Bilim - Teknoloji Hızlı şarj nasıl çalışıyor?
Paylaş
Hızlı şarj nasıl çalışıyor?

Hızlı şarj teknolojisi, telefonlarımızı nasıl çabucak şarj ediyor? Dezavantajları var mı?

Geçtiğimiz 1 sene içinde yeni bir telefon satın aldıysanız, içerisinden "hızlı şarj cihazı" çıkmış olma ihtimali var. Peki bu yeni şarj aksesuarları, pilinizi nasıl iki kat daha çabuk şarj edebiliyor?

Kullanılan hızlı şarj teknolojisi, üreticiye göre değişiklik gösterse de en çok rastlananlar arasında Qualcomm'un Quick Charge 2.0'ı var.

Hızlı şarj cihazlarının ne farkı var?

Note 4, Nexus 6, HTC One M8, Moto X (2014) gibi cihazlarda bulunan Qualcomm'un Quick Charge 2.0 teknolojisinin daha hızlı şarj için yaptığı, temel olarak "kapıyı biraz daha fazla aralamak". Telefonun içindeki regülatör, belirli bir süre içinde sadece belirli miktarda gücün içeri girmesine izin verir. Hızlı şarj ise pile hasar vermeden daha fazla güç girişine olanak tanır. Yani eski bir cihaz 5 volt, 1 amperlik bir adaptörü desteklerken, Hızlı Şarj destekli bir telefon 9 voltluk, 2 amperlik bir adaptörü kullanabilir.

Bunun iki anlamı vardır: Öncelikle hızlı şarjdan faydalanabilmek için bu özelliğe sahip bir cihaza sahip olmanız gereklidir. Hızlı şarj adaptörünü eski bir cihaza bağlarsanız, cihazın içindeki regülatör pile fazla yük gitmesini engelleyecektir. Cihazınız hasar görmeyecektir, ancak hızlı şarj olmayacaktır.

İkincisi ise cihazınız için bir hızlı şarj adaptörü satın almanızın gerekebileceği. Kullandığınız tüm adaptörler, hızlı şarj özelliğine sahip olmayabilir.


Hızlı şarj adaptörlerinin dezavantajları

Hızlı şarj adaptörlerinin dezavantajları

Güvenlik açısından, telefonunuzun patlaması, bozulması gibi bir durumun başınıza geleceğini düşünmeyin. Ancak yine de dikkat etmeniz birkaç nokta var.

Hızlı şarj adaptörleri daha fazla ısınır: Bu tür adaptörler güvenlik göz önünde bulundurularak geliştirilseler de, çok ısınabilirler ve telefonunuzun da ısınmasına neden olabilirler. Aşırı ısınmanın uzun dönemde telefonunuzun sağlığını etkilemesi ise mümkündür.

Yarıya kadar: Bazı üreticiler, hızlı şarj işlevini abartmaktalar. Qualcomm, hızlı şarj teknolojisinin pili 30 dakikada yüzde 60'a ulaştırabileceğini söylüyor. Ancak kalan yüzde 40'ı doldurmak için 1 saat veya fazlası gerekebiliyor.

Daha iyi çözümler de var: Telefonunuzu hızla şarj edip dışarı çıkmak istediğinizde, hızlı şarj adaptörü gibisinin olmadığı bir gerçek. Ancak bu konuda size yardımcı olabilecek bir cihaz daha var: Harici piller. Bir prize 15 dakika boyunca bağlı kalmaktansa, harici pili yanınızda taşıyarak onu birkaç kez şarj edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Resimlerle: Çin'in süper telefonları!

Kaynak: CHIP Online