Mehmet Coşkundeniz Herkes mi aldatır?
HABERİ PAYLAŞ

Herkes mi aldatır?

Yazıya birkaç araştırmanın sonuçlarını vererek başlayalım. Türkiye’de 2010’da 120 bine yakın çift boşandı. Boşanma gerekçesi olarak eski tabiriyle ‘şiddetli geçimsizlik’, yeni Medeni Kanun’a göre ise ‘aile birliğinin temelden sarsılması’ gösteriliyor. Boşananların yüzde 95’inin sebebi bu. Ama aile birliğini temelden sarsan şeyin ne olduğu konusunda mahkemelerde kayıt yok.

[[HAFTAYA]]

Devletin de bu konuda çok uzun süredir bir araştırması yok. En son 2006’da Başbakanlık Aile Kurumu’nun yaptığı ‘Boşanma Sebepleri’ adlı araştırma her 3 çiftten birinin aldatma nedeniyle boşandığını gösteriyor. Kadınların yüzde 31’i, erkeklerin de yüzde 32’si aldatma nedeniyle boşandığını söylemiş.

Haberin Devamı

***

Demek ki bu araştırmalardan şu sonucu ortaya çıkarabiliriz: Herkes aldatmıyor... Aldatmak için bazı sebeplerin olması gerek. Örneğin Türkiye’deki bir araştırmada kadınlara “Eşinizden başka bir erkekten hoşlandınız mı?” diye sorulmuş. Evliliğinin iyi gittiğini belirten kadınların yüzde 13’ü, evliliğini ‘orta halli’ diye niteleyen kadınların yüzde 9’u, ‘Evliliğim kötü’ diyen kadınların da yüzde 100’ü bu soruya ‘Evet’ yanıtını vermiş. Ama tabii hoşlanma, aldatma olarak algılanmamalı.

Hepimiz evliliğimizde ya da ilişkimiz sırasında başkasını beğenebilir, hoşlanabiliriz. Bu ille de onunla birliktelik yaşayacağımız anlamına gelmez. Zaten kadınların aldatma sebebinin yüzde 50’si aşk. Yani kadın aşık olduğunda aldatmaya meylediyor. Erkeklerinse yüzde 44’ü sadece cinsel cazibeye kapıldığı için aldattığını itiraf etmiş.

***

Evliliği kötü kadınların aldatmaya daha meyilli olduğunu söylemiştik. Erkeklerde ise durum farklı Uzun dönemli evlilikleri olan ve evlilik dışı ilişkiler yaşayan erkekler, evliliklerinden yüksek derecede memnun olduklarını söylüyor. Shirley Glass’ın araştırmalarına göre eşlerini aldatan erkeklerin yüzde 56’sı evliliğinde mutlu olduğunu söylemiş. Dolayısıyla ilişkilerde yaşanan mutsuzluk bire bir aldatma nedeni olmadığı gibi “Mutlu birliktelikleri olan çiftler aldatmaz” diye bir genelleme de söz konusu değildir.

Haberin Devamı

***

Her çift kendi yaşadıkları ilişkinin dinamikleri içerisinde aldatmaya farklı tepkiler verebilir ve aldatma sonrası süreci farklı yaşayabilir. Aldatmanın ortaya çıkması bazı çiftlerin ilişkilerini güçlendirirken bazı çiftlerde ayrılığa yol açmakta. Aldatma sonrası çiftlerin ilişkilerini devam ettirme kararı ilişkinin geçmişi kişilik yapıları ve evliliğe bağlılıkları gibi çok çeşitli değişkenlere bağlı. Çoğu çift aldatma durumlarında evliliklerini bitirmek yerine kurtarmak için çaba sarf etmekte ve bu durumdan çift olarak daha güçlü ve birbirine bağlı olarak çıkabilmekte.

35 yıldır ABD’deki Washington Üniversite’sinde evlilik ve boşanma üzerine araştırmalar yapan John Gottman boşanmaların sadece yüzde 20’sinin aldatma nedeniyle bittiğini, evliliği bitiren asıl faktörün çiftlerin zamanla birbirinden uzaklaşmaları olarak göstermekte. Eğer çiftler ilişki içinde iletişimlerini güçlendirir, problemlerini daha yapıcı yaklaşımlarla çözmeyi aldatmanın yarattığı duygusal yaraları birlikte sarmayı öğrenirlerse daha tatmin edici, mutlu bir ilişki ve evliliğe kavuşabilirler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder