Gündem Hız limiti artışını Gül veto etsin

Hız limiti artışını Gül veto etsin

Paylaş
Hız limiti artışını Gül veto etsin

Bölünmüş yollardaki hız limitini 90 kilometreden 110 kilometreye çıkaran yasa için Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş “Cumhurbaşkanı Gül bu yasayı veto etsin” dedi

Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı geçen cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşmıştı. Bu yasaya göre bölünmüş (duble) yollardaki hız sınırı saatte 90 kilometreden 110 kilometreye çıkartılmıştı. Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş bu yasaya tepki gösterdi.

Haberin Devamı

‘Eğitim yetersiz’

İhsan Memiş “Türkiye’de her yıl trafik kazalarında 10 bin kişi ölüyor. Bunların yarısı, bir başka deyişle 5 bini kişi ise aşırı hız nedeniyle meydana gelen kazalarda hayatını kaybediyor. Bu karar gerek yol mühendisliği ve gerekse sürücülerin Türkiye’de çok yetersiz direksiyon eğitimi alması nedeniyle daha çok ölümleri tetikleyecektir” dedi.

‘Kaza riski artıyor’

Trafik kurallarına göre hız limitinin üzerine yüzde 10 sollama payı eklenir. ‘Sollama toleransı’ denilen bu pay ile birlikte hız limitinin 121 kilometreye çıkacağını söyleyen İhsan Memiş “Çok şeritli yolların mühendislik alt yapısı tek şeritli yollar gibidir. Böyle bir yapılanmada hız limitinin 90 kilometre olması gerekir. Bu limitin artırılması durumunda intikal mesafesi, fren mesafesinin yetersizliği, yakın takibin tehlikesi de artmaktadır. Hız limitinde yapılacak 1 kilometrelik artış, kaza riskini yaklaşık 3 kat artırıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Uluslararası kurallar’

İhsan Memiş “Hız limitleri yolların çeşitleri, yerleşim yerlerinin güvenliği gibi birçok husus düşünülerek uluslararası standartlara göre planlanmaktadır. Bundan dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den, TBMM’den geçen kanunu veto etmesini istiyoruz” dedi.

AA