Gündem Herkes kendince sokakta

Herkes kendince sokakta

Paylaş
Herkes kendince sokakta

Türk-İş'in Tekel işçilerine destek konusundaki kararsızlığı, dün çalışanları iki ayrı eylem yapmaya itti

Hedef geçici işçilik

Tekel işçilerinin kamuda geçici işçi statüsü (4-C) oluşturulmasına karşı başlattığı eylemler bu yılın ilk üç ayına damgasını vurmuştu.
Tekel işçileri mart başında Ankara’daki çadırlarını kaldırıp eylemi bitirmiş, ancak 4-C statüsü iptal edilene kadar çalışanların sokağa çıkmaya devam edeceği bildirilmişti.

İşçi ve memur sendikaları, 4-C statüsü ve Tekel işçilerinin durumuyla ilgili olarak hükümete, “Sorun çözülmezse 26 Mayıs’ta Türkiye çapında bir günlük iş bırakma eylemi yapacağız” demişti.

Bir günden bir saate

Ancak Türk-İş geçen zaman içinde, sürece destek konusunda kararsız kaldı. Tekel işçileri 1 Mayıs’ta bu nedenle Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’yu protesto etti.

Türk-İş daha sonra 26 Mayıs eylemini ‘en az bir saat’ iş bırakmaya çevirdi. DİSK ve Kamu-Sen de bu karara uydu. Tekel işçilerinin, çeşitli illerdeki Türk-İş temsilciliklerini basarak protesto ettiği karar, dünkü eylemleri de ikiye böldü.
Bir bölüm tam gün iş bırakıp sokaklara çıktı, bir bölüm bir saatlik iş bırakma eylemi yaptı.

Beyazıt ve Kızılay’da

Tam gün iş bırakanlar arasında DİSK üyelerinin büyük bölümü ile Türk-İş’e bağlı 25 sendika vardı. Tam gün eylem kararını geri çekmeyen KESK, tüm sendikalarıyla sokaktaydı.

Tüm kentlerdeki meydanlarda toplanan işçiler, Ankara’da Kızılay’da, İstanbul’da Beyazıt’taydı. Türk-İş’e yönelik tepkiler nedeniyle ‘Mustafa Kumlu istifa’ sloganlarının da bolca duyulduğu eylemlerde, KESK Başkanı Sami Evren “Başta 4-C olmak üzere güvencesiz, kuralsız istihdamdan vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.

Çalışmak korku filmi

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, İstanbul’da DİSK binasına yakın olan Şişli Belediyesi’nin temizlik işçileriyle birlikteydi. Çelebi buradaki konuşmasında, “Türkiye’de çalışma yaşamı adeta bir korku filmini anımsatıyor.

Son altı aylık tablo ortada. 3 işletmede 63 madenci kuralsızlığın, taşeronlaşmanın sonucunda hayatını kaybetti” dedi.

Tekel işçilerinin de direnişin simgesi haline geldiğine dikkat çeken Çelebi, işçi sınıfının dayatmalara karşı omuz omuza mücadele vereceğini söyledi.

2