Opr. Dr. Hande Akbaş Her yıl kontrole gitmek gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

Her yıl kontrole gitmek gerekiyor

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanseri aşısı cinsel ilişkiye girmemiş kadın ve erkeklere yapılabiliyor. Bu aşıdan sonra HPV virüsünden tam olarak korunmadığınız için her yıl düzenli olarak smear testi yaptırmaya devam etmeniz gerekiyor...

Bebeği görür mü?

Tavsiyenize uyup doktora gittim. Doktor keseyi gördü, bebeği göremediği için “Kaç haftalık olduğunu hesaplayamıyorum” dedi. Ultrasonda 6 haftadan öncesi gözükmezmiş. 1 hafta sonraya randevu verdi, acaba orada bebeği görür mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle gebelik kesesinin görünmüş olmasına çok mutlu oldum. En geç 1 hafta içinde bebeğin ve kalp atışlarının görünmesi gerekir.

Vajinal ultrasonlarda ultrason aletinin kalitesine göre de değişmekle birlikte cenin 5’inci haftadan itibaren görünür hale gelir. Kalp atışları da en geç 6’ncı hafta içinde duyulmalıdır. Karından ultrasonlarda bu evreleri görmek daha geriden olur. Ama en geç 7’nci haftaya kadar bebeğin kalp atışları net bir şekilde duyulabilmelidir. Sağlıklı bir gebelik diliyorum.

Aşı yaptırmalı mıyım?

Anladığım kadarıyla 9-40 yaş arası herkes rahim ağzı kanseri için aşı yaptırabilir. 30 yaşında bekar kızım. Smear testi yaptırmadan aşı olmam mümkün değil mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzı kanseri aşısı cinsel ilişki yaşamamış kadın ve erkeklere yapılabilir. Bakireyseniz smear yaptırmadan aşıyı yaptırabilirsiniz. Smear’in sadece ilişkiye girmiş kadınlara yapılması önerilir. Amaç HPV virüsünü alıp almadığını önceden anlayabilmektir. Bu aşıyı yaptırmış olsanız bile tam olarak HPV enfeksiyonundan tam olarak korunmuyorsunuz. Bu nedenle cinsel ilişkiye girdikten sonra düzenli olarak smear aldırmaya devam etmeniz gerekir. Ayrıca aşının etkinliğinin kaç yıl sürdüğü ve mevcut bazı yan etkileri üzerinde de tartışmalar devam etmektedir.

Testlerde sorun var mı?

14 haftalık hamileyim. İkili tarama testi yaptırdım. Sonuçları size yolluyorum. Yurt dışında yaşıyorum, 20 günden önce Türkiye’ye gelemeyeceğim. Acaba sorun var mı? Benim için yorumlar mısınız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ikili test sonucunda belirtilen düşük risk grubu bakılan down sendromu ve diğer 2 genetik bozukluk taşıma açısından yapılan testler düşük grup olduğunu gösteriyor. Yani bu hastalıkların görülme ihtimali sizde düşük çıkmış. Gebelik kaybıyla hiçbir alakası olmayan bir söz dizilimi. İkili testiniz normal değerler arasında çıkmış.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder