Tamer Heper Hesaplama farkı
HABERİ PAYLAŞ

Hesaplama farkı

Haberin Devamı

2012’den beri süren davam sonuçlandı ve 42 bin 300 TL’ye hükmedildi. Ancak avukatım elime 35 bin TL geçeceğini söylüyor. Başka avukatlara danıştım 60 bin TL’den söz ettiler. Acaba farkı avukat mı alacak? Bu konuda ücret nedir? Hesaplamayı nasıl yapacağım? ● A.B.

Okuyucumun aklı haklı olarak karışmış. Bahsettiği ihtilaf, iş mahkemesinde görülen bir dava. 2012’den beri beklentileri var. 35 bin ile 60 bin TL arasındaki fark da ciddi. Ancak şunu söylemek zorundayım ki böyle bir köşede okuyucuma yanıt verme imkanım yok. Zira 2012’den bu yana 6 sene geçti.

Bu süre içinde alacağına farklı faizler tahakkuk etti. Örneğin kıdem tazminatı alacağı vardıysa buna bankaların verdiği en yüksek oranda faiz uygulanacak, diğer alacakları için yasal faiz uygulanacak.

Bunların tek tek ayrılması ve sürelerinin bilinmesi lazım. Bunlar bilinmeden ciddi bir yanıt verilemez. Bunun yanında 42 bin 300 TL’ye hükmedilmesi durumunda eline 35 bin TL geçecek olması izahı gerektirecek.

★ ★ ★

Şayet avukatı bunun içinden ücretini alacaksa (ki iş davalarında tahsilattan sonraya bırakılabiliyor) aralarında yapılmış yazılı ücret sözleşmesine bakmak lazım.

Yazılı sözleşme yoksa avukatlık asgari ücret tarifesinde gösterilen ücret kadar ücret alacaktır ki bu da yaklaşık yüzde 12. Bir de mahkemelerin avukata karşı tarafın ödemesi için tayin ettiği ücret var ki bu da avukatın harcadığı mesaiye göre hakimin takdir edeceği yüzde 10 ile yüzde 20 arasında bir ücrettir. İşte bütün bunlar ortada iken size ancak hesaplamanın yaklaşık yollarını anlatabildim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder