Dünya Hindular Ganj sularında...

Hindular Ganj sularında...

Paylaş
Hindular Ganj sularında...

Hindular Ganj sularında...

Milyonlarca Hindu, Kumbh Mela festivalinin ilk gününde kutsal nehir Ganj’ın buzlu sularına daldı.

Haberin Devamı

Himalayalar’daki kutsal Haridvar kentindeki törenlere 500 bin dolayında kişi katılırken, soğuk sulara girenlerin arasında çocukların da olduğu görüldü.

Her 12 yılda bir farklı bir kentte yapılan Kumbh Mela ya da İbrik Festivali, 6 hafta sürüyor.
Hindular, festival sırasında Ganj’ın sularında yıkanmanın kendilerini günahlarından arındırdığına, nirvanaya ulaşmalarını hızlandırdığına inanıyor.

Yetkililer, 6 hafta sürecek festival sırasında yurt içinden ve dışından 50 milyondan fazla Hintli’nin Haridvar’ı ziyaret etmesini bekliyor.
Ganj’ın sularında yıkananların birçoğu, yanlarında getirdikleri kutu ve şişeleri de Ganj suyuyla doldurdu. Hindular bu suyu, festival için kasabaya gelemeyen akrabalarına götürdüklerini söylediler.

Haberin Devamı

Haridvar’ın, Hindu tanrısı Vişnu’nun kanatlı küheylanı Garuda’nın bir ibrik kutsal ölümsüzlük suyu için şeytanlarla yapılan savaş sırasında dinlendiği 4 yerden biri olduğuna inanılıyor.

Garuda’nın uçuşu 12 kutsal gün, yani 12 normal yıl sürdüğü için İbrik Festivali 12 yılda bir yapılıyor.

Birçok ülkede binlerce müridi olan Hindu rahibi Pilot Baba, "İbrik (Festivali) Hindistan kültürünün ruhudur. İbrik bize dünya ile bağlantı kurma fırsatı, ilerici bir ulus olma fırsatı veriyor" dedi.