Siyaset 'Hızlı konuşuyorum çünkü acelem var'
Paylaş
'Hızlı konuşuyorum çünkü acelem var'

İstanbul'da en uzun süre görev yapan vali' unvanına sahip olan Muammer Güler, AK Parti'den siyasete girmeye hazırlanıyor. Güler'e Mardin için projelerini sordum. Her zamanki esprili üslubuyla cevap verdi: “Ben hızlı konuşurum. Çünkü acelem var...

RÖPORTAJ: CANDAŞ TOLGA IŞIK

candas@posta.com.tr

Türkiye’nin acelesi var. Vakit kaybetmeye tahammülümüz yok. Mardin de, İstanbul gibi benim hızıma alışacak. Çünkü Mardin’in de ülkemizin de aceleye ihtiyacı var. Amerikalıların dediği gibi acele etmeyelim, çabuk olalım”

‘İSTANBUL’DAYKEN FAHRİ MARDİN VALİSİ GİBİ ÇALIŞIYORDUM’

Siyasete girmek hep aklınızda var mıydı? Nasıl karar verdiniz?

39 yıl devlette çalıştım. Ciddi bir deneyim sahibi oldum. Bunu siyasete aktarmak istedim. Aslında son üç seçim döneminde siyasete girmem yönünde teklifler vardı. Ancak zamanlamanın uygun olmadığını düşündüğüm için ertelemiştim.

Siyasette sizi en çok ne zorluyor?

Şu ana kadar pek bir zorlukla karşılaşmadım. Herkesin oyu çok değerli tabii... Ulaşabildiğim her mecrada ziyaretler yapıyor, oylara talip oluyorum.

İstanbul valiliğiniz döneminde partilerin toplantılarına katılmamaya dikkat ederdiniz. Başbakan’ın programlarına bile şayet bir parti programıysa katılmazdınız. Şimdi bir anda siyasete geçince bocaladınız mı?

Valiyken devleti temsil ediyorsunuz ve bütün siyasi partilere eşit mesafede durmak zorundasınız. Görev yaptığım süre içerisinde bu mesafeyi korudum. Ancak şimdi masanın diğer tarafındayım.

Neden AK Parti?

39 yıl boyunca birçok hükümetle çalıştım. Hangi partiden siyasete gireceğime karar verirken son 8.5 yıldır büyük hizmetler gerçekleştiren AK Parti’nin bana daha yakın olduğuna karar verdim. AK Parti’nin değişim politikaları, demokratikleşme adımları, yeni ve sivil bir anayasa yapma konusundaki kararlılığı, ülkenin ekonomik istikrarı ve dış ülkeler nezdindeki itibarına katkısı... İlk aklıma gelen nedenler...

Mardin’den aday gösterilmeyi bekliyor muydunuz?

Milletvekili adaylık müracaatımı İstanbul’dan yaptım. Mardin’i önceleri düşünmüyordum. Ancak Genel Başkanımız benim Mardin’de daha verimli olacağıma inandı. Mardin benim doğduğum ve ailemin uzun yıllar yaşadığı kent.

‘ÇARPIK KENTLEŞME VE İŞSİZLİK MARDİN’İN EN ÖNEMLİ İKİ SORUNU’

iyasete girmeden önce ne sıklıkla gedip gelirdiniz Mardin’e?

Mardin’e zaman zaman gedip gelirdim. Mardinli akrabalarla, dostlarla irtibatım hiç kesilmedi. Valilik dönemimde fahri Mardin valisi gibi çalışıyordum zaten... Mardin’de bir sorun olunca Mardinlilerin ilk aklına gelen isimlerdendim. Mesela Mardin’e bir kent müzesi yaptık. Rahmetli Sakıp Sabancı’dan Mardin’de bir kültür merkezinin kurulması için söz almıştım. Sabancı’nın vefatından sonra ailesine bunu hatırlattım. Mardin’de ‘Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’ ve ‘Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nin kuruluşunu gerçekleştirdik. Yine girişimlerim neticesinde Mardin Artuklu Üniversitesi’ne 3 milyon dolar tutarında bağış sağladım. Bu sayede Mardin’deki eski hükümet binası restore edildi ve mimarlık fakültesine dönüştürülmesi çalışmaları başlatıldı. Yine Tekstil İşverenleri Sendikası Mardin’e Tekstil Meslek Lisesi yapımına başladı. İstanbul valiliği yaparken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’yla irtibata girerek Mardin’deki evlerin onarımlarını yaptırdım.

Mardin’in en büyük sorunu nedir?

Mardin’in olağanüstü bir tarihi dokusu var. Mardin özgün yapısını koruyan dünyadaki nadir kentlerden... Dünyanın kültürel hazinelerinden biri sayılıyor bu şehir. Fakat geçmişte çarpık yapılaşmaya göz yumulmuş. Bizim başlattığımız kentsel dönüşüm kapsamındaki kültürel mirasın yeniden ortaya çıkarılması ve çarpık kentleşme sonucu sit alanı içerisinde inşa edilen betonarme yapıların temizlenmesi çok önemli... Acilen bunu tamamlamamız gerekiyor. Mardin’in başka sorunları da var ama hiçbiri çözümsüz değil. Özellikle gençlerimize yeni iş alanları yaratmak, Mardinliyi daha iyi şartlarda yaşatmak istiyoruz. Yeter ki güçlü bir iktidarda Mardinli gücü bölmeden bize temsil yetkisi versin.

Çok hızlı konuşuyorsunuz... Bir keresinde niye böyle konuştuğunuzu sormuştum. “Benim acelem var kardeşim. İstanbul’un valisiyim ben... İstanbul için çalışıyorum, kaybedecek vaktim yok” demiştiniz. Şimdi sıra Mardin’de mi?

Yoksa siyasete girince daha yavaş konuşacak mısınız? Konuşma şeklimin ve hızının düşmeyeceğine inanıyorum. Mardin de İstanbul gibi benim hızıma alışacak. Ayrıca acelem devam ediyor. Mardin’in de ülkemizin de aceleye ihtiyacı var. Amerikalıların dediği gibi acele etmeyelim, çabuk olalım.

Konuşma tarzınız sizde çok sempatik duruyor ama...

Teşekkür ederim. Hızlı konuşma şeklim birçok insana sempatik geliyor. Ben öyle yavaş, tembel insan sevmem. Pratik olacak, hızlı olacak. Dedim ya kimse kusura bakmasın bizim acelemiz var çünkü yapacak çok işimiz var.

‘GAZCI KARDEŞLER GÜZEL VE ANLAMLI BİR MANŞETTİ’

Taksim’de 1 Mayıs kutlamaları sizin zamanınızda çok tartışılmıştı. Görevdeki son senenizde Taksim’i 1 Mayıs’a açtınız. Geriye dönüp baktığınızda, “Biz niye bu eziyeti çektik” diyor musunuz?

Hayır. Bu kararların alındığı dönemlerdeki şartlar çok farklıydı. 1 Mayıs resmi bayram olarak kabul edilince Taksim’de de kutlanmasında bir mahsur kalmadı. 1 Mayıslar artık amacına uygun kutlanmaya başlandı.

Valilik dönemizde hakkınızda yapılmış hiç unutamadığınız bir haber var mı?

Mesela siz ve dönemin Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah için atılmış “gazcı kardeşler” manşeti? Gazcı kardeşler güzel ve anlamlı bir manşetti. Çok etkilendim. Tabiî ki ulusal gazetelerde sürmanşet olmak ve bir anda Türkiye gündemine girmek kolay değil. Ama herkes işini yapıyor. Benim temel prensibim eleştriyi anlayıp kendi adıma bir yanlış varsa düzeltilmesi için gerekli çalışmayı yapmaktır. Beni eleştirdi diye kimseye kızmam.

Mardin’in en sevdiğiniz yanı nedir?

Mardin’in her yönünü seviyorum. Bir bütün olarak baktığım zaman Mardin’de şunu sevmiyorum diyebileceğim bir şey yok. Mardinliler sıcakkanlı insanlar. Hizmet edenlere saygı duyup sahip çıkıyorlar.

Son seçimlerde Mardin il genel meclisinde AK Parti yüzde 45 oy almış. En yakın rakibiniz de yüzde 28 ile o zamanki adıyla DTP imiş... Şu an durum nedir?

Daha güçlü bir durumda olduğumuzu düşünüyorum. Kamuoyu anketleri de böyle söylüyor.

Mardin belediyesi de AK Parti’nin yanılmıyorsam... Bölgede AK Parti’nin güçlü olduğu bir il burası, öyle değil mi?

Mardinliler daima istikrarın yanında olmuşlar. Hizmet eden insanları ve partileri desteklemişler. Mardin Belediyesi yıllarca gerçekleştirilemeyen içme suyu, ulaşım ve altyapı sorunlarını başarıyla çözmüş, Mardin’in 21. yüzyıl standartlarında bir kent olması yönünde önemli çalışmalar yaparak, büyük projeler üretmiş. Bizim için bu büyük avantaj. Vatandaş AK Parti’yi iyi tanıyor.

‘MARDİN UZUN YILLARDIR BİR BAKANA SAHİP OLMANIN ÖZLEMİNİ YAŞIYOR’

Bakanlık beklentiniz var mı?

Her milletvekilinin bakanlık beklentisi vardır. Ancak milletvekili olarak da Mardin’e büyük hizmetler yapabiliriz. Bakanlık, Genel Başkanımızın takdiri... Vereceği kararlara saygımız sonsuzdur. Ancak Mardin uzun yıllardır bir bakana sahip olmanın özlemini yaşıyor..

Önümüzdeki dönem İçişleri Bakanlığı için en kuvvetli adaylardan birisiniz?

Bana verilecek olan bütün görevleri layıkıyla yerine getirecek gücüm ve heyecanım var. Önemli olan Başbakanımızın bu anlamda vereceği karardır. Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil.

‘HEDEFİMİZ MARDİN’E YILDA 5 MİLYON TURİST GETİRMEK’

Şayet anketler doğru çıkarsa bölgenin iktidar partisinden en önemli vekili siz olacaksınız. Mardin’e ne vaat ediyorsunuz?

Her alanda ve her konuda hizmet vaat ediyorum. Projelerimiz Mardin’i hak ettiği yere getirecek. Örneğin; sadece Mardin Kalesi’nin restorasyonunun gerçekleştirilmesi, kentsel dönüşüm projesinin başarıyla uygulanması bile Mardin turizmine büyük katkı sağlayacak. Bu bölge için hedeflenen yıllık turist sayısı ortalama 5 milyon. Mardin’de işsizliğin azalması için bu çok önemli... Yine GAP tamamlanarak Mardin ovalarının suya kavuşması neticesinde bölgede modern tarım başlayacak. Tarımsal üretimde çeşit ve verimlilik artacak.

MUAMMER GÜLER KİMDİR?

1949’da Mardin’de doğdu. 1972’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1973’te maiyet memuru (kaymakam adayı) olarak çalışmaya başladı. Niğde, Kayseri, Gaziantep, Samsun ve İstanbul valiliği yaptı. 7 yıl 3 ay süreyle İstanbul’da en uzun süre görev yapan vali oldu. 2010’da Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’na atandı. 12 Haziran 2011’deki seçimlerde AK Parti’den Mardin 1. sıra milletvekili adayı olarak gösterildi. Muammer Güler evli ve 2 çocuk babası.

3

Haberin Devamı