Siyaset Hesaplar karışık
Paylaş
Hesaplar karışık

Hükümetin Orgeneral Hasan Iğsız'ı veto etmesinden sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesi beklenen Atila Işık'ın sürpriz şekilde emekliliğini istemesi hesapları karıştırdı

1. Ordu Komutanı Orgenaral Hasan Iğsız’ın, hükümetin vetosu nedeniyle Kara Kuvvetleri’ne atanamaması, bununla bağlantılı olarak Genelkurmay Başkanlığı’na da bir atama yapılmaması ile sonuçlanan Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) ardından dün sabahtan itibaren bütün gözler, bu iki noktaya yapılacak atamaya çevrildi. Sabah saatlerinde, Orgeneral Işık Koşaner’in Genelkurmay Başkanlığı’na atanması için imzaların tamamlanmak üzere olduğu bilgisi geldi.

Kartlar yeniden karılıyor

Ankara’da, 30 Ağustos’ta emekliye ayrılacak Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un gecikmeli de olsa Kara Kuvvetleri’ne Iğsız’dan sonraki en kıdemlı orgeneral olan Jandarma Genel Komutanı Atila Işık’ın ismini teklif edeceği konuşuluyordu.

Bu formülün işlemesi halinde, Atila Işık’ın yerine gelen Orgeneral Necdet Özel’in de Koşaner’den sonra Genelkurmay Başkanlığı’na atanması mümkün olacaktı. Ancak Genelkurmay karargahında önceki gece yarısına kadar toplantı yapan askerden, krizin aşılmasını sağlayacak senaryoları altüst eden bir adım geldi.

Başbuğ’un eli rahatladı

Org. Atila Işık dün sürpriz biçimde emekliliğini istedi. Iğsız ile devre arkadaşı olan Işık’ın bu kararında hem kişisel hem de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilgili kaygılarının etkili olduğu öğrenildi.

Bu durum, Iğsız yerine Işık’ı Kara Kuvvetleri için teklif edip etmeyeceği merakla beklenen Başbuğ’un elini rahatlattı. Başbuğ’un, yeni bir teklif götürmeyi düşünmediği öğrenildi.

Işık Koşaner Köşk’e çıktı

Krizin derinleşmesi üzerine hükümetin Genelkurmay Başkanlığı’na atama konusunda frene bastı. Işık Koşaner sürpriz biçimde Cumhurbaşkanlığı’na gitti. 40 dakikalık görüşmede Gül’ün, Genelkurmay Başkanı ile Kara Kuvvetleri’ne atamaların beraber yapılmasından yana olduğunu iletti.

Özel’in yolu kapanır mı?

Kara Kuvvetleri için teklif edilebilecek olası isimler, TSK’nın gelecekteki komuta kademesini etkileyecek. Atila Işık’ın ayrılmasıyla en kıdemli orgeneral haline gelen Necdet Özel, 2 yıllığına Kara Kuvvetleri’ne getirilebilir. Jandarma’nın başında kalması halinde, Koşaner’den sonra Genelkurmay Başkanlığı’na gelecek olan Özel’in bu durumda önü kapanacak. Necdet Özel, Koşaner 3 yıl Genelkurmay Başkanlığı yapacağı için, süresi uzatılmazsa, Kara Kuvvetleri’nden sonra emekliye ayrılacak.

Sürpriz isim Aslan Güner

Bu durumda, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner’e Genelkurmay Başkanlığı yolu açılacak. Özel’in Kara Kuvvetleri’ne getirilmesi durumunda, Güner’in, Jandarma’nın başına atanması söz konusu olacak.

Senaryo gerçekleşirse, 2 yıl bu görevde kalması gereken Güner, 2012’de Kara Kuvvetleri’ne, 2013’te de Genelkurmay Başkanlığı’na atanacak. Ancak Güner, Ankara Garnizon Komutanı olduğu dönemde, havaalanında Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül ile tokalaşmamak için yerine değiştirmişti. Gül ve hükümetin, bu nedenle Güner’e soğuk baktığı belirtiliyor.

Tankları yürüten komutan

Bu nedenle Necdet Özel’in Jandarma’da bırakılarak, Iğsız’ın yerine 1. Ordu’ya atanan Org. Erdal Ceylanoğlu’nun Kara Kuvvetleri’ne teklif edilebileceği belirtiliyor. 28 Şubat sürecinde Sincan’da tankları yürüten komutan olarak tanınan Ceylanoğlu, ordu komutanlığı yapmadığı için Kara Kuvvetleri Komutanı olamıyor. Ancak birkaç gün 1. Ordu Komutanı olarak görev yaptıktan sonra eylülde bu göreve getirilebilir.

1 yıl sonra emekliye ayrılacak Ceylanoğlu, Özel’in önünü de kapatmamış olacak. 3. Ordu Komutanlığı yapan ve EDOK Komutanlığı’na atanan Saldıray Berk’in de Kara Kuvvetleri için koşulları uyuyor. Ancak hükümetin, Erzincan’daki Ergenekon davasının 1 numaralı sanığı olan Berk’e kesinlikle onay vermeyeceği belirtiliyor.

O koltuğa 10 aday

Atilla Işık’ın görevden feragat etmesiyle ‘karacı’ orgeneraller Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın (KKK) doğal adayı haline geldi. Genelkurmay Başkanı olması beklenen Işık Koşaner, hükümetin istemediği Hasan Iğsız dışında kalan 10 orgeneral kıdem sırasına göre şöyle:

Necdet Özel:Jandarma Genel Komutanlığı’na atandı. 2013’ün Genelkurmay Başkanlığı için en büyük aday. Kara Kuvvetleri’ne geçerse bu şansını yitirebilir.

Erdal Ceylanoğlu: 1. Ordu Komutanlığı’na atandı.

Saldıray Berk: EDOK Komutanlığı’na atandı, O bir Ergenekon sanığı.

Arslan Güner: Genelkurmay 2. Başkanı.

Hayri Kıvrıkoğlu: Ege Ordu Komutanı, emekli Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun kuzeni.

Bekir Kalyoncu: KKK Kurmay Başkanı, Başbakan Erdoğan’ın eski askeri danışmanı.

Hüseyin Nusret Taşdeler: Harp Akademileri Komutanı.

Bilgin Balanlı: Genelkurmay 2. Başkan Yardımcısı.

Orgeneral Yalçın Ataman: 3. Ordu Komutanlığı’na atandı.

Orgeneral Servet Yörük: 2. Ordu Komutanlığı’na atandı.

Krizi çözmek için 4 yol var

Askeri uzmanlara göre Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) çıkan atama krizini çözecek 4 ihtimal var. Bunlar;

1- Hükümet, istemediği Org. Hasan Iğsız’dan özür dileyip Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nı teslim edecek. Ancak hükümetin özür dilemesi mümkün görünmüyor. Iğsız’ın kabulü de ordu içinde tasvip edilmez.

2- Hükümet, Org. Atilla Işık’ı emeklilikten vazgeçirmeye çalışacak. Ancak bu da imkansız gibi.

3- Atilla Işık’ın hamlesini, geriye kalan 15 orgeneral de izleyecek, 30 Ağustos’a kadar birer birer emekliliğini isteyecekler. Buna hazır isimler olmakla birlikte, bu adım muhtıra olarak algılanabilir.

4- 15 orgeneralden biri tercihen kıdemine göre Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanacak. Hasan Iğsız’ın oturtulmadığı, Atilla Işık’ın reddettiği bir koltuğa hiçbir komutan oturmayı kabul etmez. Ancak bu ihtimal ülkenin selameti açısından krizin derinleşmesini engellemek için en akla yatkını görünüyor.

9 korgeneralden biri orgeneral yapılabilir

YAŞ’ta bu yıl 2 isim orgeneral oldu. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un yanı sıra bir ismin daha emekliye ayrılması gerekiyordu. Kara Kuvvetleri’nin başına getirilmeyen Hasan Iğsız otomatik olarak 30 Ağustos’ta emekliye ayrılacak. Ancak Atilla Işık’ın emekliliğini istemesiyle orgeneral sayısı 14’e düşüyor. Bu durumda Yüksek Askeri Şura bu yıl sonuna kadar olağanüstü toplanıp bir terfi daha yapabilir. Bu durumda da orgeneral olmak için yarışacak korgeneraller kıdem sırasına göre şöyle:

- GATA Komutanı Korgeneral Hasan Memişoğlu (Sınıfı uygun değil).

- EDOK Muharebe Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu.

- Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu. Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Eyüp Kaptan.

- İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin.

- Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanı Korgeneral Abdullah Atay.

- EDOK Muharebe Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Muzaffer Şen.

- 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek (Balyoz davası sanığı, şansı yok.)

- 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Ömer Necati Özbahadır.

3

Haberin Devamı