Gündem Herkes şaşkına döndü

Herkes şaşkına döndü

Paylaş
Herkes şaşkına döndü

AFAD'ın Antalya'da düzenlediği deprem tatbikatını görenler, afetzedelerin rol yetenekleri karşısında şaşkına döndü. Bu rolü canlandıranların tiyatrocu oldukları anlaşıldı

Başbakanlık Afet Acil Durum Başkanlığı’nın (AFAD) Antalya’da düzenlediği doğal afet tatbikatı, gerçeğini aratmadı. Arama, kurtarma, acil müdahale ve telsiz haberleşmesiyle ilgili 13 kurum ve kuruluşun katıldığı tatbikatta, olası tüm doğal afet senaryoları, afet anı, öncesi ve sonrasıyla eksiksiz yerine getirildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde AFAD tarafından Antalya’da düzenlenen 2’nci Uluslararası HOPEFOR Girişimi Konferansı kapsamındaki tatbikat, artık kullanılmayan eski Dokuma Fabrikası’nda gerçekleştirildi.

AFAD başkanlığındaki tatbikata Jandarma Arama Kurtarma Taburu (JAK), Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), Antalya Sahil Güvenlik Komutanlığı, Afyonkarahisar ve Antalya İl Afet ve Durum Müdürlükleri, Antalya İl Emniyet Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, Kepez Belediyesi Arama Kurtarma ekipleri, Türk Kızılayı, AKUT, GEA Arama-Kurtarma ve Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) ekipleri katıldı. Tatbikatta katılan ekipler yüksek katlardan kurtarma, enkaz altından çıkarma operasyonlarıyla birlikte, trafik kazası, yangın, ve radyoaktif sızıntı olaylarına müdahale etti.

TİYATROCU AFETZEDELER

Tatbikatta çok sayıda ambulans, itfaiye aracı, arazi aracıyla birlikte tatbikat sırasında depremden etkilenen bölgelerin tespiti ve kurtarılan kazazedelerin hastaneye nakli için 2 helikopter kullanıldı. Tatbikatta kazazedeleri canlandıran Yenimahalle Kültür Merkezi tiyatro oyuncuları, makyajlarıyla tam not aldı. Deprem tatbikatı sırasında sergiledikleri oyunculukla, tatbikatı gerçeğe daha da yakınlaştırdı.

Tatbikatı Vali Ahmet Altıparmak’la birlikte Dominik Cumhuriyeti Devlet Bakanı Gustavo Montalvo Franco ve konferans için Antalya’da bulunan Katar’dan ABD’ye 40 ülke ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlardan çok sayıda temsilci izledi. Afetlere müdahalede sivil- asker işbirliği konulu tatbikatın ardından değerlendirmede bulunan AFAD Müdahale Daire Başkanı Fatih Özer, yaklaşık 2 saat süren tatbikatın eksiksiz tamamlandığını söyledi. Özer, kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte sivil toplum örgütlerinin afetlerde birlikte çalışabileceğini gösteren güzel bir tatbikat gerçekleştirildiğini kaydetti.

İTFAİYE ERİNİN AYAK BİLEĞİ KIRILDI

Tatbikatta, üzerine enkaz devrilen bir otomobilden yaralı kurtarma operasyonu gerçekleştiren Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nde görevli Hasan Altuntaş, tatbikat alanından ayrılırken bastığı demirin yerinden çıkması sonucu yaklaşık 2 metre derinliğindeki rögar çukuruna düştü. Meslektaşları tarafından rögarın üzeri kırılarak tamamen açılmasıyla çukurdan çıkarılan itfaiye eri Altuntaş’ın ayak bileğinin kırıldığı anlaşıldı. Altuntaş, meslektaşlarının yardımıyla hastaneye götürüldü.

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)