Gündem Hırsızı öldürdü, ceza almayacak

Hırsızı öldürdü, ceza almayacak

Paylaş
Hırsızı öldürdü, ceza almayacak

Hırsızı öldürdü, ceza almayacak

Adana’da, ikiz çocuklarından birini çalmak isteyen 46 yaşındaki Mustafa Çakmak’ı bıçaklayan, kaçmak için 2’nci kattan atlamasıyla da ölümüne neden olduğu iddia edilen 30 yaşındaki Mehmet Atakul ile ona yardımcı olan eşi 38 yaşındaki Yasemin Atakul hakkında müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede, meşru müdafa durumu dikkate alınarak sanıklara ceza verilmemesi istendi.

Haberin Devamı

5 Ağustos 2009’da meydana gelen olayda, iddiaya göre Mustafa Çakmak saat 03.00 sıralarında Hanedan Mahallesi’nde Atakul ailesinin kiracı olarak oturduğu eve girdi. Yasemin ve Mehmet Atakul çiftinin, havanın sıcak oluşu nedeniyle, 2 yaşındaki kızları Gülten ve olay tarihinde 1.5 aylık olan ikizleri Mustafa ve Ramazan Atakul ile birlikte balkonda yattığı evde, ikizlerden Ramazan ağladı. Bebeğe mama hazırlayıp, odaya geçtiği sırada diğer ikiz bebeği alan hırsız şüphelisi Mustafa Çakmak ile karşılaşan Yasemin Atakul, çığlık atarak eşinden yardım istedi. Gürültüye uyanan Mehmet Atakul, eşinin verdiği bıçakla, yatak odasına saklanan Çakmak’ı bıçakladı. Yaralanan Çakmak, kaçmak için 2’nci kattaki evin balkonundan atlayınca, yaşamını yitirdi. Gözaltına alınan Atakul çifti, çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, Atakul çifti hakkında, ‘Kasten adam öldürme’ suçundan müebbet hapis cezası istemiyle dava açtı. Hazırlanan iddianamede, çiftin, meşru savunma ve zorunluluk hali dikkate alınarak TCK’nın 25’nci maddesine göre, olay sırasında yaşadıkları korku ve telaş nedeniyle meşru savunmada sınırın aşılması dikkate alınarak da TCK’nın 27’nci maddesine göre ceza verilmemesi de talep edildi.

OLAYIN ŞOKUNU ATLATAMADILAR

Atakul çifti, önümüzdeki günlerde 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Yaşadıkları olayın şokunu hala üzerlerinden atamadıklarını bildiren Yasemin Atakul, “Ramazan, Mustafa’nın kurtulmasını sağladı. Çok kötü anlar geçirdik. Ramazan mama için ağlayarak uyandı. Ona mama vermek için balkondan içeri aldığımda birden hırsızla göz göze geldim. Mustafa elindeydi ve sıkı sıkı tutmuştu. Ben bağırınca Mustafa’yı kanepe üzerine fırlatıp, ‘Sus’ dedi. O arada eşim uyanınca yatak odasına kaçtı. Sonra eşim benden polisi aramamı istedi. Sonra da birden çıkıp önce eşimin üzerine yürüdü, ardından da koşarak balkondan atladı” dedi.

Yaşadıklarından dolayı çok üzgün olduklarını belirten Mehmet Atakul da, “Böyle olsun istemezdim. O da bir can. Kendini balkondan aşağı attı. Kurtulsun diye ambulansa haber verdim. Fakat olmadı” diye konuştu.

Haberin Devamı

YASA NE DİYOR?

Türk Ceza Yasası’nın meşru savunma ve zorunluluk halini içeren 25’inci maddesinde “Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez. Gerek kendisine, gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez” deniyor. Sınırın aşılmasını içeren 27’nci madde ise “Meşru savunmada sınırın aşılması mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan ileri gelmiş ise faile ceza verilmez” hükmü yer alıyor.

Haberin Devamı

Mehmet KAYMAK/ADANA, (DHA)