Bilal Emin Turan Herkese vergi avantajı
HABERİ PAYLAŞ

Herkese vergi avantajı

Haberin Devamı

Arabası olanlar Kasko değeri önemli

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ikinci taksidi bu ayın sonuna kadar ödenecek. MTV bazı durumlarda indirimli ödenebiliyor. Eğer MTV’niz araç kasko değerinizin yüzde 5'nin altında kalıyorsa MTV'yi aynı şekilde ödersiniz. Fakat yüzde 5'i aşıyorsa vergi, bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanıyor.

MTV tarifesine bak

Örneğin; 4 yaşındaki 3000 cm3 silindir hacmine sahip aracınız kasko değeri 70 bin lira olsun. Kasko değerinin yüzde 5'i 3500 liradır. Bu aracın 2017 yılı MTV tarife tutarı 5236 lira. MTV, kasko değerinin üzerine çıktığı için bir alt kademedeki vergi (3134 lira) ödenecek. Bu durumda araç sahibinin avantajı 2102 lira olacak.

Engelliye ÖTV indirimi


Türkiye'de 8 milyon engelli var. Engelli vatandaşlar motor hacmi 1600 cm3'e kadar olan binek otomobilleri Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeden alabiliyor.

Bu haktan en az yüzde 40 engeli olanlar yararlanıyor. Yüzde 90 ve üzeri engeli olanlar için alınan otoyu üçüncü dereceye kadar yakınları kullanabiliyor. ÖTV indirimi 100 bin liralık bir otoda 28 bin lira, 140 bin liralık araçta 44 bin lira.

Kira geliri olanlar

Kira gelirini beyan ederken 'gerçek gider' ve 'götürü gider' olmak üzere iki yöntemden biri seçiliyor. Vergi uzmanları, eve harcama yapıldıysa gerçek gider yöntemini seçenlerin daha fazla avantaj sağlayacağını söylüyor.

Çünkü, gerçek gider yöntemiyle mülk sahibi aydınlatma, ısıtma, su, asansör, idare giderleri, sigorta giderleri, emlak vergisi, onarım ve bakım giderleri vergi hesabından indirirliyor.

Kendine ait tek evi olanlar

Hiçbir geliri olmayanlar, işsizler, ev hanımları, engelliler, gaziler, şehit dul ve yetimleri, emekli maaşından başka geliri olmayanlar ile bu kişilerin dul, yetimleri Emlak Vergisi ödemiyor.

Bu imkandan ev brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan ve sadece 'bir' konutu olanlar yararlanıyor. Vergi ödememek için belediyeye başvuru şart.

Çalışanlara 'özel'

Sigortalı çalışanlar kendileri, eşleri ve çocukları için yaptırdıkları özel sağlık sigortalarını aylık vergi matrahlarından düşerek vergi avantajı sağlayabilir. Bunun için evrakları muhasebeye vermek yeterli. Örneğin; 3000 lira brüt ücreti olup da 600 liralık bir tamamlayıcı sigorta yaptıran kişinin maaşı, vergi matrahındaki indirimle ayda 10-15 lira artar. Yani ödediği primin yüzde 20'sini geri alır.

Yurt dışından eşya getirenler internetten aldıysa

Yurtdışındaki alışveriş sitelerinden yapılan alışverişlerde alışverişin değeri 30 euro'nun altındaysa vergi ödenmiyor. 30-1500 euro arasındaki 30 kiloyu geçmeyen gönderiler, Avrupa Birliği ülkelerinden geliyorsa yüzde 18, diğer ülkelerden gelirse yüzde 20 gümrük vergisi ödenerek teslim alınabiliyor.

Valizinde bulunuyorsa

Ayrıca,yolcu beraberinde getirilen eşyalarda vergi muafiyet sınırı 430 euro. 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 euro. Eşyaların değeri bu tutarı aşıyorsa muafiyet 1500 euro'yu geçmiyorsa vergisi ödeniyor. Vergi hesaplanırken muafiyet miktarı (150 ya da 430 euro) düşülüyor.

Genç girişimci iş kuracaksa

29 yaşını doldurmadan işletme sahibi olmak isteyen gençler 3 yıl vergiden muaf. Ne işyeri fark ediyor ne de meslek. 29 yaşını doldurmadan bir işyeri açan, şahıs şirketi kuran herkes üç yıl boyunca kazancının 75 bin lirası için hiç vergi ödemiyor.










Sıradaki haber yükleniyor...
holder