Kültür - Sanat Hollywood standardı: Latin, kadın ve çıplak
Paylaş
Hollywood standardı: Latin, kadın ve çıplak

Beyazperde fazlasıyla beyaz mı? Peki "diğerleri" Hollywood'da nasıl temsil ediliyor? Annenberg Üniversitesi 2013'ün gişe rekortmeni filmlerini inceledi

Hollywood’un gözde filmlerinde oynayan Hispanik aktör sayısı %5’i geçmiyor. Ayrıca, Latin kadınların diğer kadınlara göre kısmen ya da tamamen çıplak görünme ihtimali de daha fazla. Güney Kaliforniya’da bulunan Annenberg Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir araştırma 2013 yılında en çok kazandıran 100 filmi inceliyor.

Araştırma, en az bir repliği olan 3932 oyuncunun durumu doğrultusunda beyazperdenin Amerika'nın gerçekliğini yansıtmadığını gösteriyor.

Çalışmada yer alan aktörlerin yaklaşık %74’ü beyazken ABD nüfusunun %63’ü İspanyol kökenli olmayan beyazlardan meydana geliyor. Ulusun %17’lik dilimini oluşturan Hispaniklerin filmlerde temsiliyet oranı %4.9. Üstelik Motion Picture Association of America’dan alınan verilere göre İspanyol kökenli vatandaşlar sinema biletlerinin %25’ini alan ve herkesten çok sinemaya giden grup olarak öne çıkmakta.

Asyalılar ABD nüfusunun %5.3’ünü meydana getirirken filmlerde %4.4 oranında temsil ediliyorlar. Siyahî karakterler bu filmlerin %14’ünde temsil edilirken nüfus içi oranları %13 civarında. Ne var ki, incelenen filmlerin %17’sinde repliği olan siyahî yok. Ayrıca, Latin kadın oyuncuların %38’i kısmen ya da tamamen çıplak görünürken bu oran beyaz kadınlarda %32, siyahî kadınlarda %24 ve Asyalı kadınlarda %18.

Porto Riko’lu oyuncu Roselyn Sanchez’e göre Latinlerin seks sembolü olduğuna dair gelişmiş bir önyargı mevcut. Los Angeles’da Hispanik oyunculara özel ajansı olan Blanca Valdez ise “çeşitlilik” istenmediği sürece Hispanik bir oyuncunun rol kapmasının imkânsıza yakın olduğunu belirtiyor. Bu durum Hispaniklerin genelde komşuyu, avukatı ya da bankacıyı canlandırmasına ama esas oğlan/kız haline gelememelerine yol açıyor.

Her 4 sinema izleyicisinden 1’i Hispanik olsa da, birçok etnik grubun Hollywood’un beyaz perdesinde yeterince temsil edilmediği ortada.

Radikal

Haberin Devamı