Cumartesi Postası Her yaşın oyuncağı farklı

Her yaşın oyuncağı farklı

Paylaş
Her yaşın oyuncağı farklı

Oyuncaklar bebeklerin sağlıklı bir gelişim süreci geçirebilmesi için çok önemlidir. Bu yüzden yaşa uygun doğru oyuncak seçimi yapmak gerekir. Bu oyuncaklar el becerilerini ve zihin gelişimini aynı oranda etkilemeye yönelik olmalıdır

Çıngıraklar: Bebeğinizin belki de ilk ses çıkaran oyuncağı olacaktır. Bebeğin dikkatini çeker. Uzanmasını ve yakalamasını teşvik eder. Göz ve el koordinasyonunu geliştirir. Sebep-sonuç ilişkisini öğrenmeye başlamasını sağlar. Yumuşak oyuncaklar: Yumuşak bir oyuncak ayı, bebeğin yatağında kendini güvende hissetmesini sağlar. İletişim ve dil becerisinin gelişimi açısından da yararlı olabilir.

Haberin Devamı

Telefon: Altıncı aydan itibaren oyuncak telefon önem kazanır. Önceleri tuşlarına basıp, ahizeyle oynarken, zaman içinde konuşuyor ve dinliyormuş gibi yaparak oynar. Telefonla sanki konuşuyor gibi yapan çocuğun bu etkinliği, iletişim becerisinin gelişmesi açısından önemlidir.

Şekilli kutular: Basit olanları küçük bebekler için uygundur. Ancak daha karmaşık olanları 2 yaş ve üzeri çocuklar için bir tür test aracı olmaktadır. Bunlar; el becerisini geliştirme, obje-boşluk uydurma, ayırt edebilme yeteneklerini destekleme ve bunun yanında yok olan objenin hâlâ var olduğunu anlatabilme açısından yararlıdır.

Çekmeceli oyuncaklar: Oturan bebekler için faydalıdır. Dengeli, yeterli ses çıkaran, değişik şekilde hareket eden bir oyuncak, büyük zevk verir.

Haberin Devamı

Toplar: Emekleyen bir bebek topu kovalamaktan büyük zevk alır. Yeni yürümeye başlayan bir bebek ise onu yuvarlar ve yakalamaya çalışır. Daha büyük çocuk ise ayaklarıyla vurabileceği, atabileceği organize oyunlardan hoşlanır. Top oyunları karşılıklı etkileşim, iletişim, sıra bekleme gibi sosyal becerilerin gelişmesi açısından da faydalıdır.

Müzik oyuncakları: Enstrümanlar dinleme ve taklit etme becerilerini geliştirir. Çocuğu, belleğini kullanmaya zorlar. Bunun yanında işbirliği ve sıra bekleme davranışlarını desteklemesi nedeniyle sosyal faaliyetler için de faydalıdır.

Legolar: Legolar çocuğun hayal dünyası için değişik fırsatlar sunan oyuncaklardır. Parçaları kendi hayal dünyasına uygun şekillerde yerleştirerek değişik oyunlar yaratabilir. Büyüklerin bir şeye benzetemediği bir şekil çocuk için bir ev veya araba olabilir. Lego türü geçmeli oyuncakları birbirine geçirip çıkarmak kaslara egemen olmayı, bu da çocuğun duyu-hareket açısından gelişmesini sağlar. Çeşit çeşit biçimler yaratmak, modelleri yeniden kurmak çocuğun düş gücünü çalıştırır ve algılama duyusunu geliştirmede rol oynar. Bir şeyler kurmaya dayanan bütün oyuncaklar veya oyunlar zekayı çalıştırır.

Elektronik oyuncaklar: Elektronik oyuncak, çocuğun dar bir mekanda sıkışıp kalmasına neden olan bir bireysel oyun. Oysa benzeri oyunlar çocukluğun ilk yıllarında aşılmış ve çocuk artık kollektif oyun oynama dönemine girmiştir. Çocuğu arkadaşlarından uzaklaştırmakla sosyal gelişimini olumsuz açıdan etkileyen elektronik oyuncaklar ondaki yaratıcılık yeteneğinin gelişmesini de engellemektedir.

Haberin Devamı

SUYUN ÖNEMİ

Eğitimsel değeri büyük olan oyun malzemelerinden birinin de su olduğu belirtiliyor. Deneyim ve keşif olanakları sağlayan su sayesinde utangaç çocuk uyarılıyor, saldırgan çocuk sakinleşiyor. Su aynı zamanda çocuğun dikkatini bir konu üzerinde uzun süre toplamasına da yardımcı oluyor. Kum ve su, 2 yaşından itibaren tüm yaşlar için temel oyun malzemesi olarak kabul ediliyor.

FERHAN KAYA POROY-POSTA