Yaşam Himalaya buzulları tartışması

Himalaya buzulları tartışması

Paylaş
Himalaya buzulları tartışması

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Himalayalar'da buzulların 2035'e kadar tamamen eriyeceğine yönelik raporun hatalı olduğunu bildirdi

IPCC’den yapılan açıklamada, 2007 yılında iklim bilimcileri tarafından hazırlanan raporun 938. sayfasındaki bir paragrafta yer alan hatanın, IPCC’nin gelişmiş yöntemlerinin yeterince uygulanmamasından kaynaklandığı belirtildi.

Himalayalar’daki buzulların erimesiyle ilgili tespitin hükümetlere sunulan nihai raporda yer almadığını kaydeden IPCC’nin hatalı olduğunu kabul ettiği raporda, Himalayalar’daki buzulların And ve Alpler’deki buzullardan daha hızlı eriyeceği ileri sürülüyordu.

BİLİMSEL KANITLARA UYMUYOR

Hindistan ve bazı iklim araştırmacıları birkaç gün önce IPCC’nin Himalayalar’la ilgili raporunu eleştirmişti. Himalayalar’da eriyen buzullar Çin ve Hindistan’ın da aralarında olduğu ülkelere su sağlıyor.

Raporda, "Himalayalar’daki buzulların dünyanın herhangi bir bölgesindeki buzullardan daha hızlı eridiği, böyle devam etmesi durumunda 2035 yılına kadar buzulların ortadan kaybolacağı, hatta Dünya’daki ısınmanın mevcut hızıyla sürmesi durumunda, bu tarihin daha da yakın olabileceği" belirtilmişti.

Hindistan Çevre Bakanı Jairem Ramesh, buzulların azaldığını, ancak 2035’e kadar yok olacağı tespitinin "bilimsel kanıtın zerresine bile uymadığını" söylemişti.

Haberin Devamı