Opr. Dr. Hande Akbaş Hızlı büyüme, ağrı ve asırı kanama varsa...
HABERİ PAYLAŞ

Hızlı büyüme, ağrı ve asırı kanama varsa...

Haberin Devamı

Kadınlarda sık görülen myomlar için ameliyat; hızlı büyüme, aşırı kanama ve karın ağrısına neden olduğunda gündeme geliyor. Tabii myomun büyüklüğü ve rahimdeki yeri de kararı etkiliyor.

Myomun bana ne zararı olur?

48 yaşındayım. Hastaneye gittiğimde ameliyat olmam gerektiğini öğrendim. Myomun bana ne gibi zararı olabilir? Aldırmasam tehdit oluşturur mu ya da kanser riski var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, myomunuzun büyüklüğüne, rahminizin neresinde yerleşik olduğuna ve en önemlisi sizde şikayet yapıp yapmadığına bakılarak tedaviye karar verilir. Myomlara ameliyat; en sık aşırı kanama, karın ağrısı, hızlı büyüme gibi nedenlerden önerilir.

Sizde bunların hiçbiri yoksa belki ameliyat yapılmayabilir. Çünkü birkaç yıl sonra menopoza girmeniz beklendiğinden ve myomlar da menopozda küçüleceğinden boşuna ameliyat olmamış olursunuz. Yine de sizi muayene etmediğim için eğer doktorunuz ısrarla ameliyat diyorsa bir bildiği olduğundan onu dinleyin. Ya da muayene olarak ikinci bir görüş almanız en doğru yaklaşım olacaktır.

Adet sırasında tansiyon yükselir mi?

40 yaşındayım, 2 aydır adet görürken tansiyonum yükseliyor. Birkaç gün öncesinde başlıyor, adet bitince her şey düzene giriyor. Acaba bu normal bir durum mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim bir kardiyoloji uzmanına başvurarak muayene olmanız ve tansiyonunuzu düzenli takip ettirmeniz. Tansiyon yüksekliğinizin adet dönemine denk gelmesinin tamamen tesadüf olduğunu düşünüyorum. Ama en azından tansiyon yüksekliğinizi fark etmeniz açısından yararlı olmuş.

Normal bir kadında adet sırasında tansiyonda herhangi bir yükselme beklenmez.

Sezaryen sakıncalı mı?

8 aylık erkek çocuğumuz var. Eşimin hamile olduğunu öğrendim. Eşimin ilk doğumu sezaryenle oldu. Şu anda emziriyor. Eşim bu doğumu yaparsa sıkıntı yaşanır mı? Eşimin sezaryenden dolayı dikişleri patlar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sezaryen sonrası ilk 1 yıl genellikle kadının tekrar gebe kalması önerilmez. Eğer istenmeden gebelik oluşmuşsa ve 6 ay henüz tamamlanmamışsa, eski dikiş yerlerinden rahmin yırtılma ihtimali arttığından ve bu durum anne ve bebeğin hayatını riske attığından genellikle aileyle konuşarak gebeliğin sonlandırılmasını önermekteyiz.

Ancak 6 ay tamamlanmışsa gebeliğe şans verilebilir. Ama yine aynı riskler daha az olsa da halen devam ettiğinden hastanın gebeliği boyunca çok yakınen takibinin gerektiği unutulmamalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder