Kültür - Sanat Hollywood’dan korsana büyük darbe
Paylaş
Hollywood’dan korsana büyük darbe

Uzun zamandır korsana karşı büyük bir savaş veren Hollywood cephesi önemli bir zafer elde etti

Yasemin Artunç
yasemin.artunc@posta.com.tr


Dizi ve film izlemek için korsan siteleri tercih edenler son zamanlarda bazı sitelerin yokluğunu fark etmişlerdir. Bunun altında, Hollywood’un önde gelen stüdyolarının bir olup çok ciddi bir yasal savaş başlatması yer alıyor. Bu savaşta Hollywood stüdyolarının en büyük destekçileri ise mahkemeler oldu.

Amerikan Sinema Filmleri Derneği (The Motion Picture Association of America, kısaca MPAA) üyesi stüdyolar PubFilm/PidTV’yi işletenleri dava etmiş ve birbiriyle bağlantılı altı korsan sitenin kapatılmasını istemişti. Bu davada mahkemenin MPAA’den yana olan açık tavrının da ortaya çıkması korsana karşı güçlü bir birliğin oluştuğu izlemini yarattı.



Sinema endüstrisinin Warner Bros, 20th Century Fox, Columbia Pictures, Universal, Disney, Paramount ve Viacom gibi isimlerinin davacı olduğu devam eden davalar da bulunmakta. Stüdyoların açtığı davaların başında telif hakkı ihlali, marka ihlali ve haksız rekabet davaları yer almakta. Korsan sitelerinde yayınlanan her bir içerik için 150 bin dolarlık zarar talep eden firmalar, yasal zararlarını bu sitelerin karşılamalarını istiyor. Dolayısıyla devam eden davalarda tespit edilen ihlallerle birlikte adı geçen Hollywood stüdyolarının astronomik rakamlar kazanması olası görünüyor.

Stüdyolar, dava ettikleri PubFilm/PidTV’nin ortalama 8 milyon ziyaretçisi olduğunu iddia etti. Bu sitelere trafiğin yüksek çoğunluğu Amerika kaynaklı olsa da stüdyolar bu korsan işletmecilerin Vietnam’da olduğunu iddia ediyorlar. Davacı stüdyolar, davalı olan korsan yayın yapan firmanın sürekli hak ihlali yapmasına bir an önce son vermesini ve şimdiye kadar neden olduğu zararın bir an önce karşılanmasını talep ediyor.


Dünyanın yarısı korsan video izliyor


7 Şubat tarihinde Bölge Hakimi Victor Marrero da ayrıca korsan siteleri mahkemeye verdi. O dava ile sitelerin hiçbir şekilde yayın yapmamasını sağladı. Daha ileri giden hakim korsan sitelerin yayınlarını başka bir domaine taşımalarını da engelledi. Domain satan firmalara da adı geçen şirketlere herhangi bir transfer yapılmamasını sağladı. Amerikan Sinema Filmleri Derneği (The Motion Picture Association of America, kısaca MPAA) yayınladığı bir açıklamayla; “Bu yasadışı şirketler için yasal takip süreci başlatarak Amerika’nın ekonomisine katkıda bulunan milyonlarca insanın işini kurtarıyoruz” dedi.

Bu olaylar olurken ortaya çıkan bir diğer gelişme ise dava edilen korsan sitelerin yeni bir sitenin hazırlıklarını yapmaya başlamaları haberi oldu. Bakalım korsan yayın yapan bu yasadışı şirketler yeni bir internet sitesini yayına alabilecekler mi?

Haberin Devamı