Siyaset Hikmet Çetin, 25 yıl sonra cinayet davasında tanık olarak dinlenecek
Paylaş
Hikmet Çetin, 25 yıl sonra cinayet davasında tanık olarak dinlenecek

Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) eski Milletvekili Erol Güngör’ün oğlu Mustafa Güngör’ün, 24 Haziran 1991'de TBMM lojmanlarında öldürülmesiyle ilgili davada Hikmet Çetin'in tanık olarak dinlenmesine karar verildi. Dönemin SHP Milletvekili olan Çetin, CHP genel başkanlığı, başbakan yardımcılığı ve bir dönem NATO Afganistan kıdemli sivil temsilciliği görevlerini yürütmüştü

Mustafa Güngör’ün öldürülmesiyle ilgili, cinayeti işlediği yönünde 2010 yılında ifade veren ve hakkında 2011 yılında ’tasarlayarak ve kasten adam öldürmek’ suçlamasıyla dava açılan başka suçtan hükümlü Abdullah Gökalp’in yargılanmasına Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmaya, Abdullah Gökalp, hükümlü bulunduğu cezaevinde MEBBİS sistemiyle bağlanırken, müşteki Erol Güngör ve taraf avukatları katıldı.

25 YIL SONRA DİNLENEN TANIK
Mahkeme, müşteki avukatlarının talebi ile olay gününden birkaç gün sonra savcılıkta ifade veren ve o günden sonra hiç ifadeye çağrılmayan Şule Sula’yı tanık olarak çağırdı. Sula, babasının o dönemde milletvekili olduğunu ve lojmanlarda kaldıklarını belirtti. Mustafa Göngör’ü tanımadığını ancak lojman servisinde sürekli gördüğü biri olduğunu söyledi.

AYNADAKİ HARFLERİN SIRRI
Tanık Sula, "Olaydan kaç gün sonra olduğunu hatırlamıyorum. Sanırım bir kaç gün sonraydı. Liseden bir arkadaşımla olayın olduğu daireye gittik. Evde polis ve gazeteciler vardı. Cinayetin üst katta işlendiğini hatırlıyorum. Arkadaşımla dairenin üst katına çıktık. Banyoya girdiğimi hatırlıyorum. Aynada kırmızı rujla yazılmış harfler vardı. A harfini net hatırlıyorum. Ancak diğer harfleri hatırlamıyorum" dedi.

Mahkeme başkanı bunun üzerine sanık Güngör’e dönerek harflerin anlamını sordu. Güngör, harfleri evde bulduğu bir rujla yazdığını belirterek, " Aynada, üst kısma A.g.g yazdım. Bu kısmın alt çaprazına doğru ise Y.A.Ş.A yazdım. Bundan başka yazı yoktur. Bunların anlamı benim ve olayı gerçekleştirdiğim kişilerin baş harfleridir. Y harfi Yaşar G., A harfi Abdurrahim M., Ş harfi Şadi M., A harfi de benim ismimin baş harfi. A.g.g ise Abdullah Galip Gökalp’in kısaltmasıdır. Galip benim kod adımdır" dedi.

EK İDDİANEME TALEBİ
Müşteki avukatı Gökalp’in bahsettiği isimlerin daha önce tanık olarak dinlendiğini, bu kişiler hakkında şikayete rağmen bir işlem yapılmadığını belirterek, "Bu nedenle bu kişiler hakkında ek iddianame düzenlenmesi yönünde mahkemenin suç duyurusu yapmasını takdirinize bırakıyorum. Ayrıca olay öğrenilince ceset henüz lojmandan alınmadan, olay yerine gelen Hikmet Çetin’in, sanığın beyanları doğrultusunda değerlendirilmesi için dinlenmesini talep ediyoruz" dedi.

SANIK KEMAL ANADOL’UN DİNLENMESİNİ İSTEDİ
Bu sırada söz alan sanık da, "Lojman cinayetini araştırma komisyonu kurulmuş ve bu komisyonda Kemal Anadol da görev yapmıştır. 1991 yılında SHP’nin yaptığı hatalardan dolayı kendilerine bir ceza verileceğini biliyordu. Bu konuda dinlenmesini istiyorum" dedi.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmada Hikmet Çetin’in dinlenmesine, daha önceki duruşmalara gelmeyen tanık Cengiz Yıldırım’ın zorla getirilmesine, dinlenmesi istenin diğer tanıklar için gelecek celsede karar verilmesine karar verdi. Ayrıca müşteki avukatının mahkemenin ek iddianame için suç duyurusunda bulunması yönündeki talebini de değerlendiren heyet, bu konuda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma bulunduğu, duruşma zaptının soruşturma dosyasına gönderilmesine karar verildiğini belirtti.

Özkan ARSLAN / DHA

Haberin Devamı