Sağlık Zebra balığı Alzheimer hastalığına umut oldu

Zebra balığı Alzheimer hastalığına umut oldu

Paylaş
Zebra balığı Alzheimer hastalığına umut oldu

Alman Sağlık Bakanlığı'na bağlı Dresden'deki Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi (DZNE) Laboratuvarı'nda, 8 kişilik ekibiyle araştırmalar yapan Türk bilim insanı Doç.Dr. Çağhan Kızıl, tatil için geldiği Datça'da Alzheimer hastalığının tedavisinde önemli gelişmeler kaydettiklerini söyledi. Zebra balığının beynini yenilemesinden yola çıkan Doç.Dr. Çağhan Kızıl, bu balıktaki bir maddenin insanın bağışıklık sisteminde de olan bir protein olduğuna dikkat çekti ve bu protein ile Alzheimer'a karşı savaşılacağını söyledi

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden 2003 yılında mezun olduktan sonra yüksek lisans için gittiği Almanya'da doktorasını tamamlayarakbilimsel çalışmalarına devam eden Doç.Dr. Çağhan Kızıl, Alman Sağlık Bakanlığı'na bağlı Dresden'deki DZNE Laboratuvarı'nda 8 kişilik ekibiyle araştırmalar yapıyor.

Haberin Devamı

'BİLİM BU HASTALIĞA BİR ÇARE BULACAK'

Doç.Dr. Çağhan Kızıl, "İnsan beyninde Alzheimer modellemesi ve onun nasıl tedavi edilebileceği' üzerine deneysel araştırmalar yaptıklarını, üç boyutlu bir insan beyni modeli gerçekleştirdiklerini, buna 'mini beyin' dediklerini anlatarak bu sistemle ilaç geliştirmenin daha etkili olabildiğini ifade etti. Doç.Dr. Çağhan Kızıl, "Daha etkin ilaçlar geliştirildiğinde bu hastalığı tedavi edebileceğimizi düşünüyoruz. Tedavisi şu an olmayan bir hastalık. Fakat hücrelere, farklı organlara, farklı bölgelere baktığımızda tedavisini bulacağımıza inandığım bir hastalık bu. Umutlu olmamız gerekiyor. Birçok araştırmacı, bizim laboratuvarımızda olduğu gibi bu konuda çalışıyorlar. Dolayısıyla bilim bu hastalığa bir çözüm bulacak. Mini beyin sistemimizin de buna katkı sunacağını düşünüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

'İNSAN MODELİNE UYARLADIK'

Hastalığın, Alzheimer semptomlarının geç yaşlarda ortaya çıkmadan çok önce başladığını vurgulayan Doç.Dr. Çağhan Kızıl, hücrelerin yavaş yavaş öldüğünü ancak bunun geç algılandığını belirterek "Bu ölen hücrelerin yerine yenisini nasıl getirebiliriz? Bunu da kök hücrelerini bir şekilde etkileyerek yapabiliriz diye düşünüyoruz. Belli organizmalar var. Örneğin zebra balığı, beynini yenileyebiliyor. Biz bu balık türünden Alzheimer modeli oluşturarak beynin nasıl kendini yenileyebileceğini öğrendik. Bunu insan modeline uyarladık ve Alzheimer semptomlarını azaltmakta başarılı olduk. Dolayısıyla bu iki modeli birleştirip kök hücrelerini aktifleştirerek yeni sinir hücresi yapacağımızı ve beynimizde ölen hücrelerin yerine yenisini getirebileceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

DHA