Cumartesi Postası Hermes gibi lüks ihtiyaçlar karşılanır!

Hermes gibi lüks ihtiyaçlar karşılanır!

Paylaş
Hermes gibi lüks ihtiyaçlar karşılanır!

İngiltere'de yaşayan Hülya Bayraktar'ın işi zenginleri sıra beklemeden aradıkları arzu nesnelerine kavuşturmak

Röportaj: Halime Çelikel

hcelikel@posta.com.tr

Hermes çantalar Hollywood yıldızlarının vazgeçilmezi. Bu çantalar bazı çevrelerde prestij göstergesi kabul ediliyor. Bu yüzden bazıları için bu çantalara sahip olmak bir tutku.

Örneğin Victoria Beckham ‘Hermes’siz çıkmayanlardan. Katie Holmes, Kim Kardashian, Nicole Richie, Heidi Montag, Marc Jacobs, Hermes tutkunları arasında... Bu çantalardan birine sahip olmak için ciddi miktarda parayı gözden çıkarmak gerekiyor. Çoğunlukla bu bile yeterli olmuyor.En az 2 yıl süren bekleme listeleriyle karşılaşmak söz konusu olabiliyor. İkinci elleri müzayedelerde elmaslardan sonra satışa sunuluyor.

Almanya’da doğan, Türkiye’de büyüyen, şimdi İngiltere’de yaşayan Hülya Bayraktar’ın işi de isteyenleri Hermes çantalarla en kısa sürede buluşturmak. Hülya Bayraktar zenginlerin lüks ihtiyaçları için araştırmalar yapıp bu ürünleri bulmayı nasıl iş edindiğini, bu süreçte yaşadığı ilginç olayları anlattı...

İnsanların lüks ihtiyaçlarını karşılamalarına yardım etme macerası nasıl başladı?

İngiltere’de kendi şirketimi kurmadan önce çalıştığım firma, geçmişten bugüne edindiğim tüm yetenekleri kullanma şansına sahip olacağım bir yerdi. Üyeler orayı arayıp akıllarına gelen her türlü konuda yardım isteyebiliyordu. Dünyanın her yerinden müşterileri vardı ve 16 dilde hizmet veriyorlardı. Firma Türkiye’den müşterilerle de çalışıyordu. Türkçe bilen birine ihtiyaçları vardı. Orada çalışmaya başladım.

Ne tür talepler geliyordu?

Ünlü bir markanın ürününü bulmaktan tutun da üç günde üç Avrupa şehri gezmiş birinin kaldığı otellerden birinde unuttuğu bilgisayar kablosunu ve iç çamaşırını bulmaya kadar her şey. Almanya’dan Avusturya’ya giderken trende içtiği bir çorbaya hayran olan bir üye bizden bunu bulmamızı istemişti. Hangi trenle yolculuk ettiğini ve kendilerine sunulan menüde neler olduğunu öğrendik. Çorba tren firması için özel olarak üretilen bir üründü. İsteyen herkes satın alabiliyordu ama bir sorun vardı. En az bin 500 porsiyon almak zorunluydu. Biz ürünü bulduk ama müşterimiz bu kadar çorba almayı tercih etmedi. Trenle tekrar yolculuk etmek daha ucuza geliyordu.

Flamingo da maymun da bulunur

Son derece ilginç bir istekmiş...

Buna benzer çok örnek var. Kızının düğünü için ‘pespembe’ bir konsept hayal eden müşterimiz tören sırasında ortalıkta dolaşacak flamingolar bulmamızı istedi. Malum, İngiltere flamingoların doğal yaşam ortamı olamayacak kadar soğuk bir ülke. Flamingoları bir hayvan kiralama firmasında bulduk. Film setlerine kiralanıyorlardı. Güvenlik elemanı ve bir gözetmen eşliğinde düğünde yer almalarını ayarladık. Bir hayvan öyküsü daha var. Almanya’dan müşterimiz çocuğunun çok sevdiği çizgi filmdeki maymundan almak istiyordu. Araştırdık ve öğrendik ki; maymun koruma altına alınmış bir tür. Alınıp satılması mümkün değildi. Yasalarla korunuyor, sadece bazı hayvanat bahçelerinde bulunuyordu. Onlara maymunu görebilecekleri bir hayvanat bahçesinden bilet ayarladık.

Vogue’un kapağı belirleyici

Kendi şirketinizi kurmaya nasıl karar verdiniz?

1 saat içinde 3 müşteri için araştırma yapıp çözüm üretmek gerekiyordu. Çok değişik alanlarda gelen isteklere gerçekten kısa sürede çözüm bulmak için zamana karşı yarışmalıydık. Her zaman fantastik istekler de gelmiyordu. Monotonluktan kurtulmak için bir süre ara vermek istedim. Daha önce de ilgi duyduğum tekstil, moda dünyasına yönelmeye karar verdim. İnsanların bulmakta zorluk çektiği lüks ürünleri bulacak bir şirket kurdum. Ünlü markaların çantalarını, ayakkabılarını, kısıtlı sayıda üretilen eşarplarını ya da başka aksesuarlarını müşterilerim için bulmaya başladım. Çok az üretilip hatırlı müşterilere satılan Hermes Birkin’ler örneğin. Bu çantalar Vogue’un kapağında görüldüğünde otomatik olarak arzulanan nesnelere dönüşüyor.

İnsanların bulmakta güçlük çektiği ürünleri siz nasıl buluyorsunuz?

Dünyada çok sayıda insan Hermes ürünlerini satın alma konusunda profesyonelleşmiş. Hatta bu işin kitabını yazan bile var. Hermes çantaları Ebay’de satarak servet sahibi olan Michael Tonello’nun ‘Bringing Home The Birkin-Birkin’i Eve Getirmek’ kitabı satış listelerinin ilk sırasında uzun süre kalmıştı. Hermes mağazalarında Birkin çantalar yüklü miktarda ürün satın alan müşterilere ödül gibi satılıyor. Yoksa mağazaya gidip ‘Birkin alacağım’ derseniz bekleme listesi olduğu, hatta bekleme listesine girmek için de bir bekleme listesi olduğu bilgisi ve boş ellerle dönebilirsiniz. Son zamanlarda her ne kadar bekleme listesi kaldırıldı deseler de ürün çoğunlukla bulunmuyor. “6 ay sonra tekrar şansınızı deneyin” deniliyor. Biz oluşturduğumuz network sayesinde birçok pofesyonel alıcıyla bağlantıdayız. Müşterimiz bize ne istediğini söylüyor. Biz de dünyanın dört bir yanında araştırma yapıp ürünü buluyoruz.

Müşterileriniz ağırlıklı olarak nereden?

Türkiye’den talep alıyor musunuz? Talepler çoğunlukla Ortadoğu ve Rusya’dan geliyor. Onları Avrupa takip ediyor. Şimdilerde Uzakdoğu’dan da talepler gelmeye başladı. Türkiye’den müşteri sayımız az. Gelen talepleri ağırlıklı olarak İngilizce yanıtlıyoruz Almanca, Rusça, Özbekçe ve tabii Türkçe de hizmet veriyoruz. Şimdi Fransızca öğreniyorum. Bu da hizmet dillerine eklenecek.

Size nasıl ulaşıyorlar?

http://luxurywishlist.co.uk/ web adresinden bize ulaşmak mümkün. Yeni müşteriler çoğunlukla bizden hizmet alanların tavsiyesiyle geliyor.

Arap kadınları koleksiyoner

Size ulaşıp isteğini anlatan müşteriye ne kadar sürede ürünü buluyorsunuz?

Ne kadar ücret talep ediyorsunuz? Ürünü araştırmaya başlamamız için 50 pound ücret alıyoruz. Müşteri bizi aradığında ürünü ne kadar zamanda bulabileceğimizi 2 gün içinde mutlaka bildiriyoruz. İngiltere, Fransa, İtalya, İsviçre, Hollanda ve Amerika’da bağlantılı olduğumuz birimler var. Ürünü bulup bulamayacağımızı soruyoruz. Yoksa, ne kadar sürede temin edilebileceğini araştırıyoruz. Bazen müşterinin istediği ürünün bire bir aynısını bulamıyoruz. Gümüş aksesuarlı değil de altın aksesuarlı bulduğumuz oluyor mesela. Müşterimizi bilgilendiriyoruz. Bulunan ürünü satın alanlar, bu fırsatı kaçırmak istemeyenler oluyor. Arap ülkelerinden müşterilerimizde Hermes koleksiyonu merakı var. Onlarda siyahı ve kahverengisi mutlaka var. Bulunan diğer renkleri de severek alıyorlar.

Özel jetle Moskova’ya

Demek Hermes koleksiyonu yapma konusunda Victoria Beckham’la yarışacak çok kişi var...

Kesinlikle! Bir Rus müşterimiz kızının doğumgünü için çok özel bir plan hazırlamıştı. Kızın bütün gardırobunu baştan aşağı yenileyecekti. Ünlülerin terzilerini bulmamızı istedi. Özel terziler gardırobu yenileyecekti. Biz de her kıyafete uygun Hermes çantalar bulacaktık. Bulduğumuz her çantayı bildirmemizi istediler. Ulaşabileceğimiz her çantayı günlük liste olarak ilettik. 1 ayda 12 çantayı beğenip almak istediler. Timsah, boğa, kertenkele, tavuskuşu derilerinin kullanıldığı 12 ayrı renkte çantayı hazırladık ama ciddi bir sorunumuz vardı. Bu çantaları Moskova’ya göndermek... Gümrükte sorun olabilirdi. Moskova’da gümrüğe takılan ürünü çıkarmak aylar sürebilir. Hatta ürünü çıkaramamak söz konusu olabilir. Müşteri çantalara 130 bin pound (yaklaşık 300 bin TL) harcamıştı, ürünlerin gümrükte takılmaması için özel jetini de Paris’e gönderdi. Bizim elemanımız çantaları Paris’te müşteriye elden teslim etti. Müşterimizin sürprizine bayılan kızı bizi arayıp özel olarak teşekkür etti. Hermes gibi lüks ihtiyaçlar karşılanır!

4

Haberin Devamı