Opr. Dr. Hande Akbaş Her kanama bir soruna işaret eder
HABERİ PAYLAŞ

Her kanama bir soruna işaret eder

Haberin Devamı

Menopoza giren yani 1 yıl boyunca adetten tamamen kesilen kadında kanama olması problemin işaretidir. Çünkü bu dönemde 1 damla bile kan olmaması gerekir. Vakit kaybetmeden doktora gidin ki sorun büyümeden çözülsün.

Biyopsi yaptırsam mı?

2 yıl önce menopoza girdim. Az da olsa kanamam oldu. Doktora gittim. Rahim kalınlaşması teşhisi konuldu. Acilen kürtaj gerektiğini söylediler. Sizce de uygun mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoz kadının 1 yıl boyunca adetten tamamen kesilmesidir. Bundan sonra olacak her kanama anormal bir sorunun işaretidir. Bir de ultrasonda rahim iç duvarınızda kalınlaşma saptanmış. Meslektaşlarımın önermiş olduğu rahim içinden biyopsi alınarak patolojinin ne olduğunun anlaşılması işlemi çok doğru bir yaklaşımdır. Vakit kaybetmeden yaptırın.

Kahverengi akıntı neden geldi?

Kız arkadaşımla birlikte olduk. Sonrasında kız arkadaşımdan kahverengi akıntı geldi. Okuduğum kadarıyla akıntı döllenmeyi kolaylaştırmak için olabilirmiş. Ya da bakteri yüzünden de meydana gelirmiş. Acaba sebebi gebelik mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilişki sırasında görülen lekelenmeler tahriş, iltihap gibi nedenlerden olabileceği gibi rahim ağzından kaynaklanan sorunlardan da olabilir. Bu nedenle kız arkadaşınız öncelikle vajinal smear aldırmalı. Bu arada iltihabi bir problem varsa bunun da tedavisi yapılır. Bundan sonra bir daha böyle sorun yaşamanız önlenmiş olur.

Adetlerim çok yoğun

40 yaşındayım, adetlerim çok kanamalı ve uzun sürüyor. Doktora gittim ve muayene oldum. Birçok tahlil yapıldı ve ultrason çekildi. Doktorlar rahim içinde kanamaya neden olacak bir anormallik görmediler. Kanamaların neden bu kadar uzun sürüyor ve çok oluyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normal sınırlarda tanımladığımız adet kanaması 2-7 gün süren günde ortalama 3-4 pedi geçmeyen kanamalardır. Sizde bundan daha uzun süren ya da daha yoğun miktarda kanama oluyorsa, bakılan tüm hormonlarınız normal çıktığı için son olarak tanısal histeroskopi yapılması uygun olabilir. Bu işlem anestezi altında rahim içine kamerayla girme işlemidir. Böylelikle ultrasonda gözden kaçmış bir sorun var mı daha net görülür ve biyopsi alınarak gözle görülemeyecek başka patolojiler var mı o da anlaşılmış olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder