Cumartesi Postası Her şey aşk'tan!

Her şey aşk'tan!

Paylaş
Her şey aşk'tan!

Şu sıralar yolu Beyoğlu-Meşrutiyet Caddesi'ne düşen herkes 'Herşey aşk'tan' adlı dükkandan bahsediyor

Vitrindeki rengarenk kutular ilk etapta herkesin ilgisini çekiyor. Ama içeriye girdiğinizde aslında buranın meşhur bir badem ezmecisi olduğunu anlıyorsunuz. Eser ve Bahar Basralı Mardinli iki kardeş.

Haberin Devamı

Eser Hanım yıllarca ünlü giyim firmalarının marka direktörülüğünü yapmış. Kardeşi Bahar Hanım ise mali müşavirlik sonra da iç mimarlık yapmaya başlamış. Abla Eser Basralı 100 yıllık aile işi olan şekerciliği devam ettirmek isteyince kardeşiyle birlikte çalışmaya karar vermiş. Eser Basralı “Şekercilik bize babaannemin ailesi olan Ayla’lardan geçti. Bir zamanlar babaannemin Karaköy’de bir baklavacısı, kardeşinin ise Bebek’te bir pastanesi varmış. Mardin’de kalan babaannemin küçük kardeşi Besim Ayla ise Diyarbakır’da aile yadigarı şeker tesisini işletmeye devam etmiş. Bugün hala dayımın Mardin’de ‘Atlas Ayla’ adında bir dükkanı var. Yaptığı ezmelerin lokumların orada şanını bilmeyen yok. Ben de bu geleneğin İstanbul’daki temsilcisi oldum ve dayımın ricasıyla burayı açtım” diye anlatıyor.

Haberin Devamı

Kardeşler yıllarca ailelerinin aşkla yaptığı ezmeleri, lokumları satacakları yerin isminin ‘aşkı’ ifade etmesini istemiş. Böylece gezmeye meraklı Eser Hanım’ın aklına Lübnan’dan aldığı, ev süsü olan Arapça bir yazı gelmiş. Eser Basralı: “İki kardeş gezmeye çok meraklıyız. Lübnan gezim sırasında Arapça olan bir yazıya hayran oldum. Anlamını sorduğumda ‘her şey aşktan gelir’ dediler. Bayıldım! Üşenmedim ve bu yazıyı Türkiye’ye taşıdım. Böylece dükkanımızın ismini ‘Herşey aşk’tan’ olsun dedik. Bazen sadece bu yazıyı gören bile dükkanda ne satılıyor diye merak ediyor ve içeri giriyor” diye anlatıyor.

Basralı kardeşler Mardin’den neredeyse her gün taze taze badem, fıstık ezmesi ve lokum getiriyorlar. Fıstık ezmesi ve badem ezmesi yağ konmadan yapılıyor. Bahar Hanım da bu leziz tatlıların kutularını tasarlıyor. Bahar Hanım, boy boy rengarenk olan bu kutuları dünyanın dört bir yanından topladıkları minik biblolarla, kumaşlarla şık hale getiriyor. Bu kutuların fiyatları 10 TL. ila 200 TL arasında değişiyor.

Kısa sürede İstanbullular’ın beğenisini kazanan Herşey aşk’tan’da yakında Basralı kardeşlerin dayıları Besim Ayla’nın leziz ceviz ezmeleri de satılacak. Her şey aşk’tan’da badem ezmesinin kilosu 66 TL, fıstık ezmesinin 72 TL. lokumun ise kilosu 40 TL. Ceviz ezmesinin de fiyatı 68 TL. olacakmış.

Haberin Devamı

Yolunuz Beyoğlu’na düşerse mutlaka Eser ve Bahar Hanım’ın yanına uğrayın, “Almak mecburi değil, tadını beğenirseniz alın” diyorlar, ama eminim bu birbirinden leziz ezmeleri siz de seveceksiniz. Tel: 0212 245 48 91.

HABER: MERVE ÖZAYTEKİN

mozaytekin@posta.com.tr