Opr. Dr. Hande Akbaş Her şey normalse bekleyin ama...
HABERİ PAYLAŞ

Her şey normalse bekleyin ama...

Haberin Devamı

Kadının yaşı 35’in altındaysa, çikolata kisti ya da başka problem bulunmuyorsa, erkeğin sperm analizi normalse çiftlere 1 yıl kadar beklemelerini öneriyoruz. Ama küçük de olsa sorun varsa vakit kaybetmeden doktora gidin...

Hamileliğe engel mi?

36 yaşındayım. 15 gün önce rahimdeki yarayı dondurdum. Tedavi sonrası 1 haftadır damla damla kanamam var. Normal mi? Dondurma işleminden ne kadar sonra ilişkiye girmek doğru? Bu işlemin hamileliğe engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal smear sonucunuz normalse ve ilişki sonra kanama şikayetiniz yoksa genellikle doğum yapmamış kadınlarda rahim ağzına dokunulmasını pek tercih etmeyiz. Dondurma işleminden sonra lekelenme şeklinde 3-5 gün süren kanamalar olabilir. Fazla miktarda veya uzun sürmesi halinde işlemi yapan doktorunuzla iletişime geçin. İşlem sonrası o bölgenin iyileşmesi için 15 gün ilişki önermeyiz.

Tüp bebek denesek mi?

35 yaşındayım, ikinci çocuğu istiyoruz. 1 yıldır korunmuyoruz. Rahim filminden rahmin dar olduğunu ve ameliyat olmam gerektiği söylendi. Tüp bebek denesek gebe kalabilir miyim? Acaba önce ameliyat mı olmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bir çocuğunuz var, rahminizde darlık olsaydı bu gebeliğin de oluşmaması beklenirdi. 1 yıldır neden gebe kalamadığınız daha kapsamlı araştırılmalı. 35 yaşında ilk akla gelen kadında yumurta rezervi azalmasıdır. Rahim darlığı açıklaması nedeniyle ameliyat önerisi bilimsel değildir. Rahim filminiz görmeden daha ileri bir yorum yapabilmek mümkün değil. Lütfen ameliyat kararı vermeden önce bir başka hekimin daha fikrini alın.

Başka sıkıntı olabilir mi?

6 aylık evliyim ve eşimle korunmuyoruz. Evlenmeden önce tahlilleri yaptırmıştım, sorun yoktu. Ama bir türlü hamile kalamıyorum. Ne kadar bekleyeyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı belirtmemiş olsanız da kadın yaşı 35’in altındaysa sperm analizi yapılıp normal çıktıysa ve kadında çikolata kisti gibi önceden bilinen patoloji yoksa genellikle çiftlere 1 yıla kadar denemelerini öneririz. Size her şeyin sorunsuz olduğunu söylemiş olan hekimin özellikle üreme tıbbı konusunda deneyimli biri olduğunu varsayarak aynı bekleme önerisini yapıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder