Candaş Tolga Işık Hoca'nın bıraktığı yerden...
HABERİ PAYLAŞ

Hoca'nın bıraktığı yerden...

Haberin Devamı

- Türkiye’nin kurtuluşu kız çocuklarının eğitiminden geçiyor.
- Neden kız çocukları hocam?
- Çünkü kız çocuklarına yatırım toplumda çarpan etkisi yapıyor. Öğrendiğini kardeşine öğretiyor, ablasına öğretiyor, annesine öğretiyor. Sonra çocuğuna hatta kocasına öğretiyor.



Yıllar önce Alman Hastanesi’nin bahçesinde Hocam Türkan Saylan’dan duyduğum bu cümleyi dün sabah Hanzade Doğan Boyner’den duyunca tüylerim diken diken oldu. Hanzade Hanım’ı dinlerken Hocam konuşuyor sandım bir ara. Hoca ömrünün son döneminde kendini “kız çocuklarının eğitimi” meselesine adamıştı.

“Daha medeni, daha demokrat, daha çağdaş bir toplum olacaksak, bu sayede olacağız” diyordu. Bu ülkedeki her “büyük insan” gibi Türkan Hoca’ya da yaşarken etmedik kötülük bırakmadılar.

Sonunda 2009 yılında kaybettik Hoca’yı. Devletin resmi rakamlarına göre sadece 2010-2015 yılları arasında evlendirilen çocuk gelin sayısı 232 bin 313’dü. Birkaç yıl önce Meclis’e sunulan raporda 15-49 yaş arasındaki Türk kadınlarının yüzde 40’ının 18 yaşından önce evlendirildiği yazıyordu.



Hal böyleyken birileri Türkan Hoca’nın bıraktığı yerden devam etmeliydi. Birleşmiş Milletler (BM) ve Aydın Doğan Vakfı’nın girişimleriyle, Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı yapıldı dün İstanbul’da... Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner “Bizim en öncelikli konumuz kız çocuklarının eğitimi.

‘Baba Beni Okula Gönder’ seferberliğine verdiğimiz desteği devam ettireceğiz. Elimizin uzandığı her kız çocuğuna yardım etmeye devam edeceğiz” dedi. Türkan Saylan maalesef artık aramızda değil. Ne mutlu bize ki bir Türkan Saylan gidiyor yerine aynı ruhla yeni Türkan Saylan’lar geliyor.

Dostları, öğrencileri ve daha da önemlisi hayatı boyunca hiç tanışmadığı ancak ideallerini kendi ideali belleyen binlerce kadın, Türkan Hoca’nın bıraktığı yerden aynı azim ve kararlılıkla tüm dünyadaki kız çocukları için mücadeleye devam ediyor.

Kan ve gözyaşının hüküm sürdüğü bugünün dünyasından yarın çok daha aydınlık çok daha yaşanası bir Türkiye’ye kavuşacaksak bu onların sayesinde olacak. İyi ki varlar, çok yaşasınlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder