından Roma’ya götürüldüğünü ve oradan da dünyaya dağıldığını bildiriyor.

İçinde karbonhidratlar, pektin maddeleri, organik asitler, B2, C ve A, E vitamini bulunan kirazın faydaları saymakla bitmiyor. Bir kere kanı sulandırıp vücudu temizliyor. Günde 20 kiraz yemenin Asprin’le eşdeğer olduğu söyleniyor ve iyi bir ağrı dindirici olduğu biliniyor. Romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kirazın faydalı olduğu belirtiliyor.

Kirazda bulunan bol fosfor sakinlik veriyor, stresi yok ediyor. Özellikle menopoz döneminde bol bol kiraz tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Ve aç karnınıza yenilen kirazın zayıflattığını biliyor muydunuz? Bunun yanısıra cilt güzelliğine de faydası olduğunu söyleyelim.

Kiraz suyu vücuttan toksinleri atar, kaybolan mineralleri yerine koyar. Damar sertliği olanlar, şişmanlar, kabız sıkıntısı çekenler, yaşlılar günde her gün kiraz suyu içmeli. Sıcak yaz günlerinde hem serinletici hem de faydalı bir içecek.

Kiraz alırken dikkat edin

Uzmanlar, kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edilmesini istiyor ve şu tavsiyelerde bulunuyor: “Rengi koyu olanlar her zaman daha tatlıdır. Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun olur. Yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklayın ve daima yemeden önce yıkayın. Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 1-2 saat bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır. Taze kirazların 2-4 gün içinde tüketilmesi gerekir. Kirazı ayrıca derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun için kirazın çekirdeğini çıkarmanız gerekir.

Kirazlı parfe (8 kişilik)

Malzemeler: 2 paket krem şanti, yarım kilo süt, 1 yumurta, 10 adet petit beurre bisküvi, 1 paket kiraz jölesi, 1 su bardağı kiraz likörü, 1.5 su bardağı sıcak su, 2.5 bu bardağı kiraz.

Hazırlanışı: Krem şantileri soğuk süt ile çırpın. Yumurtanın akı ve sarısını ayrı ayrı çırpın, Önce akını, sonra sarısını krem şantiye ekleyin. Bisküvileri un haline getirip krem şantiye ekleyin. Kiraz jölesini 1.5 su bardağı sıcak suyun içinde eritin ve bunu karışıma ekleyin. Bu karışımı 1 litrelik kaba boşaltın. Kirazları ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartın. Bir kısmını parfenin içine atın ve donması için buzdolabına koyun. 10 dakika sonra kalan kirazları parfenin üzerine koyun ve bu kez buzlukta 2-3 saat bekletin.

Kirazlı tart

Malzemeler: 300 gr çöpleri ayıklanmış ve çekirdekleri çıkartılmış kiraz, 3 yumurta, 120 gr sade un, 330 ml süt, 150 gr şeker.

Hazırlanışı: Fırını önceden 180 derece ısıtın. Kiraz tanelerini yağlanmış ve unlanmış 30 santimlik bir tart kalıbının dibine tek sıra halinde ve düzgünce dizin. Yumurtaları, sütü ve şekeri mikserde karıştırın, en son unu ekleyin iyice karıştırın. Karışımı tart kalıbındaki kirazların üzerine dökün. 40 dakika fırında pişirin. Soğuduktan sonra ters çevirerek kalıptan çıkarın.

2

Haberin Devamı