Ekrem Sarısu Hizmet sürenizi kazanmak için aldığınız
HABERİ PAYLAŞ

Hizmet sürenizi kazanmak için aldığınız

Soru: Temmuz 2000’de subaylık görevimden ayrıldım. Fiili hizmetim yıpranma dahil yaklaşık 20 yıl hesaplandı. Ağustos 2010’da emeklilik için müracaat ettiğimde, ayrılırken almış olduğum birikimlerimin karşılığında 58 bin lira para istediler. İstenen paranın anlamını çözemedim. İstenen bu para neyin nesi? Emekli olmak için ne yapmam gerekiyor? Mehmet Cevap: Memuriyetten ayrıldığınızda emekli keseneklerinizi toptan ödeme adı altında geri alarak hizmetlerinizi tasfiye etmişsiniz. Şimdi memuriyet hizmetlerinizle diğer prim ödemelerinizi birleştirerek emekli olmak istiyorsunuz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak, emekli keseneklerinizi geri aldığınız için, ortada sizi emekli edecek hizmet süresi yok. Emekli olabilmeniz için, hizmet sürelerini tekrar kazanmanız gerekiyor. Bunun için de aldığınız kesenekleri faiziyle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na geri ödemek zorundasınız. Şayet keseneklerinizi almamış olsaydınız, Emekli Sandığı da bu parayı istemeyecekti. Yapılan işlem ve istenen para doğru.

Zorunlu sigorta kapsamında olan isteğe bağlıya prim ödeyemez

Soru: Bağ-Kur’a kayıt yaptırmadan esnaflık yapılabilir mi? Bir kişi isteğe bağlı sigortalı olsa, Bağ-Kur kaydını dondurmak suretiyle, esnaflığa devam edebilir mi? DOĞAN ER Cevap: Gelir Vergisi mükellefiyetini tescil ettirerek esnaflık yapmaya başlayan biri 4/b’li (Bağ-Kur) olmak zorundadır. Bağ-Kur’lu olup olmamak kişilerin keyfiyetine bırakılmış bir konu değildir. Kanundan doğan bir zorunluluktur. Bu zorunluluğa uymayan gecikme zammı ve gecikme faizi ödemek zorunda kalır. Ayrıca, zorunlu sigorta kapsamında olanlar isteğe bağlı prim ödeyemezler. Bu açıdan Bağ-Kur’lu olmak zorunda olan biri isteğe bağlıya prim ödeyerek Bağ-Kur’lu olmaktan kaçamaz.

SSK’da dul aylığında eşler arasında yaş farkı sorun yaratmaz

Soru: 1942 doğumluyum ve SSK emeklisiyim. Eşim 1975 doğumlu ve SSK’lı olarak çalışıyor. 2 yıl önce evlendik. Aramızdaki yaş farkından dolayı eşime dul maaşı ödenmeyeceğini duydum. Doğru olabilir mi? İsmi MAHFUZ Cevap: Eşinize dul aylığı bağlanır. Yaş farkı sorun teşkil etmez. Emekli Sandığı iştirakçilerinde, eşler arasında 30 ve daha fazla yaş farkı olması halinde, çocuk olmamışsa ve evlilik tarihi üstünden 10 yıl geçmemişse, eşe yarı nispetinde aylık bağlanır. SSK emeklisi olduğunuzdan bu durum sizi ilgilendirmiyor.

Haberin Devamı

Müzayede satılan gayrimenkulun KDV'si

Soru: Müzayede salonunda satılan mallarda KDV var mı? KDV oranı nedir? Örneğin, bir şirkete ait olan gayrimenkul, müzayede salonunda açık artırma yoluyla satılırsa, alıcı bu gayrimenkul için KDV ödeyecek mi? Fahri Cevap: Katma Değer Vergisi Kanunu’na (KDVK) göre; müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlar, KDV’ye tabi bulunuyor. Ancak, Katma Değer Vergisi Kanunu’ndaki istisna hükümleri buralarda yapılan satışlar için de geçerli. Şirketin aktiflerinde en az iki yıl süre ile bulunan ve şirket faaliyetlerini yürütmek için kullanılan (gayrimenkul ticareti yapan şirketlerin satma amacıyla elde bulundurdukları gayrimenkuller hariç) gayrimenkullerin satışı KDV’den müstesna tutulmuştur. Gayrimenkulün müzayede mahallinde açık artırma yoluyla satılması, bu istisnayı ortadan kaldırmaz. Müzayede mahallinde satılan şirkete ait gayrimenkul, en az iki yıl süresince şirket aktifinde kayıtlı bulunuyorsa, açık artırmada satılması, KDV’ye tabi değildir. Alıcı bu gayrimenkul için KDV ödemez. Ancak, gayrimenkul şirketin aktifinde iki yıldan az süredir bulunuyorsa, alıcının yüzde 18 KDV ödemesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Evlenen kadın sigortalı kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir

Soru: Eşim 1 Eylül 1997’de SSK’lı oldu. 27 Ekim 2009’da evlendik. Eşim, 15 yılını doldurup kıdem tazminatını almak istiyor. Kıdem tazminatı alabilir mi? Yoksa evlendikten sonra bir yıl içinde çıkıp kıdem tazminatını alması mı doğru olur? Talip BOĞA Cevap: Bugün yürürlükte olan yasaya göre; aranan sigorta ve prim şartlarını yerine getirmesine karşın yaş haddini dolduramayanlar, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. Yaş haddinden emekli olmak için aranan 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim şartını yerine getirenler, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabiliyor. Mevcut yasa eşinizin 15 yıllık sigorta süresini dolduracağı 1 Eylül 2012’ye kadar değişmezse, eşiniz 3600 gün prim ödemiş olması şartıyla bu tarihte kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. Ancak, eşiniz sigorta başlangıç tarihinden beri aynı işyerinde çalışıyorsa, evlilik nedeniyle 13 yıllık kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. Amaç kıdem tazminatını almaksa, evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alma hakkını kullanmasında yarar var.

Doğum son yedi yıl içinde ise borçlanma 1260 gün hesabında dikkate alınır

Soru: Doğum borçlanması son 1260 gün şartına sayılır mı? Şeref AKDOĞAN Cevap: Doğum borçlanması ile doğum tarihinden sonraki sigortalı çalışılmayan 2 yıla kadar olan süre kazanılabiliyor (en fazla 2 doğum için 1440 gün). Sigorta başlangıç tarihinden sonraki doğumlar için yapılan borçlanmalarla kazanılan günler, doğum sonrasındaki 720 güne sayılır. Sigorta başlangıç tarihinden önceki borçlanmalarda da bir doğum için başlangıç tarihinden önceki 2 yıla, 2 doğum için yapılan borçlanmayla kazanılan günler de başlangıç tarihinden önceki 4 yıla sayılır. Şayet doğum son yedi yıl içinde ise kazanılan günler 1260 gün hesabında dikkate alınır. Örneğin, yedi yılda 2 doğum yapan ve sigortalı çalışmadığı 4 yılı borçlanarak 1440 gün kazanan kadın sigortalı, son yedi yılda SSK’ya fazla prim ödemiş olacağından, borçlanmayla kazanılan günler 1260 güne sayılmış olur. Ancak, yedi yıl içinde olmayan doğumlar için yapılan borçlanmada kazanılan günler son yedi yıldaki 1260 gün hesabına sayılmaz.

Emekli olacağınız yaş 50

Soru: 10 Eylül 1963 doğumluyum. 27 Temmuz 1987’de memuriyete başladım. Hangi yıl emekli olabilirim? Levent TALU Cevap: 25 yıl fiili hizmet süresi ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 10 Eylül 2013’te emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder