Beden Sağlığı Her yıl 600 bin pasif içici ölüyor

Her yıl 600 bin pasif içici ölüyor

Paylaş
Her yıl 600 bin pasif içici ölüyor

Sigaradan her yıl 5 milyon kişi ölüyor; bunların 600 bini pasif içici!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sigaradan her yıl en az 5 milyon kişinin öldüğünü bildirerek, sigarayla mücadelede daha güçlü önlemler alınmazsa bu rakamın artabileceği uyarısında bulundu.

WHO'nun tütün kullanımı ve kontrolüyle ilgili yeni raporunda, dünya nüfusunun yüzde 95’ine yakınının sigara yasağıyla ilgili yasalarla korunmadığı da vurgulandı. Örgüt, pasif içiciliğin her yıl 600 bin civarında kişinin ölümüne yol açtığını da kaydetti.

6 STRATEJİDEN OLUŞAN PAKET

Raporda, ülkelerin sigaraya karşı oluşturduğu çeşitli stratejiler; insanları sigaradan korumak, tütün ürünleri reklamlarına yasaklar koymak ve tütün ürünlerinin vergilerini artırmak olarak sıralandı. BM raporunda, bu önlemlerin WHO'nun 6 stratejiden oluşan paketinde yer aldığı, ancak bu önlemlerin sadece herhangi bir tanesinin dünya nüfusunun yüzde 10’dan azını kapsadığı ifade edildi.

WHO'nun Tütünsüz Girişim programının direktörü Douglas Bettcher da "insanların, sigaranın sağlığa zararlı olduğu uyarısından daha fazlasına gereksinim duyduğunu" söyleyerek, insanların, hükümetlerinin, bu konudaki WHO Çerçeve Sözleşmesini uygulamaya ihtiyacı olduğunu belirtti.

ENGELLENEBİLİR ÖLÜM NEDENİ

Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi, 2003 yılında 170 kadar ülke tarafından onaylanmıştı. Sözleşme, teorik olarak ülkelere, tütün ürünleri kullanımını azaltmak için önlemler alması yükümlülüğü getiriyor, ancak sözleşmede bunu yapmayan ülkelere yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin açıklık bulunmuyor.

Tütün kullanımı, engellenebilir ölüm nedenlerinin başında geliyor. WHO'ya göre, ülkeler esaslı önlemler almazsa, çoğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere 2030 yılına kadar her yıl sigaradan ölenlerin sayısı 8 milyona kadar çıkacak.

AA

Haberin Devamı