Kültür - Sanat Herakles lahidi evine döndü
Paylaş
Herakles lahidi evine döndü

Antalya’daki Perge Antik Kenti’nden 1960’larda yapılan kaçak kazıda kaçırılan Roma Dönemi’ne ait 2 bin 200 yıllık ‘Herakles (Herkül)’ lahidi İsviçre’de ortaya çıkmıştı. 7 yıl önce bulunan lahit yoğun diplomatik çabalar sonucunda nihayet dün evi Antalya’ya geri döndü

VIP'TEN ÇIKARILDI


Muhafaza edildiği özel kutuyla uçaktan indirilen lahit, VIP bölümünden çıkarıldı. Herakles Lahdi’ni Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, Müze Müdürü Mustafa Demirel karşıladı.

YOĞUN GÜVENLİK


Paha biçilmez lahit, geniş güvenlik önlemleri altında Antalya Müzesi’ne götürüldü. Lahit, tıpkı kendisi gibi kaçırılan ve 2011’de geri getirilen ’Yorgun Herakles’ heykeline komşu olacak.

3 TONLUK ŞAHESER


Yunan mitolojisinde Herakles, Roma mitolojisinde Herkül denilen mitolojik kahramanın 12 görevini betimleyen mermer lahit, Roma dönemi M.S. 2’nci yüzyıla tarihleniyor. 235 santimetre boyunda ve 112 santim genişliğindeki lahit 3 ton ağırlığında.



EFSANEYE GÖRE


Amphitryon’un savaşa gitmesi üzerine onun görünümünde Alkamene ile ilişkiye giren Zeus’un, Alkamene’den Herkül adında bir çocuğu dünyaya gelir. Alkamene’nin Zeus’tan hamile kalması, Tanrıça Hera’yı çok sinirlendirir. Yarı tanrı, yarı insan Herkül, tanrısal güçlere ve Hera’ya dayanamayıp bir gece cinnet getirerek çocuklarıyla birlikte ailesini ateşte öldürür. Herkül bu cinayetlerden sonra Pythia Apollonu kâhinine danışmaya gider ve Eurystheus’un hizmetine girerek onun verdiği görevleri yerine getirmesine karar verilir.


HERAKLES'İN 12 GÖREVİ


1- Nemea Aslanı’nı yenmek.

2- Çok başlı yılan Hydra’yı öldürmek.

3- Artemis’in kutsal hayvanlarından Kyreneia geyiğini yakalamak.

4- Erymanthian dağında yaşayan büyük yaban domuzunu diri yakalamak.

5- Augias’un ahırlarının hepsini bir günde temizlemek.

6- Stymphalos’daki insanların rahatını kaçıran Stymphalian kuşlarını kovmak.

7- Azgın Girit boğasını getirmek.

8- Trakya kralı Diomedes’e ait dört vahşi kısrağı yakalamak.

9- Amazonlar kraliçesi Hippolyta’dan büyülü kemerini almak.

10- Üç gövdeli dev Geryoneus’un sığırlarını çalmak.

11- Hesperidler’in altın elmalarını getirmek.

12- Ölüler ülkesini koruyan ‘Kerberos’ adlı köpeği yeryüzüne çıkarmak.

Haberin Devamı