Tamer Heper Hesaplanabilir olmalıdır
HABERİ PAYLAŞ

Hesaplanabilir olmalıdır

Kiradaki evimin sözleşmesinde TEFE+TÜFE artış oranında zam yapılacağı yazılı idi. Üç senelik kiracım geçen yıl maddi imkansızlığı nedeni ile zam yapmamayı talep etti kabul ettim. Bu sene zam için uygulanacak ölçü nedir? A.N.

Kira sözleşmelerine yazılan TEFE+TÜFE oranındaki artış şartı tatbik edilemez bir hükümdür. Çünkü öncelikle artık TEFE hesabı yoktur. Bu bir. İkincisi TEFE varken ve şimdi onun yerini ÜFE almışken bile bu tek bir hesap değildir. TEFE nin de dört ayrı hesabı vardı, bugün ÜFE’nin yine dört ayrı hesap tarzı vardır. Keza TÜFE’nin de yine dört ayrı hesap tarzı vardır ki toplam sekiz ayrı hesap tarzından hangisinin benimsendiğinin anlaşılmadığı bir durumda artırım için hangi oranın alınacağı da bilinemez. Bu nedenle TEFE+TÜFE ortalaması diye bir hesaplama tarzı yoktur.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak bunlardan her birinin dört hesap tarzı olduğunu söyledim ya, işte onlardan herhangi birinin açıkça belirtilmesi halinde hesaplama mümkündür ve bunun belirtilmesi lazımdır. Tatbikatta uygulanan ÜFE on iki aylık ortalamadır. Bu zaten yasal artış oranıdır. Bunun dışında bir artış oranı da kullanılabilir. Ancak bu hesaplanabilir bir artış olmalıdır. Ama bu artış sözleşme yapıldıktan sonraki bir yıl için geçerlidir. Ondan sonraki yıllarda ÜFE on iki aylık ortalama oranı kullanılır.

Baroda kan değişti

Köşem mademki hukuk köşesi öyleyse hukuk konusundaki en son haberi vermek de görevim. Geçtiğimiz Pazar günü İstanbul Barosu seçimleri yapıldı. Seçimlere altı gurup katıldı. Altı gurubun içinde siyasi görüşleri yansıtan gruplar da vardı. Gruplar seçim öncesi geniş tanıtım programları yaptı. Bunların arasında iktidar yanlısı görüşü olan, Kürt kökenli avukatların temsilcisi olduğunu iddia eden, sosyal demokrat olan gruplarla baro başkanının grubu yarıştı, içlerinden Doç. Dr. Ümit Kocasakal’ın başkan adayı olduğu grup seçimi önemli oy farkı ile kazandı, 26 bin 100 üye ile dünyanın en büyük barosu durumunda olan İstanbul Barosu seçimleri önemli bir olaydır ama bu noktada gazeteci meslektaşlarıma sitem etme mecburiyetini duyuyorum. Dünkü gazetelerde bu haber küçük bir bölüm olarak verildi. Bu olay günümüzde önemli bir olaydır ve bu durumu hatırlatma ihtiyacını duymuş oldum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder