Tamer Heper Her katı ilgilendirir
HABERİ PAYLAŞ

Her katı ilgilendirir

Haberin Devamı

Sahil kentlerinden birinde dairem var. Çatımız akıyor ama kat malikleri katılmıyor. Ne yapabilirim? ● C.G.

Çatı akıntısı en üst katta oturanları rahatsız ettiği için alt kattakiler “Biz rahatsız olmuyoruz, niye masraf yapalım” der. Ancak çatı ortak alandır. Ortak alanlarda onarım gerektiğinde, onarım masrafına bütün bağımsız bölüm malikleri katılmak zorundadır. Böyle bir durumda iki şekilde davranılabilir. Birincisi yönetici uyarılır ve ortak gider bedeli toplanarak çatı onarılır. Bunun için kat malikleri kurulu kararı alınmasına gerek yoktur. Çünkü çatı akıntısı acil işlerdendir, beklemeye tahammülü yoktur.

ACİL İŞLERDE BEKLENMEZ

İkinci davranış ise, mahkemeye başvurup, çatının onarım ihtiyacı bulunduğuna dair tespit yaptırmaktır. Bu, dava süreci gibi uzun süren bir süreç değildir. Bir tespit davasıdır.

Mahkeme bilirkişi tayin eder, bilirkişi mahalline gelir durumu tespit eder mahkemeye bir rapor verir. Bu raporla, üst kattaki bağımsız bölüm maliki onarımı yaptırır ve sonra diğer kat maliklerine rücu eder. Acil işlerde bu yapılır. Çatı akması, su borusu patlaması, pis su giderlerindeki kaçakların derhal giderilmesi gerekir.

Ancak her zaman hatırlattığım bir husus var. Kat mülkiyeti, toplu yaşama dayanan bir sistemdir. Bu sistemde ferdi yaşam söz konusu değildir. Dolayısı ile “Ben alt katta oturuyorum, çatı beni ilgilendirmez” denilemeyeceği gibi, “Ben üst katta oturuyorum, alt katı su basmış, beni ilgilendirmez” demek de mümkün değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder