Ekonomi Herkes başının çaresine bakacak

Herkes başının çaresine bakacak

Paylaş
Herkes başının çaresine bakacak

Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin lideri bütçe açıklarını azaltmak ve bankaları güvenli hale getirmek için her ülkenin kendi belirleyeceği yolu izlemesine karar verdi

Krize karşı eşgüdüm

Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin liderleri Kanada’nın Toronto kentinde önceki gün sona eren G20 zirvesinde, bütçe açıklarını azaltmak ve bankaları güvenli hale getirmek için her ülkenin kendi belirleyeceği yolu izlemesi konusunda uzlaştı. Amerika Başkanı Barack Obama, “Küresel ekonominin yüzde 85’ini temsil ediyoruz. Krize karşı eşgüdüm içinde tepki geliştirdik” dedi.

Borçlar için süre 2013

G20’nin bundan önceki üç zirvesinde sağlanan uyumun aksine liderler bu kez, her ülkenin kendine uygun hızda ilerlemesine ve kendine özgü politika belirmesine razı oldu. Gruptaki ekonomiler, öncelikler farklı olsa da büyümeyi yavaşlatmadan, borçları 2013’e kadar yarıya indirmek ve sistemi tıkamadan bankaların riskli davranışlarını denetlemek konularında anlaştı.

Avrupa kemer sıkacak

G20 ülkeleri, krizden çıkışın maliyetini kapamak için bankalara vergi getirilmesi ve sıkı sermaye kuralları uygulanması gibi konuları ülkelerin kendine bıraktı. İngiltere, Almanya, Yunanistan, İspanya, İtalya gibi Avrupa ülkeleri kemer sıkma planı yapmıştı.

Amerika ise acele edilmemesini, büyüme desteklerinin kesilmesinin ekonomileri çökertebileceğini savunuyordu.

Bankalara zaman tanındı

G20 zirvesinde, bankalara daha sıkı kurallar benimseyebilmeleri için zaman tanınması benimsenirken, bu sürenin toparlanmayı güvence altına alarak bankaların güçlenmesini sağlayacağı belirtildi.

G20 liderleri geçen yıl, bankaların yarattığı en kötü krizin tekrarlanmasını önlemek için 2012 sonuna kadar yeni ama sıkı bankacılık kuralları getirilmesini kararlaştırmışlardı.

Bütçe açıkları inecek

Liderler, bütçe açıklarının ekonomik büyüme gözetilerek kapatılmasında uzlaştı. Kanada Başbakanı Stephen Harper, zengin ülkelerin bütçe açıklarını 2013’e kadar yarıya indirme hedefinde uzlaştığını açıkladı.

Harper, küresel durgunluk döneminin ardından toparlanma sürecine zarar verilmemesi için kısa vadede ekonomiyi canlandırma önlemlerine ihtiyaç olacağını söyledi.

Sevse de sevmese de AB Türkiye’yi alacak

-Ferit Şahenk, Avrupa Birliği (AB) süreciyle ilgili şunları söyledi: “Eğer biz bugüne kadar kararlılıkla AB’ye gidiş yolundaki düşüncemizi sürdürdüysek sevseler de sevmeseler de Türkiye’yi alacaklar. Tasarruf yapan, yaşlanan AB’nin büyüme kanalı Türkiye olacak. AB Türkiye için bir araçtır. Türkiye alacağı kararlarla otomatikman Avrupa standartlarına gelecek.”

-Ferit Şahenk, “O standartlara gelince AB’nin istememe gibi bir durumu olmayacak. Avrupa daha fazla kucak açacak. Tabii ki sorunlar var, işsizlik ön planda. Türkiye bu yıl yüzde 6.5-7 büyüyecek. Mali kural da oturtursak, daha fazla ilgi oluşacak. G20’deki o tabloyu gördükten sonra gelişmiş ülkelerdeki moralin bu kadar düştüğünü görmek beni çok etkiledi” dedi.

Notçu siyasal bakıyor IMF kotamız artırılsın

-Başbakan Tayyip Erdoğan, G20'de ekonomik başarından çok siyasi ilişkilerine göre not verdiği ileri sürülen kredi derecelendirme kuruluşlarını şikayet ettiğini söyledi. Erdoğan, “Bu yapının gözden geçirilmesini istedim” dedi. Krizin, gelişmekte olan ülkelere olumsuz etkilerinin hafifletilmesi için finans kuruluşlarının kaynaklarının artırılması gerektiğini söylediğini belirten Erdoğan şöyle konuştu:

-“Burada gelişmekte olan ülkelerin IMF’deki kota paylarının artırılması için, bir sonraki kota gözden geçirmesinin ve öngörülen yönetim reformlarının Kasım ayında yapılacak olan Seul Zirvesi’ne kadar tamamlanması konusunda mutabık kalınmıştı. IMF’nin daha etkin bir kurum haline gelmesi açısından önemli gördüğümüz bu taahhüdün gecikilmeden yerine getirilmesini toplantıda dile getirdik.”

3

Haberin Devamı