Tamer Heper Heyet gerekmez
HABERİ PAYLAŞ

Heyet gerekmez

Haberin Devamı

Bir yakınım evini bağışladı. Noter hastaneden heyet raporu istedi. Bir başka yakınım da öldükten sonra evini birine bırakmak istiyor. Bunun için de hastane raporu gerekecek mi? El yazısı ile vasiyetname yaparsa yine rapor istenir mi? Elyazısı ile vasiyetnamede dikkat edilmesi gereken husus nedir? ● A.M.

Bir insan her istediği zaman kanunlara ve ahlaka aykırı olmayan her türlü hukuki işlemi yapabilir. Kural budur. Ancak okuyucumun sorduğu konuda kural bozuldu. Nasıl bozuldu?

Noterde bir vasiyetname işlemi yapılacak ise ve o gün itibarıyla alınmış doktor raporu yok ise noter bu işlemi yapmıyor. Gerek resmi vasiyetname ve gerekse elyazısı ile vasiyetnamenin tevdii halinde mutlaka doktor raporu istiyorlar. Bu hukukun emri değil, noterlerin kuralı.

Zira görünürde açıkça akıl hastalığı belirtisi olanlardan rapor istenir, bu tamam ama dipdiri aklı başında insandan rapor istenmez. Bahse konu rapor da hastane heyet raporu değildir, nörolog, psikiyatr veya nöroşirurjist raporu yeterlidir. Bu rapor için asla heyet raporu diye ısrar etmemelidir.

Noterlerin işlem yapmak için doktor raporu istemeleri yanlıştır. Ancak ben müvekkillerime doktor raporu almalarını tavsiye ediyorum. Çünkü vasiyetname yapıldığında ve vasiyeti yapan bir gün öldüğünde, vasiyetnameden memnun kalmayanlar hemen “O zaten akıl hastasıydı” diye mahkemeye başvuruyor.

İşte bu iddiayı bertaraf etmenin yani vasiyetnameyi sağlama almanın yolu bu rapor. Ancak ayrıma dikkat edin, bir tedbir olarak rapor almak başka, işlemin yapılması şartı olarak rapor istenmesi başka. Mecbur kılmak hatadır.

El yazısı ile vasiyetname yapılıp notere tevdi halinde de yine rapor istenildiğine tanık oluyorum, elbette yukarıda açıkladığım husus burada da geçerlidir. El yazısı ile vasiyetname, vasiyette bulunanın eli ile yazdığı, tarih ve imza attığı bir vasiyetnamedir. Vasiyet bir makine ile yazılı olmamalıdır, tamamı elle yazılı olmalıdır.

Bu hali ile notere saklanması için tevdi edilebilir ama notere tevdi geçerlilik şartı değildir, evlerde de saklanabilir, geçerlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder