Cumartesi Postası Herkes onları takip ediyor

Herkes onları takip ediyor

Paylaş
Herkes onları takip ediyor

Blog yazarları çeşitli konularda yazılar yazıyor; gün geçtikçe daha çok okunuyorlar. İşte internette en çok takip edilen kişisel günlüklerin yazarları ve onların hikayeleri...

‘BLOGUMLA BÜTÜN DÜNYADA TANINDIM!’

www.cafefernando.com, Cenk Sönmezsoy

Üniversite yıllarında kendi başıma kalıncaya kadar mutfağa uğramadım. Annem ve babam her zaman yemek yapmaya meraklıydı. Üniversite yıllarında yalnız kalınca iş başa düştü. Kendimi yurdun mutfağında buldum. Annemden tarifler alıyordum. Bir gün İngiltere’de yaşayan bir yemek blogcusu ve fotoğrafçısının sitesi ilgimi çekti. ‘Keiko’ adlı blog yazarının sitesine hayran kaldım. “Ben de bunu yapmalıyım” dedim. 31 Mart 2006 tarihinde blogumu hayata geçirdim. Sitemin ismi ‘Cafe Fernando’yu da bir zamanların meşhur dizisi ‘Altın Kızlar’daki en sevdiğim karakter Rose Nylund’ın yanından ayırmadığı tek gözlü oyuncak ayısının adından esinlenerek koydum. Sitemi günde 8000 kişi takip ediyor. Bugüne kadar da Cafe Fernando’yu yaklaşık 5 milyon kişi ziyaret etti. Blogumun bu kadar sevilmesinin sebebini içeriğinin kalitesine bağlıyorum. Ayrıca sitede tarifini verdiğim yemeklerin hepsini defalarca deniyor, profesyonel gösellerle destekliyorum. Okurlara yardımcı oluyorum. Neredeyse 4 yıldır blog yazıyorum ve beni ikinci senemde Amerika’nın önde gelen gazetesi New York Times fark etti. Gazetenin yazarı Matt Gross ‘İstanbul Yemek Başkenti’ ile ilgili yazısını benim önerilerim doğrultusunda şekillendirdi. İkinci büyük haber Washington Post’ta brownie tarifimin yayınlamasıyla geldi. Cafe Fernando’nun en kapsamlı haberini ise San Francisco Chronicle yayınladı. Makalenin yazarı Janet Fletcher, oluşturduğum tarifleri ve çektiğim fotoğrafı hem gazetenin kapağında hem de yemek ekinin kapağında tam sayfa verdi. Çok geçmeden New York Times’ın ‘Dünyanın En İyi 50 Yemek Blogu’ listesine girebilmemi sağladı.

İŞLETMEYİ MODAYLA BİRLEŞTİRDİ

www.zelfist.com, Zehra Elif Taş

ODTÜ’de İşletme Bölümü’nde okuduktan sonra Amerika- University of Illinois Chicago’da MBA yaptım. 6 sene uluslararası şirketlerde çalıştım. Şimdi de Elele’nin Genel Yayın Yönetminiyim. Moda her zaman tutkumdu. Artık kendi işimi kurmanın zamanı gelince işletmeyi modayla harmanladım. Moda danışmanlığı yaptım. İşimi duyurmak için de blog kurdum. Adını da, ismim ve yaşadığım şehri yansıtsın diye ‘Zehra Elif İstanbul’un kısaltılmışı ‘Zelfist’ koydum. Zamanla sitenin ‘Zelfist Çetesi’ adını verdiğim bir yazar ekibi oluştu: Ceylan Zigoşlu, Duygu Şahin, Jean Paul Kapudağ, Damla Aydın, Ece Aktaş, Gizem Akgönül, Selin Benlioğlu ve çetenin elebaşısı olarak Zehra Elif Taş! Sitede kadın ve erkek modası, giyim tüyoları, makyaj uygulamaları, şehirde açılan yeni butiklerden indirimlere kadar pek çok konuda kullanışlı bilgi var. Her ay 14 binden fazla kişi siteyi ziyaret ediyor ve 40 binden fazla kişi de devamlı okuyor. Site aynı zamanda İngilizce olarak da yazılıyor. Yabancı takipçilerimiz de var. Sosyal paylaşım sitelerinden de blogumuza rahatlıkla ulaşılabiliyor. Digital Age Dergisi ‘Twitter’da takip edilmesi gereken 50 Türk’ten biri’ olarak Zelfist’i seçti. Amacım daha fazla modasevere ulaşmak, duyduğumu, bildiğimi anında Zelfist takipçileriyle paylaşmak!

O BİR BAŞROL OYUNCUSU

www.nilerturk.net, Nil Ertürk, 21, İstanbul

İstanbul Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nden mezun olunca blog yazmaya başladım. Stilim çevremde beğeni topluyordu. Moda kendimi ifade etmemi sağladı. Bir yıl önce kendi blogumu oluşturdum. Blogumun diğer moda haber bloglarından farklı olmasını istedim. Kendi tarzımı aktardığım yazılar yazmaya başladım. Beğendiğim kıyafetleri kendim giyip vizörün karşısına geçiyorum. Resimlerin altına yorumlarımı ve kıyafetleri aldığım yerleri yazıyorum. Sitede kendi fikirlerim dışında hiçbir şey olmamasına özen gösteriyorum. Anlayacağınız sitenin baş rol oyuncusu da benim. Site açılalı bir yıl olmasına rağmen günde bin 5 yüz kişi siteme giriyor, takipçi sayısı her geçen gün artıyor. Bu da beni motive ediyor. Eminim ileriki günlerde herkesin hayal bile edemeyeceği işlere imza atacağım!

SİTEDE YÜZÜNÜ SAKLIYOR

www.yelizindunyasi.com, Yeliz Ayfar

İş hayatına İtalyan bir tekstil şirketinde çalışarak başladım. Modaya ilgim arttı. Son 10 yıldır pazarlama sektöründe çalışıyorum. Ama modadan kopamadım ve blog açmaya karar verdim. Blogumu açtıktan sonra görüşlerimi daha çok kişiyle paylaşmaya başladım. Sitede yüzümü bir şekilde saklıyorum. Çünkü yazılarımın ön planda olmasını istiyorum. Sitemi günde 20 bin kişi ziyaret ediyor. Günün stresinden uzaklaşıp kısa süreliğine de olsa başka bir konuyla ilgilenmek herkesin ihtiyacı sanırım!

FUTBOL YORUMLUYOR

www.wwwextensor.blogspot.com, Sinan Yılmaz

Çocukluğumdan beri yazı yazmayı seviyordum. Şimdi işsizim. Boş vaktim çok. Ben de blog yazarak ve KPSS’ye hazırlanarak geçiriyorum. Spor ağırlıklı olarak her konuda blogumda yazı bulabilirsiniz. Sitemi günde bin kişi ziyaret ediyor. extensor’ı tanıyanlar Sinan Yılmaz’ı tanıyanlardan daha çok. Okuyucular samimi buldukları için beni takip ettiklerini söylüyor. Bir de sadece Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’tan bahsetmiyorum. extensor’da Denizlispor’u, Diyarbakırspor’u ya da Sivasspor’u da okuyabilirler. Bütün kulüplere objektif yaklaşıyorum.

'BU İŞ GERÇEKTEN ÇOK KEYİFLİ'

wonderrland.blogspot.com Seda Yılmaz

Koç Üniversitesi Sosyoloji mezunuyum. Okul biter bitmez London College of Fashion’da moda yazarlığı okudum. Türkiye’de pek çok dergide freelance moda yazarlığı yapıyorum. Araştırmak ve okumak işimin parçası. Benim için bloglara bakmanın günlük gazete takip etmekten farkı yok ve tahmin edersiniz ki uzun süredir sıkı bir blog takipçisiyim. 2007’de kendi blogumu oluşturdum: wonderrland.blogspot.com. Başlarda farklı yerlerde çıkan yazılarımı blogumda bir araya getiriyordum. Sonrasında ise moda ve tasarım başta olmak üzere yazılar yazmaya başladım. Beni çoğunlukla öğrenciler ve modayla haşır neşir olanlar takip ediyor. En çok yazdıklarımın yoruma açık olması hoşuma gidiyor. Herhalde hangi işi yaparsam yapayım blog yazmaya devam edeceğim. Çünkü bu iş gerçekten çok keyifli.

'MUTFAK SIRLARIMI SİTEMDE PAYLAŞIYORUM'

www.mutfaksirlari.com, Nilay Tulum

Çocukken annemin yemek kitaplarındaki fotoğraflara baktıkça büyülenirdim. O yemek yaparken ben de salata yapıp fotoğraflardaki gibi süslemeye çalışırdım. Evlenince hemen bir yemek kitabı edindim. Kısa süre sonra yemek kitabındaki tarifler bana yetmemeye başladı. Ve internette araştırma yapmaya başladım. Yaptıklarımı başta eşim ve ailem olmak üzere herkes çok beğeniyordu. Ve internet üzerinde gezdiğim yerleri, yaptığım yemekleri anlatabileceğim bir günlük tutmaya karar verdim. Ve ‘Mutfak Sırları’ adlı blogumu 3 yıl önce hayata geçirdim. ‘Mutfak Sırları’ kısa zamanda pek çok kişi tarafından fark edildi ve takipçisi artmaya devam ediyor. Bugün sadece kayıtlı olan 4 bine yakın takipçim var. Ve her gün siteyi 350 bin civarı kişi ziyaret ediyor. Kadınların siteye daha fazla talep gösterdiğini anlayınca siteye yemek haricinde anne-bebek, sağlık, ev dekorasyonu, güzellik sıraları, evlilik hazırlıkları gibi birçok bölüm ekledim. Ama tabii her zaman yemek ana tema ve her gün en az bir tarif yayınlamaya devam edeceğim!

MERVE ÖZAYTEKİN

merve.ozaytekin@posta.com.tr

5

Haberin Devamı