Tamer Heper Hesaplamak lazım
HABERİ PAYLAŞ

Hesaplamak lazım

Haberin Devamı

2016’da emekli oldum. Maaş bağlandı. Ancak bir meslektaşınız bana bağlanan maaşın eksik hesaplanmış olabileceğini söyledi. Bunun mümkün olup olamayacağını sordum, SGK’nın borcunun büyük olduğunu söyledi. Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz? ● H.C.

Doğrusu durumunuz hakkında netlik yok, sadece bir şüphe var. Ancak insanlar şüphe ettiği müddetçe huzursuz olur. Kurumun büyük açığı olduğu biliniyor. Dolayısıyla emekli maaşlarını ödemede güçlük çektiği açık ancak bu durum, emekli maaşlarını kasten eksik ödediği gibi bir izlenime neden olmasın.

★ ★ ★

Bana gelen mektuplarda, emekli maaşlarının bir kısmının kesildiği şikayetleri çok yaygın. Ancak kurum bunları keserken, emekliye ya zamanında hakkından çok maaş ödediğini söylüyor veya haketmediği halde maaş bağlandığını söyleyip parayı geri istiyor. Acaba bu, kurumun para sıkıntısı nedeni ile ödemelerde kısıntı yaptığını mı gösteriyor, yoksa zamanında hesapsız dağıtım yaptığını mı?

Kesinti yaptığı örnekleri vererek sizin maaşınız da eksik ödenmiştir demek yanlış olur. Maaşın ne kadar olması gerektiğini hesaplayabilen arkadaşlar var. Böyle bir hesap yaptırın bakalım karşınıza ne çıkacak.

Şayet gerçekten hakettiğinizden eksik ödeme alıyorsanız kuruma önce dilekçe ile başvurun, olmadı sonra dava açın diyeceğim.

★ ★ ★

Ancak şu noktayı da hatırlatayım. Emeklilerimiz, neredeyse dünyadaki en az maaşı alıyorlar. Bu parayla nasıl geçindiklerini çözmek mümkün değil. Sağlığı yerinde olup eli iş tutan bir kısmı ister istemez çalışıyor. Bir kısmı ise diğer aile fertlerinden yardım alıyor. Bunlardan yoksun olanlar ise kötü şartlarla hayatlarını sürdürüyor.

Üstelik kurumun verdiği emekli maaşı kurumun cebinden çıkan bir para değil. O emekli uzun yıllar kuruma para ödemiş, şimdi onun bir kısmını geri alıyor. Yani kendi parasıdır. Bu halde emekliyi mağdur etmemek de devletin görevidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder