Cumartesi Postası Her gün insanları motive eden adam

Her gün insanları motive eden adam

Paylaş
Her gün insanları motive eden adam

“Nasıl günde üç öğün yememiz gerekiyorsa her gün bir parça motivasyona da ihtiyacımız var” diyen Marston'dan günümüzü daha güzel hale getirmenin püf noktalarını öğrendik

Kısa süre önce ‘Günde Bir Doz Motivasyon’ isimli bir kitap yayımlandı. Kitabın yazarı Ralph Marston hayatını, insanlara pozitif yaşam gücü vermeye adamış. 17 yıldır ABD’nin en çok okunan internet sitelerinden biri olan greatday.com’da yazıyor. Her yazısı günde bir milyona yakın ‘tık’ alıyor.

Haberin Devamı

Röportaj: NAR GÜNEŞ KILIÇ

Sizi tanıyabilir miyiz?

Amerika-Teksas’da yaşıyorum. 30 yıldır evliyim, iki kızım var. Bilgisayar endüstrisinde bağımsız satış temsilcisiydim, grafik üretim işimi kurdum. Ardından ‘Günde Bir Doz Motivasyon’u yayımladım.

Nasıl oldu da motivasyon yazıları kaleme almaya başladınız?

The Daily Motivator (Günlük Motivasyon) adını verdiğim web sitem, başlangıçta girişimcileri ve bağımsız çalışanları hedef alan başka bir web sitesinin içindeki bölümdü. Web sitesine yeni içerik sağlayacak bir şey arıyordum. Kişisel gelişim ve motivasyon eskiden beri ilgilendiğim konulardı. Her gün kısa bir mesaj yazıp web sitesine koymaya başladım. Birkaç ay sonra tepkiler o kadar olumluydu ki The Daily Motivator kendi başına bir web sitesi haline geldi. O zamandan beri takipçilerim artıyor. 17 senede 5 binden fazla günlük mesaj yazdım.

Haberin Devamı

Birilerinin hayatını değiştirdiğinizi düşünüyor musunuz?

Yapmaya çalıştığım şey; okurları, kendi yaşamlarının sorumluluğunu üstlenmelerine ve ellerindeki en iyi olasılıkları değerlendirmek için güçlü olmaya teşvik etmek. Sadece bir şeyler yazarak başkalarının hayatını değiştiremem, çünkü bu, yazdığım şeyi okuyana bağlı.

Ralph Marston’ın günlük yazılarından örnekler

“Bugün, yapmaktan korktuğunuz bir şeyi yapın.”

“Hayal ettiğiniz her şeyi gerçekleştirecek güce sahipsiniz.”

“Ne istediğini bilmek bencillik değildir.”

“Hayatı tutku, anlam ve doyumla yaşayarak meydan okumanın tadını çıkarın.”

“Çoğu zaman kısa gibi görünen hayatınızın ne kadar değerli olduğunu bir düşünün.”

“Mesajlarım, kişileri hayata tekrar bağladı”

Demek ki işe yaradı. Hayata tekrar bağlanan takipçileriniz oluyor mu?

Evet. Hatta birkaç kişi, hayatlarına son vermeyi düşündükleri bir sırada yeniden yaşamaya devam etme arzusu duyduğunu anlattı. Bu olağanüstü bir şey. Birçok insandan da sağlıklarında, mesleklerinde ve maddi sorunlarında gelişmeler kaydettiklerini, felaket ve kayıplar sonrası şifa bulduklarını duydum.

Herkes kitabınızda anlattığınız formülleri hayatında uygulayabilir mi? Nasıl yapacağız bunu?

Haberin Devamı

Her mesaj herkese uymayabilir ama insanlarda farklı şeyler uyandırabilir. Yine de mesajların herkese ulaşması, anlaşılır olması için çalışıyorum.

“Hayatımız her gün yaptığımız ‘önemsiz’ seçimlere göre şekillenir” diyorsunuz. Ne demek bu?

Her gün, bize önemsiz görünen bir sürü küçük seçim yapıyoruz. Ama hiç biri önemsiz değil. Evinizde sızıntı yapan bir boru varsa, günün sonunda yerde küçük bir gölcük bulabilirsiniz. Evden birkaç ay uzaklaşırsanız, boru su sızdırmaya devam eder, döndüğünüzde her şeyi suda yüzerken görebilirsiniz. O gün içinde önemsiz görünen bir şey, aylar veya yıllar sonra büyük önem taşıyabilir. Günden güne, tekrar tekrar olumlu seçimler yapma alışkanlığı edindiğimizde, zaman içinde büyük ve değerli karşılıklar bulabiliriz.

“Korkularınıza kulak verin”

İnsanlar hayatı yaşarken en sık nerede hata yapıyor?

En büyük hatamız, korku engeline takılmak. Hayatta bir sürü tehlike var ve akıllı olup korkuya kulak vermek lazım. Korkunun amacı bizi durdurmak değildir, daha zekici ilerlememizi sağlamak. Korku bize yol gösterir, rehberlik eder, bazı şeylere dikkatimizi çeker. Bu da iyidir.

Haberin Devamı

Sosyal ağlarda çok fazla zaman geçiren, bilgisayar oyunları ile gün öldüren insanlara kızıyor musunuz?

Kızmıyorum ama sosyal ağlarda ve bilgisayar oyunlarıyla zaman öldüren insanlar için üzülüyorum. Sosyal ağlar çok faydalı iletişim araçları. Ne yazık ki insanlar onları anlamsız şekillerde kullanabiliyor.

En çok kızdığınız nedir?

Özensizlik, ihmalkârlık. Yaptığı şeye veya herhangi bir insana zarar verdiğine, hareketlerinin sonuçlarına dikkat etmeyen insanlar... Özensizlik, insanlar kendi yaşamlarına karşı sorumluluk duygusuna sahip olmadıklarında ortaya çıkar. Hayat zordur ve insanın kendi hayatının sorumluluğunu üstlenmesi çok çalışmayı gerektirir.

Siz odaklanma, motivasyon adına bir şey yapıyor musunuz?

Egzersizi aksatmıyor, yüzüyor, ormanda uzun yürüyüşlere çıkıyorum. Bunlar, odağımı ve motivasyonumu korumama büyük fayda sağlıyor. Meditasyon da yapıyorum. Sadece oturuyorum, zihnimi boşaltıyorum, huzur içinde kendi varlığımın farkına varıyorum.

Haberin Devamı

“Hayatta kestirme yollar yok”

Motivasyon, odaklanma üzerine sayısız kitap basılıyor. ‘Günde Bir Doz Motivasyon’ farklı kılan ne?

Kitabımın mesajları özgün, çünkü okurlara, hayatlarındaki olumlu olasılıkları hatırlatacak şekilde yazıldılar. Mesajlar ders vermez, azarlamaz ve yargılamaz. Onun yerine yaşamdaki güzel şeylerin kutlanmasına hizmet ederler, bu güzel ve değerli şeylere daha fazla odaklanmak için ilham kaynağı olurlar.

Ailesini geçindiremeyen kişinin motivasyondan fazlasına ihtiyacı yok mu sizce?

Evet, elbette. Ama ailesini geçindiremeyen bir insan zaten çok büyük bir motivasyona sahiptir. Açlık ve aile sevgisi, güçlü motivasyonlardır. Ailesini doyurmak için mücadele veren biri, sofraya yiyecek koymanın yolunu bulmak için ne gerekiyorsa yapacaktır.

Çocuklarınıza verdiğiniz en önemli öğüt ne?

Hayatta kestirme yollar olmadığı.

(21.09.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)