Ekrem Sarısu Hesap ekstresine dayanarak kontör bedelini gider yazabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Hesap ekstresine dayanarak kontör bedelini gider yazabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: Bankanın internet bankacılığından kontör yükledim. Belge alamadım. Bu, kontör işletme giderimiz. Neye dayanarak gider yazabilirim? Kredi kartı aylık bildiriminde kontör yüklediğim yazılı. Bankalar da bununla ilgili evrak düzenlemiyorlar. Çetin AYKAN

Cevap:
Kontör yüklediğiniz cep telefonları, işletme aktifinde kayıtlı ve işletmenin ticari faaliyetleri çerçevesinde kullanılıyorsa ve banka kredi kartı da işletmeye ait banka hesabına aitse, kontör bedellerini hesap ekstresine dayanarak defterlerinize gider yazmanız mümkün.

80 gün daha prim ödeyip 58 yaşı beklemelisiniz

Soru: 11 Şubat 1956 doğumluyum. 1 Temmuz 1980’de SSK’lı oldum. 3520 gün prim ödedim. Yaştan emekli olabilir miyim? Yoksa daha prim ödemem gerekiyor mu? Kaç yaşında ve ne zaman emekli olabilirim? Emir Aslan ŞAFAK

Cevap:
3520 günle emekli olamazsınız. Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 80 gün daha prim ödeyerek, 3520 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 11 Şubat 2014’te emekli olabilirsiniz.

Kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz
Soru: 1- 10 Ağustos 1970 doğumluyum. 1989’da SSK’lı oldum. Ne zaman emekli olabilirim? 2- 1995’ten beri çalışıyorum. 6138 gün primim oldu. İşyerinden kendim ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? Vehbi LAFCI

Cevap: 1)
Başlangıcınızı tarih yerine yıl olarak vermişsiniz. Sorunuzu 24 Kasım 1989’dan sonra sigortalı olduğunuz varsayımına göre cevaplandırıyoruz. 25 yıl sigorta, 5525 gün prim ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 10 Ağustos 2022’de emekli olabilirsiniz.

2) Emekli olmak için aranan yaş dışındaki şartları yerine getirenler, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim ödemeniz olduğundan, kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğü’nden alacağınız ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir.

Sigorta süreleri Emekli Sandığı’nda kazanılmış hak aylık derecesine her zaman yansımıyor
Soru: Sanat enstitüsü çıkışlı (şimdiki endüstri meslek lisesi) 2 yıllık yüksekokul mezunu teknik öğretmenim. 3 buçuk yıl öğretmenlikten sonra istifa ederek özel sektöre geçtim. 18.5 yıl çalıştıktan sonra 2000 yılında ayrıldım.
2003 yılında belediyeye genel idari hizmetler sınıfından o an mevcut bulunan şoför kadrosunda göreve başladım, fakat ne kadro ne de herhangi bir unvan değişikliği yaptılar.
Dilekçe vermeme rağmen unvan yükseltme sınavına tabi olduğumu bildirerek sınav da açmadılar. Bırakın yüksekokul diplomamı, lise diplomam ile meslek lisesi kadrosuyla değerlendirilsem kabulümdü. Nisan 2008’de emekli edildim.
Emekli derecem 1/4, maaş derecem 6/1, maaşım en alt seviyede. Temmuz zammıyla 840 lira civarında. Anlayacağınız ilkokul mezunu bile sayılmadım.
Şimdi geçmişe dönük ve bu durumumu düzelttirmek için yapabileceğim bir şey var mı? Açabileceğim bir dava ya da iddia edebileceğim hak kaybım yok mu? Battal YALÇIN

Cevap:
Sorunuzdan, özel sektördeki 18.5 yıl sigorta süreniz emekli keseneğinize esas aylık derecenize intibakınız yapıldığından, emekli aylığınıza esas dereceniz, yüksek öğreniminizde dikkate alınarak birin dördüne (1/4) yükseltilmiş.
Ancak, kazanılmış hak aylığı derecenizin, altının birinde (6/1) kalması ve çalışmış olduğunuz kadro ek göstergeden yararlanmadığından, emekli aylığı olarak, alt sınır aylığı (en düşük aylık) bağlandığı anlaşılmaktadır. Maalesef yapılan işlemler doğru. Dava açmanıza mani bir durum yok. Ancak, yapılan işlemler yasal olduğundan yargı yoluyla kazanabileceğiniz bir hak da yok.

Mirasçı KEY ödemelerini beyan eder ancak Veraset ve İntikal Vergisi ödemez
Soru: 1996’da rahmetli olan babam memur emeklisiydi. 2008’de KEY ödemeleri listesinde adı çıkmadığından mirasçıları olarak KEY’ini alamadık. İtirazımızı yapmamız neticesinde 21 Mart 2010’da açıklanan listede adı çıktı. 1400 lira KEY alacağız.
Ancak, Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi vermemiz istendi. Kişi başına 109 bin lira istisna olduğundan, vergi çıkmayacağı düşüncesiyle Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi ile 1400 lirayı beyan ettiğimizde vergi dairesi, 1996 yılındaki istisna tutarlarını uygulayarak Veraset ve İntikal Vergisi istiyor. 2010 yılı istisna tutarlarını uygulamıyor. Yapılan işlem doğru mu? Cem

Cevap:
Konut Edindirme Yardımı (KEY) ana para ve nemalarına ilişkin bilgileri, Resmi Gazete’de yayımlanmasından önce mirasçıların bilmesine imkan yok. Hele hele ölüm tarihi itibarıyla bilmesi hiç mümkün değil. Mirasçılar KEY ödemelerini, ödemelere ilişki listelerin Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte öğreniyor.
Dolayısıyla, KEY ödemelerinde mirasçıların hukuki ve ekonomik tasarruf hakkı, ödeme listelerinin Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte doğduğundan, bu tarihte geçerli olan Veraset ve İntikal Vergisi istisnası hadlerinin uygulanması gerekir.
Babanızın KEY ödemelerine hukuki ekonomik tasarruf hakkınız, KEY ödeme listelerinin Resmi Gazete’de yayımlandığı 21 Mart 2010’da doğduğundan, KEY beyanınız (Veraset ve İntikal vergisi beyanınız) üstüne her mirasçı için bu tarihte geçerli olan 109 bin 971 lira istisna haddi uygulanması ve Veraset ve İntikal Vergisi salınmaması gerekiyor.
Beyanınız üstüne sadece 18.55 TL Damga Vergisi ödemeniz lazım. Vergi dairesi uygulamasında ısrar ederse, Maliye Bakanlığı’ndan görüş isteyin. Maliye 2010 yılı istisna hadlerinin uygulanması yönünde görüş bildirecektir.

6 yıl borçlanma yapacaksınız ya da 58 yaşı bekleyeceksiniz
Soru: 1957 doğumluyum. 1972’de Almanya’ya gittim. Türkiye’ye 1976’da döndüm. 19 yıllık Bağ-Kur hizmetim var. Bağ-Kur’a girişim 1982, çıkışım 1999’dur. Yurtdışındaki günlerimden faydalanarak emekli olabilir miyim? Ergün ATMACA

Cevap:
25 yıl (9000 gün) prim ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Yurtdışı çalışma süresi ve askerlik süresi toplamınız 6 yıl ve daha fazlaysa 6 yıl borçlanma yaparak 19 yıl olan prim ödemenizi 25 yıla tamamlayarak emekli olabilirsiniz. Ayrıca bundan sonra prim ödemeseniz de 15 yıl prim ve 58 yaş şartlarına tabi olarak 2015’te 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte yaş haddinden emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder