Beden Sağlığı Hint keneviri şizofren yapıyor

Hint keneviri şizofren yapıyor

Paylaş
Hint keneviri şizofren yapıyor

Uzun süre hint keneviri kullanımının, psikopati olasılığını iki kat artırdığı açıklandı

Avustralyalı araştırmacılar, 6 yıl veya daha uzun süre hint keneviri veya marihuana kullanan gençlerde psikotik sorunların, halüsinasyonların ve delüzyonların görülme olasılığının, hiç kullanmayanlardan iki kat fazla olduğunu söylediler.

Queensland Beyin Enstitüsünde görevli John McGrath, yaptıkları araştırma çerçevesinde 1981 ve 1984 yılları arasında doğan 3801 kadın ve erkeğin hint keneviri kullanıp kullanmadıklarının tespit edildiğini ve psikotik durumlarının değerlendirildiğini kaydetti.

Bu kişilerin yüzde 18’inin, 3 ya da daha kısa süre, yüzde 16’sının 5 yıl, yüzde 14’ünün de 6 yıl ya da daha uzun süre hint keneviri kullandığını ifade ettiği belirtildi.

McGrath, sonuçları "Archives of General Psychiatry" dergisinde yayımlanan araştırmada, hint kenevirini hiç kullanmayanlarla kıyaslandığında, 6 yıl veya daha uzun hint keneviri kullanan gençlerin (şizofreni gibi) etkisiz psikoz geliştirme olasılığının iki kat fazla olduğunun gözlendiğini söyledi.

Uzun süre hint keneviri kullanan gençlerin, delüzyonla bağlantılı klinik testlerde daha yüksek puanlar alma olasılığının da 4 kat fazla olduğu ortaya çıktı.
John McGrath, araştırma çerçevesinde kardeş çiftlerden oluşan 228 kişilik bir grupta da hint keneviri kullanımıyla psikotik semptomlar arasında ilişkiye bakıldığı ve burada da bu ilişkinin var olduğunun saptandığını kaydetti. Bunun, psikozun sorumlusunun, genler ve çevre gibi diğer etkenler olma ihtimalinin daha düşük olduğunu ortaya koyduğu bildirildi.

BM’ye göre, dünyada 190 milyon kişi yasalara rağmen hint keneviri kullanıyor. Bu sayı, dünyada yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 4’üne tekabül ediyor.

Haberin Devamı

AA