Gündem Homeros kavgası

Homeros kavgası

Paylaş
Homeros kavgası

İzmir Bornova'daki Homeros Vadisi'nin açılışını CHP Lideri Deniz Baykal yapmıştı. İzmir Gaziemir'in belediye başkanı iddia etti: Homeros, Bornova'da değil Gaziemir'de yaşadı

Antik çağın en büyük şairi Homeros, Milattan Önce 8. Yüzyıl’da İzmir’de yaşadı. Yunan edebiyatının ilk büyük eserleri ‘İlyada’ ve ‘Odysseia’ destanlarının yaratıcısıydı.

Haberin Devamı

Homeros’un İzmir’deki Bornova Çayı’nın çevresinde bulunan bir mağarada doğduğu öne sürülmüştü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu’nun hayata geçirdiği Bornova’daki Homeros Vadisi’nin açılışını 2008’de CHP Lideri Deniz Baykal yapmıştı.

BAŞKANIN İDDİASI

Ama İzmir Gaziemir’in CHP’li Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Homeros’un Bornova’da değil kendi ilçesinde yaşadığını açıkladı.

Şenol şunları söyledi: “Araştırmamıza göre Homeros, Meles Çayı’nın kenarında yaşamış. Meles Çayı, Gaziemir’in Çatalkaya yamacından doğar. Şirinyer ve Gürçeşme’yi geçip Körfez’e dökülür. Bornova’dan Körfez’e dökülen çay ise Bornova Çayı’dır. Bundan Homeros’un Gaziemir’de yaşadığı çıkar.” Bakalım kavga nasıl sonuçlanacak?

Haberin Devamı

UZMANLAR NE DEDİ?

Gaziemir Belediyesi Kültür Koordinatörü Arkeolog Ercan Çokbankir şunu söyledi: “Homeros’un Gaziemirli olduğuna dair ipuçları, Bornova’ya kıyasla daha akla yatkın.”

Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ersin Doğer ise şöyle konuştu: “Bugün Meles dediğimiz çay, Homeros’un kenarında yaşadığı antik Meles Çayı değil. Antik Meles Çayı, Halkapınar Gölü’nden çıkar. Gaziemir Çatalkaya’dan doğan Yeşildere’yi antik Meles Çayı olarak göstermek doğru değil.”