Gündem Hipokrat ve Sokrates'e casusluktan 20 yıl hapis

Hipokrat ve Sokrates'e casusluktan 20 yıl hapis

Paylaş
Hipokrat ve Sokrates'e casusluktan 20 yıl hapis

Hipokrat ve Sokrates'e casusluktan 20 yıl hapis

Yunanistan adına İzmir ve Bodrum’da casusluk yapan Nuri Hafız (65), yeğeni Ahmet Hafız (42) ve İsmet Şen geçen Aralık’ta tutuklanmıştı. Zanlıların, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait Ege’deki savaş gemisi sayısı, askeri araçların plakaları, tatbikatlara kaç askerin katıldığı gibi bilgileri 500 ile 1000 euro arasında sattığı belirlenmişti.

Haberin Devamı

İzmir Savcılığı, 3 kişi hakkında 20’şer yıl hapis istemiyle dava açtı. İddianamede zanlıların, TSK hakkındaki bilgileri Yunanistan gizli servisi ‘Ethniki Ypiresia Pliroforion’a aktardıkları belirtildi.

MİT İLE DE ÇALIŞTIM’

Casuslardan Nuri Hafız kod adı olarak ‘Hipokrat’ı yeğeni Ahmet Hafız’ da ‘Sokrates’i kullanıyormuş. 1983-95 yılları arasında MİT’e bağlı çalıştığını ileri süren Nuri Hafız, “1986’da İstanköy Limanı’nda tanıştığım Yunan istibharatçısı Stafanos, bilgi aktarmam karşlığında yüklü miktarda para ve ev vaat etti.

Kardak kriziyle ilgili Sahil Güvenlik botları ve Türk balıkçıları hakkında da bilgi istedi. Her bilgi karşılığında 300 ile 700 euro alıyordum” dedi. Diğer iki zanlı da suçlarını kabul etti.

Haberin Devamı

FELSEECİ SOKRATES

M.Ö. 469 - 399 tarihleri arasında yaşayan Sokrates, Yunan felsefesinin kurucularındandır. Sokrates, Atina’da doğmuş olan ilk Yunan filozofudur. Geride bıraktığı yazılı bir eseri olmamasına rağmen Avrupa düşünce tarihine çok büyük etkisi olmuştur.

TIBBIN BABASI

Tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat (Hippocrates) İsa’dan önce 460 yılında Yunanistan’a bağlı olan Kos adasında doğmuştur. Hipokrat, yaşadığı dönemdeki inanışın aksine hastalıkların olağanüstü güçlerden ve tanrıların gazabından kaynaklandığına inanmamış, her hastalığının fiziksel ve gerçekçi bir açıklaması olduğunu düşünmüştür. Çalışmalarını gözlem üzerine oturtmuş, tıbbı bilim ve sanat haline getirmiştir.