Gündem 'Hileli iflas' davasında karar çıktı! Aralarında Soma Holding'in sahibi de var

'Hileli iflas' davasında karar çıktı! Aralarında Soma Holding'in sahibi de var

Paylaş
'Hileli iflas' davasında karar çıktı! Aralarında Soma Holding'in sahibi de var

Ünlü işadamı Korkmaz Yiğit ile aralarında Soma Holding'in sahibi Alp Gürkan'ın da bulunduğu toplam 17 sanıklı davada karar çıktı. "Suç örgütü kurmak", "hileli iflas" ve "nitelikli dolandırıcılık" gibi suçlardan 18 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanıkların beraatine karar verildi.

İDDİANAMEDEN


İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı tarafından Kormaz Yiğit ve Alp Gürkan’ın da arasında yer aldığı 17 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, Maliye Bakanlığı Denetim Kurulu Başkanlığı’nın 17 Nisan 2013 tarihli araştırma ve inceleme raporu ile toplanan delillere göre tacir sıfatına haiz Korkmaz Yiğit’in İstanbul 8’inci Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 23 Ekim 2008 tarihli kararı ile iflasına karar verildiği belirtiliyor. Yiğit’in borçlarını ödemediği, alacaklılarını zarara sokmak kastıyla mevcudunu gizlemek ve eksiltmek maksadıyla suç işlemek için örgüt oluşturduğu ifade ediliyor. Diğer şüphelilerin oluşturulan bu örgüte üye oldukları ve bu çerçevede Korkmaz Yiğit’in tapu işlemlerinde şüpheli Mehmet Erdoğan’ın adını göstermek suretiyle İstanbul Avcılar’da Ispartakule Tahtakale mevkilerinde Yoluç ailesinden bazı gayrımenkulleri aldığı iddia ediliyordu.

Korkmaz Yiğit’in Mehmet Erdoğan üzerinden gelir getirici ticari faaliyetlerde bulunduğu, bu şekilde Mehmet Erdoğan adına gösterilmek suretiyle elde ettiği ticari gelir mahiyetindeki taşınmazların yine Mehmet Erdoğan üzerinden satışını yaptığı, bu fiile diğer şüphelilerin de katıldığı kaydediliyor. Suç tarihi olarak 2007-2011 yılları arasının gösterildiği iddianamede, müşteki-şüpheli Salih Alpaslan’ın şikayet dilekçesinde, Korkmaz Yiğit, Mehmet Erdoğan ve Alp Gürkan’ın da arasında bulunduğu 11 kişi ile bazı şirket yetkilileri hakkında suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, hileli iflas, birden fazla nitelikli dolandırıcılık, tehdit suçlarından dolayı şikayetçi olduğu belirtiliyor. Şüphelilerin bu eylemlerini örgütün korkutucu gücü ile yaparak hileli satışlar ile vergi kaçırdıklarını, “Banker Kastelli” adıyla tanınan Abidin Cevher Özden’in intiharına sebebiyet verdiklerini iddia ettiği ifade ediliyor. İşadamları Korkmaz Yiğit ve Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 17 sanığın, “suç örgütü kurmak”, “hileli iflas” “nitelikli dolandırıcılık” gibi suçlardan 6 yıldan 18 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırılması isteniyordu.


ALP GÜRKAN KİMDİR?


Türkiye Alp GürkanSoma faciasıyla tanıdı. 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madenci hayatını kaybetmişti.

Alp Gürkan'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'de çalışan 6 kişi tutuklanmış, 51 sanık hakkında, “Olası kastla öldürme”, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma”, “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçlamalarından dava açılmıştı.


KORKMAZ YİĞİT KİMDİR?


Yiğit, 1990'lı yılların başında İstanbul'da gerçekleştirdiği üst-gelir grubuna dönük inşaat projeleriyle adını duyurdu. 1990'ların ortasından itibaren farklı sektörlerde büyümeyi seçen Korkmaz Yiğit, Bank Ekspres'i satın aldıktan sonra Kanal 6, Kanal E ve Genç TV televizyon kanalları ile Yeni Yüzyıl, Ateş ve Milliyet gazetelerini Korkmaz Yiğit Holding bünyesine kattı.



Ağustos 1998'de yapılan Türk Ticaret Bankası'nın yüzde 84.52'lik hissesinin satışı ihalesini 600 milyon dolar ile en yüksek teklifi vererek kazandı. Ancak, Alaattin Çakıcı'nın ihale sürecinde devreye girdiği anlaşılınca, ihale iptal edildi. Bank Ekspres davasında, 'Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' ve 'Özel belgede sahtecilik' suçlamalarından 4.5 ay tutuklu yargılanan Korkmaz Yiğit, 2003'te bu davadan beraat etti. Hapishaneye girdikten sonra Yeni Yüzyıl ve Ateş gazetelerini Okay Gönensin'e, Milliyet'i Aydın Doğan'a, Kanal 6 televizyonunu da Ahmet Özal'a iade etti.