Gündem 'Hikmetli' felsefeye tepki

'Hikmetli' felsefeye tepki

Paylaş
'Hikmetli' felsefeye tepki

Milli Eğitim Bakanlığı, gelecek yıl liselerde okutulacak yeni felsefe müfredatını açıkladı

FELSEFE YAPMADILAR

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun hazırladığı felsefe dersi müfredatına uzmanlar ‘Din kültürü ve ahlak bilgisi haline dönüştürülmüş” diyerek tepki göstermişti. Bunun üzerine değiştirilen yeni müfredat açıklandı. İslam felsefesi uzmanı ve Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy’un akademik başkanlığında hazırlanan bu müfredata da felsefecilerden tepki yağdı.

‘SIR GİBİ SAKLANDI’

Felsefeciler Derneği Başkanı Yaşar Küpeli “Taslağı inceleyip katkı sağlamak istedik. Ancak bizden sır gibi saklandı. Hazırlanan programda muhafazakarlaşma açıkça hissediliyor’ dedi. Felsefecilerden eleştiri alan yeni müfredatta ‘Felsefeyle Tanışma’ başlıklı ilk ünitede, ‘Hikmet’ kavramına geniş yer verildi. Felsefeciler Derneği Başkanı Yaşar Küpeli “Felsefeye giriş ‘Felsefe-Hikmet tartışması ile başlamaz. Çocuklar böyle başlayan bir programla ne düşünürler ne de sorgularlar” diye konuştu.

DİL ÖZENSİZ

Müfredattaki ‘Sanat Eseri Nitelikleri’ başlığının altında Mimar Sinan’ın yaptığı Selimiye Camii, Osman Hamdi Bey’in eseri Kaplumbağa Terbiyecisi var. Uzmanlar bu durumu da “Sanat felsefesi denince akla ilk cami mi geliyor?” diye eleştirdi. Yeni müfredat Batı felsefesinden uzak, özensiz, dili anlaşılmaz daha çok Türk- İslam sentezi ön plana çıkarılmış bulundu.

RAPOR HAZIRLANIYOR

Kullanılan dili bilinen felsefi dile oldukça uzak ve ideoloji yüklü bulan uzmanlar, ‘aktif akıl yükü’, ‘düşünce küfesinde taşımak’, ‘köpük bilincin hikmetli sözü yutması gibi anlaşılmaz ifadeleri örnek verdi. Olağanüstü toplanan Felsefeciler Derneği uzmanları, rapor hazırlamak için çalışmaya başladı. Hazırlanacak bu rapor Milli Eğitim Talim ve Terbiye Kurulu’na, üniversitelerin ilgili bölümlerine, eğitim fakültelerine, eğitimle ilgili kurum ve kuruluşlara, felsefe öğretmenlerine iletilecek.

2