Prof. Dr. Derin Kösebay Her kadında belirti farklı
HABERİ PAYLAŞ

Her kadında belirti farklı

Haberin Devamı

Yumurtalıklardaki hormonun azalması ile ortaya çıkan menopozun her kadın üzerindeki etkisi farklı oluyor. Kimi ateş basması ve cinsel istekte azalmadan şikayet ederken bazıları sıkıntı yaşamıyor. Doktora başvurun ve kontrollerinizi yaptırın

Kolposkopi nedir?


1 ay önce smear testi yaptırdım. Sonucu size yazıyorum. Doktorum kolposkopi istedi. Ben kanser miyim? Ne olur bana cevap verin. CEVAP Sevgili okuyucumuz, smear kanser testidir ve rahim ağzının problemlerini gösterir. Ama doğruluk oranı yüzde 100 değildir. Hata payı vardır. Kolposkopi, rahim ağzını 20-30 kere büyüterek görüntüleyen bir alet. Bu aletle muayene kanser tanısındaki hataların azalmasına yardımcı olduğu gibi rahim ağzındaki yaranın (Veya hücre değişikliği olan bölgenin) yerini net olarak gösterir. Bu bilgi hastalığın tedavisinde yapılacak ufak operasyonun genişliğini de belirler. Bizim her kolposkopi muayenesi yaptığımız hastada kanser olsaydı kanserlilerin sayısı inanılmaz rakamlara ulaşırdı. Siz korkmayın, doktorunuz sadece teşhisin doğruluğunu kontrol etmek istemiştir.

[[HAFTAYA]]

Korunmuyoruz


4 aylık evli kadınım. Bir süre önce akıntı için doktora gittim. Doktorum vajinal tablet verdi. Eşime de geçebileceğini belirtti. Eşimle korunmuyoruz ama çocuk sahibi olamadık. Akıntı yüzünden olabilir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, vajinal akıntı tek başına gebeliği önlemez. Akıntıyı yapan neden belki bu konuda etkili olabilir. Bir an önce tedavi olun hem bu şikayetten kurtulun. Korunmadığınız halde gebe kalamamanız şimdilik çok anlamlı değil. Bence 5-6 ay daha geçirin ve gebelik olmuyorsa o zaman doktorunuz gerekli araştırmalara başlar.

İsteğim kalmadı

46 yaşındayım, menopozdayım. Cinsel ilişkiye girme isteğim yok. Menopozdan mı kaynaklanıyor? Eşim ve ben gerginlik içindeyiz. Bir de doğumlardan sonra vajinamda anormal bir genişleme olmuştu. Bununla ilgili yapılacak bir işlem var mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, menopoz yumurtalıklardan salgılanan kadınlık hormonunun azalması ile ortaya çıkıyor. Menopozun etkisi her kadında değişebiliyor. Cinsellik konusu da öyle. Kiminde şikayetler sizinki gibi olabiliyor kiminde ise hiçbir değişiklik olmayabiliyor. Burada yapılması gereken, eksik olan hormonu yerine koyarak (Yani hormon tedavisi) kadını eski haline yaklaştırmak. Bunun dışında belki de bir psikiyatrist tarafından değerlendirilmenizdede yarar olabilir. Vajinadaki deformasyonların da bir ölçüde bu probleme katkı yaptığını düşünebilir. Bu gibi durumlarda cerrahi olarak hastalara yardımcı olunabilir. Bir kadın doğum uzmanına başvurursanız size böyle bir tedaviye gerek olup olmadığını söyler ve gerekli ise de tedaviyi uygular.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder