Yaşam 'Hileci' bilgisayar mat oldu!

'Hileci' bilgisayar mat oldu!

Paylaş
'Hileci' bilgisayar mat oldu!

Dünya Bilgisayarlar Arası Satranç Şampiyonası galibi Rybka'nın diğer yazılımlardan bilgi çaldığı ortaya çıktı

Dünyanın en iyi satranç oynayan bilgisayar programı olan, son dört yıldır Dünya Bilgisayarlar Arası Satranç Şampiyonası’nın (WCCC) galibi Rybka, diğer iki satranç programı Crafty ve Fruit’ten kopyalama yaptığı gerekçesiyle diskalifiye edildi.

Haberin Devamı

WCCC’nin arkasındaki yönetim yapısı olan Uluslararası Bilgisayar Oyunları Birliği (ICGA), Rybka’nın yaratıcısı Vasik Rajlich’in diğer satranç ustalarının çalışmalarını çalarak nasıl dört ‘haksız’ zafer elde ettiğini detaylarıyla anlattı. ICGA şimdi Rajlich’ten hem kupaları, hem de para ödülünü geri istiyor.

BTnet.com.tr'nin haberine göre IBM’in Deep Blue bilgisayarının 1997 yılında Garry Kasparov’u yenmesinden beri bilgisayar satrancı dünyası hiç bu kadar karışmamıştı.

ICGA’nın tüm iddiaları Rybka’nın Fruit ile benzerliklerine dayanıyor. Fruit, WCCC 2006’te ön sırada yer alan açık kaynak kodlu bir satranç motoru. Rybka ise ertesi yıl ortaya çıktı ve uzmanlara göre Fruit’in belirleyici bazı hareketlerini kullanıyor. Sonuçta ICGA Rybka’yı sadece Fruit’i kopyaladığı için diskalifiye etmekle kalmadı. ICGA. Rajlich’in motorunun orijinal olduğuna dair iddialarından duyduğu rahatsızlığı da ortaya koydu.

Haberin Devamı

PARA HIRSI MI?

Vasik Rajlich, MIT mezunu uluslararası bir satranç şampiyonu. Hem parlak bir satranç oyuncusu hem de mühendis olması, Rybka’nın diskalifiye edilmesinin ne kadar adaletli olduğu konusunda akıllarda soru işareti yaratıyor. Ama sonuçta Rajlich kaynak kodunu erişilebilir kılmadığı sürece, ICGA için de Crafty ve Fruit’ten hırsızlık yaptığından tam olarak emin olmasını imkansız hale getiriyor.

Eğer Rajlich gerçekten Crafty ve Fruit’i kopyaladıysa, bunun sebebinin muhtemelen finansal olduğu düşünülüyor. Sonuçta Rybka ticari bir yazılım ve onun en iyi satranç programı olarak dünya çapında ün kazanması beraberinde parayı da getiriyor.

Ama içinde bulunulan durum da çok ilginç. Çünkü Rybka WCCC’den atıldı, ICGA da diğer turnuvalara Rybka’nın girişini engellemeleri çağrısı yapıyor. Bu tabloda Rajlich ve tüm Rybka ekibinin isimlerini temize çıkarmalarının tek yolu kaynak kodunu göstermeleri. Ama bu da finansal olarak zor bir adım demek.

Ntvmsnbc