Gazanfer Gür Hocabey İhsan Doğramacı'yı kaybettik
HABERİ PAYLAŞ

Hocabey İhsan Doğramacı'yı kaybettik

İhsan Doğramacı’nın ülkemize kazandırdığı Hacettepe Üniversitesi’nden yetişen bir birey olarak büyük hocanın ardından bu yazıyı yazmak bir vicdan borcu.

Başta kurduğu Hacettepe Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi olmak üzere ülkemize kazandırdığı eğitim kurumları ve bu okullardan yetişenler Türkiye’nin yüz akı olmaya devam ediyor.

Günümüzde dünyanın saygın üniversiteleri arasında Bilkent’in gösterilmesi, İhsan Doğramacı’nın vizyonunu gösteriyor.

Türkiye’de çağdaş tıp eğitimi ve üniversite hastanelerinin öncüsü olan İhsan Doğramacı yenilikçi, atılımcı ve ileriyi gören bir liderdi.

Haberin Devamı

Hocabey’i en çok eleştirenlerin kümelendiği vakıf üniversitelerinin öncüsü de oydu.

Hacettepe Çocuk Sağlığı Enstitüsü’yle başlayan sağlık macerası, Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Türkiye’nin referans hastanesi olmasıyla devam etti. Daha sonra kurulan üniversitelerin ve tıp fakültelerinin önlerindeki çıta hep Hacettepe ve Hocabey oldu.

Türkiye’ye eğitimde Amerikan modelini ilk getirenlerin başında Hocabey gelir. Hacettepe’den yüzlerce öğretim üyesini Amerika’ya yollayarak dönüşlerinde çağdaş bir üniversite ortamında çalışmalarını sağlayan İhsan Doğramacı Türkiye’de modern hastaneciliğin de kurucusu sayılır.

***

Üniversitelerin gelişiminde sadece devletin desteğinin yeterli olmayacağını görerek kurduğu vakıflar ve şirketlerle inşaattan turizme, mobilyadan enerjiye, havaalanı işletmeciliğinden savunma sanayine, birçok dalda öncü yatırımlar yaparak üniversiteleri ekonomik bağımsızlığına kavuşturan, özerk üniversitenin öncüsü de

İhsan Doğramacı’dır.

Çağdaş olmanın sadece eğitimle olmayacağını kurduğu klasik müzik orkestralarıyla gösteren ve vasiyetinde Chopin’le uğurlanmayı isteyen İhsan Doğramacı, Türkiye’yi tüm dünyada gereğince temsil etmiş gerçek bir büyükelçidir.

***

Hocabey 12 Eylül sonrası kurucusu olduğu YÖK ve üniversitelerdeki uygulamaları nedeniyle hep eleştirildi.

Özellikle sözde aydınlar, İhsan Doğramacı’yı yerden yere vurdular.

Bugün artık Hocabey yok.

Ancak arkasında bu ülke için yetiştirdiği binlerce aydın insan, sayısız eser bırakarak bizi terk etti.

Haberin Devamı

Onu eleştirenlerin ise ülkemiz için ne yaptıklarını hepimiz görüyoruz.

Sınırsız zenginliğine karşın sürdürdüğü mütevazi yaşamı, tüm mal varlığını kurduğu vakfa bağışlayacak kadar eğitime gönül veren kişiliği İhsan Doğramacı’yı HOCABEY yapan en önemli meziyeti olsa gerek.

Tüm sevenlerinin başı sağolsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder